Kimler Operasyon İçin Uygundur?
Diş beyazlatma yöntemleri temelde iki gruba ayrılmaktadır. Ofis tipi diş beyazlatmalar, klinik ortamda ve kalıcı çözüm üretirken; ev tipi diş beyazlatma yöntemleri, diş hekiminin verdiği diş plağının jeller yardımıyla evde kullanılmasıyla gerçekleştirilir. Bu yöntemlerin uygulama şekillerine bakacak olursak;
- Ev Tipi Diş Beyazlatma: Diş hekiminin ağızdan ölçü alarak ve kişiye özel üretilen plastik ağızlıkların içerisine jeller konulması suretiyle kişinin kendisi evde uygular. Ortalama 5 ila 7 gün arasında istenilen beyazlama sağlanmaktadır. Günlük uygulama süresi 4 ile 8 saat arasında değişmektedir.
- Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinik Ortamda Beyazlatma): Bu yöntem “Lazerle diş beyazlatma yöntemi” ya da “Power Bleaching” olarak da bilinir ve klinikte diş hekimi tarafından uygulanır. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısa olmakla birlikte yaklaşık bir saat sürer. Diş hekimi tarafından dişlere sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer aracılığıyla aktif hale getirilir ve dişler beyazlatılır.
- Kombine Diş Beyazlatma (Ev+ Ofis Tipi Beyazlatma): İki yöntemin birbirini destekler nitelikte uygulanmasıyla gerçekleşmektedir. Klinikte beyazlatma uygulandıktan sonra ev ortamında iki üç gün ev tipi beyazlatma işlemi ile desteklenir.
- Tek Diş Beyazlatma (İçten Beyazlatma): Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanan bu yöntemde, dişteki dolgu sökülerek boşluğa beyazlatma jeli sürülür ve diş, geçici dolgu ile kapatılır.
Hangi Diş Beyazlatma Yöntemi Size Uygun?
Bu sorunun cevabı, dişinizin renginin ne kadar koyu olduğu ve ne tona dönmesini istemenizle alakalı. Diş renginin beyaza yakın ve birkaç ton açılması istenirse sadece ev tipi beyazlatma yeterli olabilir. Daha lekeli olan dişlerde ise sigara, kahve veya çaydan dolayı çok fazla renklenme varsa kombine diş beyazlatma yöntemi daha başarılı sonuçlar ortaya koyacaktır. Kişiye uygun diş beyazlatma yöntemine karar verebilmek için mutlaka diş hekimi muayenesi gereklidir.
Beyazlatılan Dişlerin Kalıcılığı Ne Kadar?
Diş beyazlatma uygulamasında kalıcılık, kişinin diş yüzeyinin pürüzsüz olup olmamasına, kafein ve sigara tüketimine, tükürük yapısına, dişlerine gösterdiği özene bağlı olarak değişiklik gösterse de yaklaşık iki-üç yıl sürmektedir.