Bariatrik cerrahide beslenme konusunu detaylandırmadan önce, bariatrik cerrahinin ne olduğu hakkında bilgi vermekte fayda vardır. Bariatrik cerrahi, aşırı obeziteyi tedavi etmek için yapılan cerrahi prosedürlerdir. Bariatrik cerrahi, obezite hastalarının kilo kaybetmelerine yardımcı olmak için mide veya bağırsaklarda değişiklikler yaparak çalışır. Bu işlemler, hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmelerine yardımcı olur, aynı zamanda tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi ve diğer obezite ile ilişkili sağlık sorunlarını da azaltabilir.
Bariatrik cerrahi ya da obezite cerrahisi birçok farklı prosedürü içerir, ancak en yaygın olanları gastrik bypass, sleeve gastrektomi ve ayarlanabilir gastrik banttır. Bu işlemler, genellikle diyet ve egzersiz programlarına yanıt vermeyen aşırı obezite hastaları için düşünülmektedir. Ancak, herhangi bir cerrahi prosedür gibi bariatrik cerrahinin de riskleri, potansiyel komplikasyonları vardır, hasta önceden bu riskler hakkında bilgilendirilmelidir.
Bariatrik cerrahi, aşırı kilolu kişilerin kilo kaybı, sağlık sorunlarının tedavisi için yapılan bir cerrahi işlemdir. Bariatrik cerrahi sonrası beslenme kilo vermeyi devam ettirmek, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için son derece önemlidir.
Bariatrik cerrahi beslenme tedavisi sürecinde, uygulanan cerrahi yönteme göre farklılık göstermekle birlikte, genellikle ilk birkaç hafta sıvı gıdalar tüketilir. Daha sonra, püre halindeki gıdalar, sonrasında katı gıdalara geçilir. Yani bu süreçte geçiş yavaş yavaş, kademeli olmalıdır, aksi halde istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilir. Bariatrik cerrahi beslenme tedavisi cerrahiden önceki diyetten önemli ölçüde farklılık gösterebilir.
Bariatrik cerrahi ve beslenme programı protein, vitamin ve mineral açısından zengin, kalori ve yağ açısından düşük bir diyeti içermelidir. Özellikle proteinin yeterli alınması, vücuttaki kas kütlesini korumak ve yara iyileşmesini desteklemek için önemlidir. Ayrıca sıvı tüketimi de önemlidir. Bol miktarda su içmek, vücudun sıvı dengesini korur, sindirimi kolaylaştırır. Alkollü içeceklerden kaçınılmalı, kafein alımı sınırlandırılmalıdır.
Bariatrik cerrahide beslenme planı, diyetisyen veya beslenme uzmanı tarafından bireysel olarak belirlenmelidir. Beslenme programında kişinin yaş, cinsiyet, kilo, sağlık durumu ve diğer faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Doktorumuzdan çok memnunuz hersey için çok teşekkürler plastik cerrahi konusunda mükemmelsiniz hocam
Merhabalar 18 Kasım'da Dr. YÜCEL SARIALTIN bana büyütme ile burun estetiği ve mastopeksi yaptı.Memnunum.Doktor çok profesyonel ve çalışma arkadaşları gibi.Hepinize çok teşekkür ederim, sonuçlarımdan memnunum.
Devamını OkuDr. Yücel çok güvenilir, hastalarına kesinlikle son derece güvenli ve rahat hissettiriyor! Personeli de çok harika ve en iyi hizmeti sunuyorlar. Rinoplasti ve bişektomi ameliyatımdan bu yana 6 ay geçti ve şimdiye kadar işinden çok memnunum. Burun estetiği ve/veya bişektomi isteyenlere kesinlikle tavsiye ederim.
Devamını OkuBotox uygulaması İçin kliniğe başvurdum. Doktorum Yücel Bey Hijyen kuralları ağırlama karşılama yaptırdığım işlem için kliniği gönülden tavsiye ederim.
Ben boyle ilgili ve hosgorulu doktor gormedim bunun yani sira keske hep doktorlar boyle olsa ben burun ameliyati oldum elhamdülillah cok memnun kaldim hakettigi hastaneye girmis onun adinada cok sevindim valla
Devamını OkuObezite ameliyatı sonrası kardeşimin karın germe ameliyatını yaptı. Çok memnun kaldık gerçekten iyi ve ilgili bir doktor, kesinlikle tavsiye ediyorum.
Bariatrik cerrahi öncesi beslenme sürecinde hastanın kilo kaybına destek olmak, cerrahi işlem sırasında ve sonrasında riskleri azaltmak üzerine geliştirilmiş bir beslenme planına ihtiyaç vardır.
Bir bariatrik cerrahi öncesi beslenme planı genellikle yüksek proteinli, düşük kalorili, düşük yağlı bir diyeti içerir. Bu diyet, kilo vermenize yardımcı olur, ayrıca vücudun cerrahi işleme daha iyi hazırlanması konusunda destek sağlayabilir. Bariatrik cerrahi öncesi beslenme planında şunlara dikkat edebilirsiniz:
Bariatrik cerrahi öncesi beslenme planını, doktorunuz veya beslenme uzmanıyla birlikte oluşturmak gerekir. Böylece, bireysel ihtiyaçlar, sağlık durumu göz önünde bulundurarak en doğru şekilde diyet planı oluşturulabilir.
Bariatrik cerrahi sonrası beslenme, ameliyat sonrası dönemde sindirim sisteminizin yeniden yapılandırılması nedeniyle oldukça önemlidir. Bu nedenle, yavaş ve kontrollü bir şekilde beslenme planı uygulamak gerekir. Ameliyat sonrası beslenme her ne kadar aşamalı ve bazı özel reçeteleri gerektirse de dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları şu şekilde verilebilir:
Bariatrik cerrahi sonrası beslenme, uzun vadeli başarı için çok önemlidir. Bu nedenle, diyet planınızı dikkatli bir şekilde takip ederek ve doktorunuzun önerilerini uygulayarak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeniz gerekmektedir. Bariatrik cerrahide beslenme sürecinde beslenme alışkanlıkları tamamen değişerek kişinin tüm hayatı boyunca devam eder.
Bariatrik cerrahide beslenme aşamaları, hastaya uygulanan cerrahi yönteme ya da hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre farklılıklar gösterse de genel olarak dört bölümden oluşur.
Bariatrik cerrahide beslenme sürecinin ilk aşaması olan berrak sıvı aşaması, ameliyattan sonraki ilk birkaç günü kapsar. Ameliyat sonrası sindirimi kolaylaştırmak, bağırsak hareketlerini başlatmak için bu aşama gereklidir. Bariatrik cerrahide beslenme sürecinin bu ilk aşamasında sadece su, çok açık çay, sulandırılmış organik meyve suları( doktor önerisiyle), şeker ilavesiz ve tanesiz komposto tüketilebilir. Bu aşama hastanede kalınan sürede birkaç gün boyunca uygulanan bir diyet olup 15 dakikada bir 3 yemek kaşığı şeklinde sık sık ama az bir beslenme sürecini kapsar.
Bariatrik cerrahide beslenme sürecinin ikinci aşaması sıvı diyet aşamasıdır. Hastanın durumuna bağlı olarak ameliyat sonrası birkaç haftalık süreçte uygulanır. Sıvı diyet aşamasında sıvı gıdalar aracılığıyla daha çok lif alımı hedeflenir. Bu aşamada, yüksek proteinli sıvılar, çorbalar, smoothieler ve meyve suları gibi düşük kalorili sıvı gıdalar tüketilir. Ayrıca, sıvıları yavaş yavaş tüketmek önemlidir, doktorun önerdiği miktarda sıvı tüketilmelidir. Beslenme süreci 2-2,5 saatlik aralıklarla olmalıdır. Her öğün 1 su bardağı sıvıya göre alınmalıdır.
Bariatrik cerrahide beslenme sürecinin üçüncü aşamasıdır. Bu aşamada, püre kıvamındaki gıdalar, çorba, yoğurt, yumuşak peynir, yumuşak sebzeler ve yumuşak meyveler gibi yiyecekler tüketilebilir. Bu aşamada yavaş yemek ve iyice çiğnemek önemlidir.
Yumuşak yiyecekler aşamasından sonra, normal yiyecekler yemeye başlayabilirsiniz. Ancak, bu aşamada da yemek porsiyonları küçük tutmak ve yavaş yemek önemlidir. Ayrıca, yüksek proteinli, kompleks karbonhidratlı gıdalar, sebzeler gibi sağlıklı gıdalar tüketmeniz önerilir.
Bu aşamaların süresi, cerrahinin tipine ve hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre değişebilir. Beslenme planınızı belirlerken, diyetisyeniniz veya doktorunuz size rehberlik edecektir. Ayrıca, bariatrik cerrahi sonrası beslenme planınızı takip etmek, doktorunuzun önerilerine uymak, kilo kaybı ve sağlığınız için önemlidir.