Sizi Arayalım

Hyaluronik Asit Nedir?

Hyluronik asit, vücudun doğal yapısında bulunan bir maddedir. Gözde, eklemlerde bulunan bu madde, kaygan bir yapıya sahiptir. Dokulara bir tampon gibi destek olur ve yağlanmayı sağlar. “Hyaluronik asit nedir?” diye merak edenler, söz konusu maddenin glikozaminoglikan olduğunu bilmelidir. Maddenin bir diğer özelliği de suyu tutabilmesidir. Su tutma oranı, kendi sahip olduğu ağırlığın bin katına kadar çıkabilir. Asit, şeker ve protein gibi maddeler, hyaluronik asit içerisinde bulunur.  

Hyaluronik asidin kullanım alanı oldukça geniştir. Cilt bakım ürünlerinde yaygın bir biçimde kullanılır. Ayrıca estetik uygulamaları sırasında da kullanımı yaygındır. Hyaluronik asit; serum, tonik gibi çeşitli ürünler içerisinde yer alır. Hyaluronik asit dolgu ile de birtakım estetik müdahaleler yapılır.

Cilt için hyaluronik asit kullanılması ile daha genç ve dinamik bir görüntü elde edilir. Ancak her kozmetik bileşen de olduğu gibi söz konusu bileşenin de dikkatli kullanılması gerekir. Aksi takdirde beklenmedik bir zarar söz konusu olabilir.

Cildin yapı taşlarını meydana getiren bu madde ile yapılacak işlemler için her zaman profesyonel bir klinikle çalışmanız gerekir. Yücel Sarıaltın uzmanlığında hyaluronik asit işlemlerini yaptırdığınız takdirde herhangi bir sorunla karşılaşmadan istediğiniz görünümü elde edersiniz. Ayrıca söz konusu maddenin doğal yollarla alınması mümkündür. Belli gıda maddeleri içerisinde bulunması sayesinde beslenme yoluyla alınarak vücuda fayda sağlar.

Ciltte kendiliğinden var olan hyaluronik asit miktarı zaman içerisinde azalır. Cilt görünümündeki değişiklikler de buna bağlı olarak meydana gelir. Harici olarak ya da doğal yollarla yapılacak takviyeler neticesinde cilt görünümünde iyileşme sağlanır. Söz konusu maddenin cilde olduğu kadar saça da faydası vardır.

Doğal Hyaluronik Asit Kaynakları Nelerdir?

“Hyaluronik asit ne işe yarar?” diye merak edenlerin sayısı oldukça fazladır. Bu sorunun cevabını merak edenler, söz konusu bileşenin hangi kaynaklarda var olduğunu da araştırır. Hyaluronik asit vücut yapısında kendiliğinden bulunur. Ancak yaşa bağlı olarak ya da farklı nedenlerle maddenin vücuttaki miktarı azalır.

Bazı gıda maddelerinde hyluronik asit vardır. Bu sayede vücutta oluşan eksikliği gidermek mümkün olur. Aynı zamanda söz konusu maddenin sağladığı olumlu etkiler de gıdalar yoluyla elde edilebilir.

Hyaluronik asit içeren bazı gıda maddeleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Ispanak, lahana ve karnabahar
  • Marul, brokoli, Brüksel lahanası
  • Kuşkonmaz, bezelye
  • Tatlı patates, fasulye
  • Çilek, kiraz, bal kabağı
  • Badem, maya
  • Yaban mersini ve ahududu
  • Soya ürünleri, fıstık
  • Soya fasulyesi, kepekli tahıllar
  • Kemik suyu, kahverengi pirinç
  • Portakal, kiraz
  • Kivi, üzüm
  • Elma, muz
  • Avokado, kavun
  • Şeftali, biber
  • Kişniş, maydanoz

Hyaluronik asit üretimini artıran yiyecekler sayesinde cilt ve saç sağlığı olumlu yönde etkilenir. Ancak meyve ve sebzelerin bilinçli olarak tüketilmesinde fayda vardır. Organik sebze ve meyveler, faydalı bileşenler yönüyle daha zengindir. Meyve ve sebzelerle maske hazırlayarak da olumlu etkiler elde edebilirsiniz. Maskelerin düzenli olarak uygulanması istenilen faydanın elde edilmesi açısından önemlidir.

Hyaluronik Asit Faydaları

“Hyaluronik asit ne işe yarar?” diye merak edenler özellikle ne tür faydalar elde edeceğini araştırır. Hyaluronik asit cilde faydaları oldukça fazla olan bir maddedir. Hyaluronik asit faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ciltteki su kaybını telafi eder.
  • Hyaluronik asit nemlendirici etki yaparak nem dengesini korumaya yardımcı olur.
  • 1000 katı kadar su tutma özelliğine sahip olması sayesinde dolgunlaştırıcı etki yapar.
  • Cilt kuruluğu probleminin ve kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir.
  • Hyaluronik asit kullananlar, daha elastik bir cilt yapısına sahip olur.
  • Cilt bariyerini koruyarak daha güçlü bir cilt dokusu meydana gelmesini sağlar.
  • Eklemlerin daha sağlıklı hareket etmesini sağlar.
  • Göz kuruluğunun önlenmesine yardımcı olur.
  • Hyaluronik aside yaraların hızlı iyileşmesi sürecinde ihtiyaç duyulur. Böylece cilt bütünlüğü bozulmaz.
  • Yaşlanmaya bağlı olarak ya da vücut yapısından kaynaklı dudaklarda hacim kaybı olursa dolgu malzemesi olarak kullanılabilir.
  • Cilt tonunda eşitleme sağlar.
  • Hassas ciltlerde sakinleştirici bir etki sunar.

Her cilt tipi için uygun olan hyaluronik asit ürünleri dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Her kozmetik ürününün kendine göre bir kullanım şekli vardır. Söz konusu madde ile yapılacak bir estetik müdahale içinse her zaman uzman hekimlerle çalışmaya dikkat etmelisiniz.

Hyaluronik Asit Zararları

Hyaluronik asit zararları; hekimin yeterince uzman olmaması, kozmetik ürünün kalitesizliği ya da klinik koşullarının yeterince steril olmamasından kaynaklı olur. Ancak uzman bir klinikte herhangi bir zarardan bahsetmek mümkün olmaz. “Hyaluronik asit sivilce yapar mı?” sorusu da söz konusu maddenin zararlı olup olmadığını araştıranlar tarafından sorulur.

Bazen cilt hassasiyetine bağlı olarak sivilce oluşumuna rastlanır. Kızarıklık ve şişlik gibi bir yan etkisinin olduğundan da söz edilebilir. Kızarıklık ve şişlik ilk uygulama sonrasında ortaya çıksa da zaman içerisinde geçer. Aynı şekilde morluk oluşumu da zamanla ortadan kalkar.

Uygulama sonrasında hassasiyet ve ağrı yaşanabilir. Ayrıca asimetri problemi de görülür. Nadir olarak ortaya çıkan riskler enfeksiyon ve alerjidir. Hekim tavsiyelerine uygun olarak hareket edildiği takdirde herhangi bir yan etki ortaya çıkmaz. Gerekli tahlil ve kontrollerin yapılması neticesinde hastada yan etki ortaya çıkma ihtimali anlaşılır. Bunun yanı sıra hastanın sağlık öyküsüne göre bazı işlemlerin yapılması da uygun olmayabilir.

İnsanın vücudunda doğal olarak var olan hyaluronik asit genellikle bir yan etki yaratmaz. Ancak bazı kişiler daha hassas bir cilt yapısına sahip oldukları için yan etkilerle karşılaşabilir. Kalitesiz ve sahte bir kozmetik markasını tercih ettiğinizde de yan etki ortaya çıkar. Yan etki olması durumunda vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.

Hyaluronik Asit Nasıl Kullanılır?

“Hyaluronik asit serum nasıl kullanılır?” sorusu pek çok kişinin aklına takılır. Ayrıca farklı kozmetik ürünlerin nasıl kullanılacağına dair de kafalarda soru işareti vardır. Farklı kozmetik ürünlerle bir arada kullanılıp kullanılmayacağı noktasında da bilgi edinmek gerekir. C vitamini ile bir arada kullanılabilir. Böylece C vitamini daha etkili bir yapıya kavuşur. C vitamini serum ve hyluronik asit içeren bir nemlendiriciyi bir arada kullanabilirsiniz.

“Hyaluronik asit kaç yaşında kullanılır?” sorusuna yanıt olarak 25 yaş verilebilir. 25 yaşından önce cilt hassasiyeti sorunu olabilir. Ayrıca bu yaşlarda söz konusu madde, ciltte yeterli miktarda bulunur. 25 yaşından sonra hyaluronik asit içeren ürünleri, belli bir sıralama dâhilinde ve ihtiyaca uygun olarak kullanmak gerekir.

Hyaluronik asit tonik, krem, serum, maske gibi pek çok seçenek vardır. “Hyaluronik asit nasıl kullanılır?” noktasında ilk olarak temizleyici ile cilt bakım rutinine başlamak gerekir. Cilt, makyaj ve kir kalıntılarından arındırılmalıdır. Serum ve nemlendirici gibi malzemeler kullanılmadan önce temizlik aşaması dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Hyaluronik asit kullanım alanları içerisindeki serumlar, temizleme aşamasından sonra uygulanmalıdır. Serum sonrası nemlendirici uygulaması yapılır. Bazı güneş koruyucuların içerisinde de söz konusu madde yer alır. Dışarı çıkmadan 15 dakika evvel koruyucu sürerek güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunabilirsiniz.

Hyluronik asit ihtiva eden göz damlaları da vardır. Göz damlaları, ihtiyaca uygun olacak şekilde hekim tarafından verilir. Hekim tavsiyesi olmadan kullanılması uygun değildir. Enjeksiyon yoluyla uygulama da profesyonellik isteyen bir iştir. Gerekli izinlere ve yetkilere sahip kliniklerde hizmet almanız halinde süreç, sorunsuz bir şekilde ilerler.

Hangi Durumlarda Hyaluronik Asit Kullanılır?

En iyi hyaluronik asit çeşitleri ve uygulamaları belli nedenlerden kaynaklı olarak tercih edilir. Rutin cilt bakım sürecine, bu maddeyi ve onu içeren çeşitli kozmetik ürünlerini dâhil etmek faydalıdır. Yaşlanma belirtilerinin azaltılması için de tercih edilir. Kırışıklıkların azalması, cildin daha canlı görünmesi noktasında fayda sağlar.

Kuruluk sorununun giderilmesi, güneşin yol açtığı çeşitli hasarların ortadan kaldırılması noktasında etkilidir. Sivilce ve sivilce izleri için iyileştirici etki yapar. Cildin zamanla kaybettiği elastikiyeti yeniden kazandırır. Eklem ağrılarının azaltılması, göz problemlerinin giderilmesi gibi pek çok etkisi vardır. Eklemlerin sürtünmesinden kaynaklı yaralanmaların önlenmesini sağlar. Yaraların normalden daha hızlı iyileşmesi sürecinde de olumlu bir etki sunar. Hyluronik asidin yumuşak doku büyümesini artıran bir etkisi vardır. Kolajen ve elastin üretimine yardımcı olur. Ayrıca göz ameliyatlarından sonra iyileşmeyi hızlandırır.

Saç için hyaluronik asit kullanımı mümkündür. Şampuan, saç kremi, maske gibi farklı kozmetik türlerinde bu madde yer alır. Saçın nem dengesinin korunmasını sağlar. Böylece saçlarınız daha canlı bir görünüme sahip olur. Saç derisinin daha sağlıklı olması, elektriklenmenin azaltılması yönüyle de olumlu etkileri vardır.

Saç ve cilt bakım sürecinde ürünlerin yeterli kalitede üretilmesi ve zararlı bileşenler içermemesi önemlidir. Doğal içerikli seçeneklere yönelerek cilt ve saç sağlığını koruyabilirsiniz. Farklı bileşenlerin kozmetik malzemelerde ne oranda kullanıldığı da önemlidir. Aksi takdirde diğer bileşenler nedeniyle cilt ve saç problemleri yaşayabilirsiniz.

Yüksek oranlar ciltte tahrişe yol açar. Kullanım öncesinde vücudunuzun küçük bir noktasında deneme yaparak hyluronik asit içeren ürünün zararlı olup olmayacağını anlayabilirsiniz. Uygulama noktasında herhangi bir reaksiyon söz konusu ise kullanımdan kaçınmalısınız.

Hyaluronik Asit ile Yapılan İşlemler

Hyluronik asit, dolgu malzemesi olarak kullanılır. Kırışıklıkların doldurularak yüzde daha pürüzsüz bir görüntü elde edilmesini mümkün kılar. Dudak dolgunlaştırmak için de kullanılabilir. Gözlerde, yanaklarda ve şakak kısımlarında hacimli bir görüntü ortaya çıkarır. Sivilce izi olanlara, hekim tarafından uygun görülmesi halinde dolgu yapılması mümkündür.

Hyluronik asit enjeksiyonu, yüzün pek çok noktasında yapılabilir. Ayrıca eklemler için de böyle bir uygulama yapılması mümkündür. Uygulama sırasında yüzün bir bütün olarak ele alınması gerekir. Sadece sorunlu bölgeye özel bir müdahale yapmak, farklı kusurların belirgin hale gelmesine neden olabilir.

Hyluronik asit markaları arasında farklı seçenekler vardır. Markalar; enjeksiyon oranı, dayanıklılık yönüyle farklı yapıda maddeler üretir. Yücel Sarıaltın uzmanlığında yapılacak hyluronik asit uygulamalarında kaliteli markalar tercih edilir. Böylece enjeksiyon sonuçları genellikle beklentileri karşılar.

Yüze enjeksiyon işlemi 15-30 dakikalık bir zaman alır. İşlem öncesi uyuşturucu etkili kremler kullanılır. Bu sayede hastanın acı hissetmesi engellenir. İşlem, kişinin normal yaşantısını etkilemez. Hasta, işlem sonrasında günlük hayatına devam edebilir. İşlem sonrası çok az seviyede kızarıklık ve şişlik ortaya çıkabilir. Ancak bu belirtiler birkaç gün içinde ortadan kalkar.  

Enjeksiyon işleminin etkileri hastadan hastaya değişiklik gösterir. Dolgu türünün özellikleri, hastanın cilt dokusu, hangi yaşta olduğu gibi etkenlere göre enjeksiyon ile elde edilen sonuçta farklılaşma olur. Ayrıca uygulamanın hangi noktada yapıldığı da önemli bir detaydır. Dudaklarda dolgu işleminin kalıcılık süresi altı aydır. Nazolabial kıvrımlardaki enjeksiyon işleminde kalıcılık bir yıla kadar sürebilir. Yanaklarda 24 ay süren bir etki elde edilmesi mümkündür.

Kimler Hyaluronik Asit Uygulaması Yaptırmamalıdır?

Hyaluronik asit her ne kadar zararsız bir madde olsa da belli durumlarda kullanılmamalıdır. Uzman estetik cerrah tarafından gerekli tetkikler yapılmadan uygulamaya başlanırsa olumsuz durumlar meydana gelebilir. Şu rahatsızlıklara sahip kişilerde uygulama yapılmamasında fayda vardır:

  • Yüzünün belli bir bölgesinde uçuk olan kişiler
  • İşlem yapılacak alanda enfeksiyon olanlar
  • Diyabet hastaları
  • Kan pıhtılaşması sorunu olanlar
  • Hamilelik ve emzirme döneminde olanlar
  • Hyaluronik asit alerjisi olanlar
  • Enjeksiyon uygulaması öncesinde kan sulandırıcı ilaçları kesmek gerekir.

Enjeksiyon öncesinde hekimin yetkinliğini sorgulamalısınız. Hekim kontrolünde olmadan kesinlikle böyle bir işlem yaptırmamalısınız. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Yücel Sarıaltın; başarılı eğitim hayatı, katıldığı seminerler, mesleki deneyimi ve sertifikaları ile estetik müdahaleler konusunda güvenilir bir isimdir. Enjeksiyon gibi uygulamalar, son derece hijyenik bir ortamda ve gerekli imkanlara sahip kliniğimizde gerçekleştirilir. Bu sayede ortam koşullardan kaynaklı bir enfeksiyon riski ortaya çıkmaz.

Tedavi öncesinde gerekli incelemeler, Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Yücel Sarıaltın tarafından yapılır. Buna göre enjeksiyon süreci planlanır. Enjeksiyon öncesi ve sonrası hakkında gerekli bilgilendirmeler hekiminiz tarafından yapılır. Eğer operasyona engel teşkil eden bir durum söz konusu ise bu konuda da bilgilendirilirsiniz.

Hyaluronik Asit Fiyatları

Hyaluronik asit fiyatları her klinikte farklıdır. Ayrıca hekim seçimi, dolgu markası, kullanılacak malzemeler de fiyatı etkiler. İşleme ilişkin farklı detaylar da bu noktada etkilidir. Enjeksiyon işlemini nerede yaptıracağınıza karar verirken fiyat unsurunu göz önünde bulundurabilirsiniz. Ancak kliniğin güvenilirliği, hekimin uzmanlığı, hijyenik koşulların mevcut olması gibi detaylar da önemlidir.

Hyaluronik asit enjeksiyonu, estetik cerrahlar tarafından sık sık yapılan bir işlemdir. Ancak yeterince deneyimli olmayan bir kliniği sırf uygun fiyatlı diye tercih etmemelisiniz. Enjeksiyon sırasında asit miktarının doğru ayarlanmaması halinde alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Aynı zamanda enfeksiyon riski de ortaya çıkar.

Hyaluronik asit ürünlerinin fiyatları ise marka bazında değişir. Serum, tonik, nemlendirici krem, şampuan gibi farklı ürünleri, hekiminizin tavsiyesine uygun bir biçimde seçebilirsiniz. Doktorunuz, sizin cilt kusurlarınıza göre tonik, serum, nemlendirici önerisi yapar.

Fiyat önemli bir detay olsa da ilk olarak kalite, uzmanlık gibi kriterleri de dikkate alarak en doğru yerde memnun kalacağınız bir hizmet alabilirsiniz. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Yücel Sarıaltın, bütün birikimi ve tecrübesi ile hyaluronik asit enjeksiyonu konusunda güven veren bir isimdir.

İlgili İçerikler
Meme Büyütme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Meme Büyütme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Meme büyütme operasyonu, meme dokusunun veya göğüs kaslarının altına...

Karın Germe Ameliyatında Sizi Neler Bekliyor?
Karın Germe Ameliyatında Sizi Neler Bekliyor?

İlerleyen yaş, doğum yapma ve kilo alıp verme gibi birçok faktör karın derisinde...

Gıdı Aldırma Ameliyatı
Gıdı Aldırma Ameliyatı

Gıdı Aldırma ameliyatı, boğaz ve çene arasındaki tabakanın...

BBL (Brazilian Butt Lift) Sonrası Nasıl Oturabilirim?
BBL (Brazilian Butt Lift) Sonrası Nasıl Oturabilirim?

Brazilian Butt Lift (BBL), hastalara kendi vücutlarından liposuction yöntemi ile...

Son Düzenleme : 20.05.2024