Kimler Operasyon İçin Uygundur?
Boyunda meydana gelen ve estetik olmayan görüntü genellikle aşırı kilo alıp verme sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte kişilerin yaşlarının ilerlemesiyle boyun derisinde bollaşma ile sarkmanın görülmesi de kaçınılmaz olmaktadır. Bu durum genellikle olması gerekenden küçük ve geride olan alt çeneye sahip kişilerde görülmektedir. Kişilerin aşırı kiloya sahip olmaları da deri bollaşmasına yol açabilmektedir. Çene altında mevcut olan ve gıdı olarak bilinen bölgede oluşan bu bollaşma, kişileri oldukça fazla rahatsız edebilmektedir. Kişilerin aşırı bir şekilde sık kilo alıp vermelerinin, tüm vücutlarında olduğu gibi boyun bölgesinde de sarkmaya yol açması kaçınılmaz olacaktır. Boynun altındaki deride görülen bollaşma, kişinin yaşının olduğundan fazla görünmesi ile estetik görünme sahip olmaması yol açması sebebiyle istenmeyen durumlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu kişilere boyun germe ameliyatının uygulanması ve tek bir operasyon ile bu durumun giderilmesi mümkün olmaktadır. Kişilerin, yukarıda belirtilen problemlere sahip olmaları durumunda muhakkak bir uzmana danışmaları ve ameliyat için uygun olup olmadıklarını öğrenmeleri gerekmektedir.
Operasyon Nasıl Gerçekleştirilir?
Yüz germe ameliyatında da uygulanmakta olan kulak arkasından gerçekleştirilen kesi, saçlı deriye doğru olacak şekilde uzatılır. Boyun daha önceden belirlenen şekilde yukarı doğru gerdirilir. Mevcut olan fazla deri çıkarılır ve dikiş işlemi başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyatın ardından gerdirilen boyundaki kırışıklıklar gidermiş olup çene açısının belirginleştirilmesi sağlanarak kişinin daha genç bir görünüme sahip olması sağlanır. Ameliyatta gerçekleştirilen kesinin kulak arkasından başlıyor olması görünürde herhangi bir iz kalmamasını sağlamaktadır.
Bazı durumlarda gıdı bölgesinin de toparlanması gerekebilmektedir. Boyundaki mevcut kaslarda gevşeme görülüyorsa veya çene alt kısmında yağlanmalar mevcut ise gıdı bölgesi için ek uygulamaların gerçekleştirilmesi olasıdır. Bu durumda hastanın durumu ile beklentileri dikkate alınmaktadır.
Operasyon Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi boyun germe ameliyatında da kişilerin dikkat etmesi gereken birtakım unsurlar mevcuttur. Ameliyat esnasında ve sonrasında herhangi bir problem yaşanmasını önlemek adına kişilerin dikkat etmeleri gereken unsurlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Aspirin türevi ilaçların alımının en az iki hafta öncesinden bırakmış olmak
- Herhangi bir ilaç kullanılıyor ise doktora bildirmek
- Geçirilen bir operasyon mevcut ise doktora bildirmek
- Ameliyattan en az iki hafta önce sigarayı bırakmış olmak
Kişilerin, ameliyattan sonra ilk bir ay saçlarını boyatamayacakları için böyle bir istekleri var ise ameliyattan bir hafta önce boyamış olmaları gerekmektedir. Uzun saça sahip olmak, boyun bölgesine gerçekleştirilen pansumanı gizlemekte avantaj sağlayacaktır.
Boyun germe ameliyatı esnasında yüzün diğer bölgelerine herhangi bir uygulamanın gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği, hastanın durumu ile beklentilerine göre belirlenmektedir. Yüze diğer uygulamalar da gerçekleştirilecek ise ameliyat yaklaşık beş saat sürmektedir. Tek başına gerçekleştirildiği takdirde boyun germe ameliyatı oldukça kısa sürede tamamlanmaktadır.

Operasyon Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyattan beklentilerin belirlenmiş olması
- Kullanılmakta olan ilaçlar, vitaminler, bitkisel takviyelerin liposuction operasyonu uygulanması aşamasında herhangi bir etkisinin olup olmayacağı
- Alkol ve tütün kullanımının herhangi bir etkisinin olup olmayacağı
- Daha önce geçirilmiş ameliyat mevcut olduğu takdirde herhangi bir etkisinin olup olmadığı
Boyun Germe Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Tüm operasyonlarda görülme ihtimali olan kanama ve enfeksiyon, boyun germe ameliyatının da riskleri arasında yer almaktadır. Bu riskler oldukça nadir bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Ameliyat esnasında kanama görüldüğü takdirde uzman tarafından vakit kaybedilmeden drenaj tedavisi veya kan transfüzyonu uygulanır. Ameliyat sırasında görülebilecek kanama riskini azaltmak için kişinin ameliyattan iki hafta öncesine kadar aspirin türevi ilaçları almayı bırakması gerekmektedir. Kişilerin hipertansiyon rahatsızlığına sahip olması durumu da ameliyat sırasında veya sonrasında kanama riskinin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Derinin altında gerçekleşen kanama iyileşmenin olması gerekenden fazla sürede gerçekleşmesine yol açacaktır. Aynı zamanda bu durum, kanamanın gerçekleştiği bölgede iz kalmasına dahi neden olabilmektedir. Neredeyse tüm operasyonlarda ortaya çıkma ihtimali olan enfeksiyon kapma durumu ise cerrahi müdahale veya antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilmektedir.
Boyun germe ameliyatında, gelişen teknolojilerin kullanılması sonucunda iz kalma ihtimali oldukça düşürülmüştür. Fakat yine de bazı faktörler iz kalma ihtimalini arttırabilmektedir. Bu faktörler arasında; sigara kullanımı, kişilerin ameliyat sırasında enfeksiyon kapması ve kalıtımsal özellikler yer almaktadır. Kişinin rahatsız olacağı bir ize sahip olduğu durumlarda ek tedavi yöntemine başvurulması mümkündür.
Operasyon esnasında deri yukarı çekilmektedir. Saçın çekildiği bölgede saç kaybının görülmesi durumu olasıdır. Bu durum operasyon öncesinde ön görülemeyeceği için herhangi bir önlem alınamamaktadır.
Oldukça nadir bir şekilde kişilerde sinir hasarı meydana gelebilmektedir. Hasar görülebilecek sinirler arasında motor ve duyu sinirleri yer almaktadır. Bunun sonucunda yüzde gerçekleştirilen hareketlerde zayıflık veya kayıp durumu ortaya çıkabilmektedir. Yüzdeki hareketlerin geçici veya kalıcı olarak gerçekleştirilememesine yol açan bu durum, kişinin gündelik yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Fakat gelişen teknolojilerin sağlık sektöründe de etkili bir şekilde kullanılması ile bu riskler oldukça nadir bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Kişilerin, boyun germe ameliyatı ile boyun bölgesinde yaşlanmanın durdurulmasının mümkün olmadığını unutmamaları gerekmektedir. Bu nedenle yaşın ilerlemesi, kilo alma, uzun süre güneşte kalma gibi durumlarda nadiren de olsa sarkmaların görülebileceği riski kişiler tarafından bilinmelidir. Operasyon, gerektiği takdirde başarılı bir şekilde tekrarlanabilmektedir. Böylelikle kişilerin bu risklere dair endişelenmelerine gerek olmamaktadır. Ameliyatın, alanında uzman bir doktor tarafından tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmesinin ameliyat risklerini azaltmada oldukça etkili olduğu unutulmamalıdır.