Diş İmplantı Nasıl Uygulanır?
Diş implantı tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için hastanın yeterli miktar ve yoğunlukta çene kemiğine sahip olması ile dişinde enfeksiyon bulunmaması gerekir. Sonrasında röntgen ve analizler ile uygulanacak tedavi planlanır. Kemik yüksekliğine uygun şekilde implant hazırlanması için tedavi öncesi diş muayenesi yapılır. İşlem sırasında implantın yerleştirileceği bölge uyuşturulur, frezler ile kemikte uygun çap ve boyda alan oluşturulur ve diş eti kaldırılır. Yerleştirilecek alan için kemikte yer hazırlanır. Diş kökünü taklit eden yapay implant belirlenen alana yerleştirilir. Hemen yükleme yapılmışsa diş eti kapatılır. Kapatma işlemi için ipek dikiş ya da kendinden eriyen dikişler kullanılır. Anestezi yöntemi olarak lokal anestezi tercih edilir. İleri cerrahi gerektirmeyen işlemler yaklaşık 20 dakika içinde tamamlanır. Uygulama sonrası hemen yeme/içme faaliyeti olmayacağı için kişinin işlem öncesi tok olması önerilir.
Diş İmplantı Kimler İçin Uygundur?
Diş implantı, 18 yaşını dolduran ve çene/yüz gelişini tamamlayan herkes için uygundur. Hekimin çekeceği röntgen sonrasında çene yapısının diş implantına uygun olup olmadığına karar verilir. Bu bakımdan genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı diş etlerine sahip ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek düzeyde kemik bulunan kişiler implant tedavisi ve ardından protez uygulamasında sağlıklı dişlere kavuşabilir.
Diş İmplantı Sonrası İyileşme Süreci
İşlem sırasında dişinize yerleştirilen tamponu yaklaşık 30 dakika kadar ısırmanız olası kanamaları engelleyecektir. Oluşabilecek şişlikleri en aza indirmek için buz uygulaması yapılması gerekir. Buz, işlem yapılan bölgeye 10 dakika tutup 10 dakika çekerek uygulanır. Diş implantı işleminden bir gün önce hekimin reçete ettiği antibiyotiğe başlamanız olası ağrıların engellemesi adına önemlidir. İşlem sonrası dişlerde ağrı olacağı için hekimin önerdiği süre boyunca ağrı kesici kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca ilk bir gün boyunca sert bir şekilde tükürülmemesi, gargara yapılmaması ve mümkünse diş fırçalanmaması gerekir. Operasyondan sonraki ilk birkaç gün çok sıcak yiyecek ve içecek tüketmemek ve yara iyileşme süreci tamamlanana kadar daha yumuşak ve besleyici gıdalar tüketmek daha rahat hissetmenizi sağlar.
Atılan dikişler ile birbirine yaklaştırılan doku 7-10 gün sonunda kaynar. Ancak implantın tam anlamıyla kemikle kaynama süreci yani osteointegrasyon süresi yaklaşık 2-5 ay arasıdır. Titanyum implantlar kaynaştıktan sonra diş protez işlemine başlanır. Diş protezlerı, implant vidalarının üzerine eklenerek tek diş tedavi süreci tamamlanır. Diş implantları ömür boyu garantilidir ancak yapılan protezin ömrü yaklaşık 8-10 yıldır. Bu sürenin sonunda sadece protezin kaplama kısmının değiştirilmesi yeterlidir.