Sizi Arayalım

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrasında Sosyal Yaşam Nasıl Etkilenir?

Kepçe kulak ameliyatı (otoplasti), pinna veya dış kulağın cerrahi olarak yeniden şekillendirilmesidir. Operasyonun amacı, kulakların şeklini ve boyutunu değiştirmek ve görünümü iyileştirmektir. Bu estetik operasyon genellikle, iki kulak arasındaki simetriyi tutturmak, kulak ve yüz arasında denge ve uyumu yakalamak için yapılmaktadır. Kepçe kulak ameliyatı ile kulakların yeri değiştirilmez ve bu operasyon işitmeyi etkilemez.

Kepçe kulağın teşhisi öznel olsa da nüfusun 1 ile 2’sinde görülebilen kalıtsal bir sorundur. Bazen cenin anne karnındayken kıkırdak eksikliğinden veya malformasyondan da kaynaklanabilir. Bu durum iki kulakta olabileceği gibi tek kulakta da olabilir.

Kulaklar baş hizasından 2 santimetre daha fazla öne çıkarsa belirgin kulak olarak kabul edilmektedir. Kepçe kulak ameliyatı, çocukların kulak gelişimini tamamlamasından sonra (genellikle 5 yaşını doldurduktan sonra) istenen herhangi bir yaşta yapılabilir. Çok küçük yaşlardaki çocuklarda, kulak kıkırdağı dikiş tutmayacak kadar yumuşak olduğu için bu operasyon önerilmez. Bazı durumlarda ise ameliyat 3 yaşına kadar çekilebilir.

Kepçe veya belirgin kulakların neden olduğu psikolojik sıkıntıların ciddiye alınması gerekir. Bu estetik problem; yaşam kalitesinin düşmesine, özsaygının azalmasına, asosyal davranışlara ve okulda düşük performansa yol açabilecektir. Kepçe kulak problemi ile baş etmeye çalışan çocuklar, özellikle akranları tarafından alaya veya zorbalığa maruz kalabilirler. Bu da bir çocuk için oldukça rahatsız edici olacaktır; kısa vadede kendini kötü hissetme durumu, ilerde çocuğun özgüvenini ve davranışlarını etkileyebilecektir. Kepçe kulak problemi yaşayan yetişkinler bile görünüşlerinden rahatsız olabilir, utanabilir ve kulaklarını saklama endişesine düşebilirler.

Kulaklarınızın kepçe olduğunu ve/veya başınıza oranla büyük olduklarını düşünüyorsanız ya da bir önceki kulak operasyonunuzdan beklediğiniz sonucu alamadıysanız kepçe kulak ameliyatı (otoplasti) düşünebilirsiniz. Çocuğunuz için bu operasyonu yaptırmak istiyorsanız, onunla bu konuyu konuşmalısınız. Kulaklarının görünümünü değiştirme isteğinin çocuktan gelmesi önemlidir. Çocuğa operasyonun neleri içerdiği uygun bir dille anlatılmalı ve bunu anlayabilecek yaşta olmaları önerilmektedir.

Kepçe kulak operasyonu için öncelikle fiziksel muayeneden geçmeniz gerekir. Kulaklarınız incelenerek ölçümler yapılır, boyut ve şekil belirlenir. Yüz ile uyumu ve simetri için oranlara bakılır ve kulaklarınızın fotoğrafları çekilir. İşlemden sonra beklentilerinize dair de konsültasyonlar yapılır.

Kepçe kulak ameliyatında; kulak kıkırdağını şekillendirmek için kulağın arkasına kesi yapılmaktadır. Gerekirse küçük kıkırdaklar çıkarılır ve kulaklar yeniden şekillendirilir veya kafaya yakın konumlandırılırlar. Bu tip operasyonlar, lokal anestezi altında da yapılabilir. Fakat çocuklar için genel anestezi kullanılmaktadır.

Kepçe kulak sorunu için çocuklarda erken tedavi oldukça önemlidir. Akranlarının zorbalıklarına maruz kalmadan ve bu sorunun çok da farkında olmadan estetik operasyonun yapılması çocuğun ileriye yönelik travma yaşamasını önleyecektir. Çocuğun ilerde yaşayabileceği sıkıntılar göz önüne alındığında, okula başlamadan ve özellikle ergenlik çağından önce kepçe kulak ameliyatının yapılması önerilmektedir. Dış görünüşün oldukça önemli olduğu ergenlik çağında, bir estetik problem sosyal ve psikolojik sorunlara yol açabilir.

Kepçe kulak ameliyatı, başarılı ve güvenilir sonuçlar vermektedir. Memnuniyet oranı oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalara göre; bu ameliyatı yaptıran kişiler daha iyi bir yaşam kalitesine sahip olduklarını hissetmektedir. Özellikle çocuklar, bu operasyondan sonra sosyal hayata daha kolay adapte olabilecektir. Özgüvenlerini yeniden kazanarak, daha girişken oldukları; okuldan ve arkadaşlık kurmaktan keyif aldıkları gözlenmiştir. Bu özgüven, derslerde başarıya ve hayattan hoşnut olmaya varacak kadar pek çok pozitif etkiyle size geri dönecektir. Sevildiğini ve beğenildiğini hisseden ergenlik çağındaki çocuklar da güven kaybı yaşamadan hayata daha sıkı sıkıya tutunacaktır. Çocuk yaşta zorbalıkla baş etmek yerine arkadaşlığın ve paylaşmanın tadını çıkarabilirler.

İlgili İçerikler
Gamze Estetiği ile Daha Sıcak Gülümsemeler
Gamze Estetiği ile Daha Sıcak Gülümsemeler

Gamzeli güzel diye bir gerçek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir insanın...

Gıdı Liposuction
Gıdı Liposuction

Çenenin alt kısmında bulunan yağlardan kurtulmanızı sağlayan gıdı liposuction...

BBL (Brazilian Butt Lift) Sonrası Nasıl Oturabilirim?
BBL (Brazilian Butt Lift) Sonrası Nasıl Oturabilirim?

Brazilian Butt Lift (BBL), hastalara kendi vücutlarından liposuction yöntemi ile...

Hyaluronik Asit Nedir?
Hyaluronik Asit Nedir?

Hyluronik asit, vücudun doğal yapısında bulunan bir maddedir. Gözde, eklemlerde...

Son Düzenleme : 21.10.2023