Sizi Arayalım

Bariatrik Cerrahi Beslenme

İçindekiler

Bariatrik cerrahide beslenme konusunu detaylandırmadan önce, bariatrik cerrahinin ne olduğu hakkında bilgi vermekte fayda vardır. Bariatrik cerrahi, aşırı obeziteyi tedavi etmek için yapılan cerrahi prosedürlerdir. Bariatrik cerrahi, obezite hastalarının kilo kaybetmelerine yardımcı olmak için mide veya bağırsaklarda değişiklikler yaparak çalışır. Bu işlemler, hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmelerine yardımcı olur, aynı zamanda tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi ve diğer obezite ile ilişkili sağlık sorunlarını da azaltabilir. 

Bariatrik cerrahi ya da obezite cerrahisi birçok farklı prosedürü içerir, ancak en yaygın olanları gastrik bypass, sleeve gastrektomi ve ayarlanabilir gastrik banttır. Bu işlemler, genellikle diyet ve egzersiz programlarına yanıt vermeyen aşırı obezite hastaları için düşünülmektedir. Ancak, herhangi bir cerrahi prosedür gibi bariatrik cerrahinin de riskleri, potansiyel komplikasyonları vardır, hasta önceden bu riskler hakkında bilgilendirilmelidir.

Bariatrik Cerrahi Beslenme Tedavisi Nedir?

Bariatrik cerrahi, aşırı kilolu kişilerin kilo kaybı, sağlık sorunlarının tedavisi için yapılan bir cerrahi işlemdir. Bariatrik cerrahi sonrası beslenme kilo vermeyi devam ettirmek, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için son derece önemlidir. 

Bariatrik cerrahi beslenme tedavisi sürecinde, uygulanan cerrahi yönteme göre farklılık göstermekle birlikte, genellikle ilk birkaç hafta sıvı gıdalar tüketilir. Daha sonra, püre halindeki gıdalar, sonrasında katı gıdalara geçilir. Yani bu süreçte geçiş yavaş yavaş, kademeli olmalıdır, aksi halde istenmeyen sağlık sorunlarına neden olabilir. Bariatrik cerrahi beslenme tedavisi cerrahiden önceki diyetten önemli ölçüde farklılık gösterebilir.

Bariatrik cerrahi ve beslenme programı protein, vitamin ve mineral açısından zengin, kalori ve yağ açısından düşük bir diyeti içermelidir. Özellikle proteinin yeterli alınması, vücuttaki kas kütlesini korumak ve yara iyileşmesini desteklemek için önemlidir. Ayrıca sıvı tüketimi de önemlidir. Bol miktarda su içmek, vücudun sıvı dengesini korur, sindirimi kolaylaştırır. Alkollü içeceklerden kaçınılmalı, kafein alımı sınırlandırılmalıdır.

Bariatrik cerrahide beslenme planı, diyetisyen veya beslenme uzmanı tarafından bireysel olarak belirlenmelidir. Beslenme programında kişinin yaş, cinsiyet, kilo, sağlık durumu ve diğer faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bariatrik cerrahi beslenme için özel bir beslenme programı hazırlanır. Her hasta için özel bir program oluşturulması, fiyatların da değişiklik göstermesine neden olur.

Ne Dediler?
testimonial icon
Mehmet Erkan
03/02/2022

Bu ikinci estetik operasyonum yücel hocaya ve ekibine çok teşekkür ediyorum ilk operasyonum kepçe kulak sorunuyla alakalı bir düzeltme yapmıştık çok çok iyi oldu kulak ellerine sağlık hocam 31 ocak ta burun ameliyatım oldu çok güzel olmuş burnum ama süreç içinde aklıma ne takıldıysa istediğim saatte hemşireler olsun asistanlar olsun çok ilgilendiler çok iyibir ekip çalışması var hocam zaten kurduğunuz aile ortamı ayrı bir güven sağlıyor tekrar tekrar çok teşekkür ederim herbirinize ellerine sağlık hocam çok güzel bir kulağım ve burnum oldu sayende.

Devamını Oku
testimonial icon
Fig*** E***
04/08/2019

İşinde çok başarılı, hastalarına karşı son derece ilgili Yücel Bey.Kendisi sadece benim değil ailemizin ve çevremizinde doktoru oldu.Teşekkürler.

testimonial icon
Nouf Ali
10/01/2020

Sadece rinoplasti ameliyatı için doktor yücel'e teşekkür etmek istiyorum, sonuçlar için iyi ve mutluydu ve son sonuçları bekliyordum.

testimonial icon
Sebiha Cacik
07/05/2024

"Uzun bir süre araṣtirmam sonucu Dr. Yücel Sarialtin ve muhtesem ekibini buldum istanbulda cok Estetik Cerrahina gittim tabiki kücük dokunuslar yaptirdim ama gördügüm en güler yüzlü sicak kanli Doktor diyebilirim. Ameliyatimin sonucunu dört gözle bekliyorum simdiden cok güzel oldugunu hissediyorum Dr. Yücel beye ve ekibine cok tesekkür ederim en kisa zamanda görüsmek üzere. PS. Hijyen ve steril cok önemli burda hersey mevcuttu. Sevgilerimle"

Devamını Oku
testimonial icon
D. A.
05/01/2022

Yücel Hocamda Liposuction oldum bacaklarimda Lipodöm vardı.Cok mutluyum ve ona ayrıca sonuç için çok teşekkür ederim iyiki onda amaliyat oldum. Tüm ekibi süper onuda demek isterim. Burda en emanetli ellerdesiniz. Yağmur hanım çok ilgilendi benden Almanya dan geldim hiç bi sorun yaşamadım♥️. Çok iyi geçti herşey. Hayat kalitemi değiştirdi Hocam başka bir şey diyemicem. Çok mutluyum iyiki oldum amaliyat...Klinik süper başka birşey diyemicem Saygılarımla ve sevgilerimle Diler Acar

Devamını Oku
testimonial icon
g.....
30/03/2020

Geçtiğimiz temmuz ayında kendisinden randevu aldım. Memelerim arzu ettiğim boyuttan küçüktü. Aynı zamanda oldukça belirgin bir asimetri problemim vardı. Görüşmemiz oldukça samimi bir havada geçti, kafamda oluşan sorular yanıtsız kalmadı ve hemen ameliyat için randevulaştık. Ameliyattan sonra doktorum minör boyutta ağrılarım olacağından bahsetmişti ki dediği gibi de oldu. Ağrılarımdan 5 gün sonra tamamen kurtuldum. Son bir güncelleme yapmam gerekirse, ameliyatımın üstünden bir ay geçti. Memelerimin şeklinden ve boyutundan çok memnunum, doktoruma zaten bu konuda güveniyordum. Bence bu süreçte doktorla karşılıklı güven çok büyük önem teşkil ediyor. Doktorumun samimiyetine, ilgisine ve profesyonelliğine teşekkür ederim, kendisine ameliyat olmak aldığım en iyi kararlardan biriydi

Devamını Oku

Bariatrik Cerrahi Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bariatrik cerrahi öncesi beslenme sürecinde hastanın kilo kaybına destek olmak, cerrahi işlem sırasında ve sonrasında riskleri azaltmak üzerine geliştirilmiş bir beslenme planına ihtiyaç vardır. 

Bir bariatrik cerrahi öncesi beslenme planı genellikle yüksek proteinli, düşük kalorili, düşük yağlı bir diyeti içerir. Bu diyet, kilo vermenize yardımcı olur, ayrıca vücudun cerrahi işleme daha iyi hazırlanması konusunda destek sağlayabilir. Bariatrik cerrahi öncesi beslenme planında şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Protein: Vücudun iyileşme sürecinde yeterli protein alımı önemlidir. Bu nedenle, ameliyat öncesi beslenmede yüksek proteinli gıdalar bulunmalıdır. Örneğin, tavuk, hindi, balık, yumurta, soya ürünleri, yağsız etler, baklagiller gibi protein kaynakları tüketebilirsiniz.
  • Az Yağlı Gıdalar: Bariatrik cerrahi öncesi beslenme programı, düşük yağlı gıdalar içermelidir. Bu kalori alımını, sindirim sorunları riskini azaltır. Yağsız süt ürünleri ya da avokado, fındık veya tohumlar gibi sağlıklı yağ kaynakları tüketilebilir.
  • Az Kalorili Gıdalar: Düşük kalorili gıdalar, kilo vermeye yardımcı olur. Sebze, meyve, tam tahıllar, yağsız proteinler tüketmek daha düşük kalori alımı konusunda tercih edilebilir. 
  • Sıvı Tüketimi: Bariatrik cerrahi öncesi bol miktarda su içmek oldukça önemlidir. Bu, vücudunuzu hidrasyon ve ameliyat için hazırlar. Ayrıca şekerli içeceklerden, alkollü içeceklerden ve kafeinli içeceklerden ameliyat öncesi süreçte kaçınılmalıdır. 
  • Vitamin ve Mineral Takviyesi: Bariatrik cerrahi öncesi vitamin ve mineral desteği gerekebilir. Çünkü cerrahi sonrası sindirim sistemi değişeceği için vücudun yeterli miktarda besin almasını sağlamak için takviyelere ihtiyaç duyulabilir. 

Bariatrik cerrahi öncesi beslenme planını, doktorunuz veya beslenme uzmanıyla birlikte oluşturmak gerekir. Böylece, bireysel ihtiyaçlar, sağlık durumu göz önünde bulundurarak en doğru şekilde diyet planı oluşturulabilir.

Bariatrik Cerrahi Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bariatrik cerrahi sonrası beslenme, ameliyat sonrası dönemde sindirim sisteminizin yeniden yapılandırılması nedeniyle oldukça önemlidir. Bu nedenle, yavaş ve kontrollü bir şekilde beslenme planı uygulamak gerekir. Ameliyat sonrası beslenme her ne kadar aşamalı ve bazı özel reçeteleri gerektirse de dikkat edilmesi gereken bazı ipuçları şu şekilde verilebilir:

  • Bariatrik cerrahi sonrası ilk birkaç gün sadece su, bitki çayları ya da sıvı gıdalar tüketilmelidir. Obezite ameliyatı sonrası doktorun önerisi doğrultusunda ilerleyerek yavaş yavaş daha koyu kıvamlı smoothie, ayran, kefir, süt gibi gıdalara geçebilir. Bu süreçte organik olmayan meyve sularından, şekerli içeceklerden uzak durmanızı doktorunuz tavsiye edebilir. 
  • Bariatrik cerrahi sonrasındaki dönemi daha rahat, daha sağlıklı atlamak için protein tüketilmesi gereklidir. Protein, vücudun iyileşmesi, yenilenmesi için önemlidir. Bu nedenle sıvı gıdalar sürecinde protein tozu ya da protein içeren içecekler doktor önerisiyle tüketilebilir. Yine bu süreçte et suyu, tavuk suyu gibi protein içeren besinlere tüketilebilir. Bariatrik ameliyatı sonrasında süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri yanında yumurta, balık, tavuk, kırmızı et gibi yüksek proteinli gıdaları diyetinize ekleyebilirsiniz. 
  • Bariatrik cerrahi sonrası, karbonhidratları sınırlamak gerekebilir. Rafine şeker, beyaz un, tatlı, hamur işleri gibi yüksek karbonhidratlı gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunun yerine, tam tahıllı ürünler, sebzeler, meyveler gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir.
  • Cerrahiden sonra yeterli miktarda sıvı tüketmeniz önemlidir. Ancak, yemekten önce veya yemek sırasında sıvı tüketimi azaltılmalıdır. Sıvı tüketimi, yemeklerden en az 30 dakika önce veya yemeklerden 30 dakika sonra yapılmalıdır.
  • Bariatrik cerrahi sonrası, besin emilimi azaldığı için, doktorunuzun önerisi doğrultusunda vitamin ve mineral takviyeleri almanız gerekebilir.
  • Cerrahiden sonra mide hacmi küçüldüğü için, porsiyon kontrolü daha da önemlidir. Aşırı yemek yeme durumunda, ciddi yan etkiler oluşabilir. Bu nedenle, yemekleri yavaş yavaş, küçük porsiyonlar halinde yemelisiniz. Yemekleri yavaş yemek, sindirim sisteminizin daha rahat çalışmasına yardımcı olur, doygunluk hissinin daha çabuk hissedilmesini sağlar. Bu nedenle, yemeği iyi çiğneyerek, yavaş yavaş yemek önemlidir.
  • Egzersiz, kilo kaybınızı hızlandırmaya yardımcı olabilir, aynı zamanda fiziksel sağlığınızı, genel iyilik halinizi artırabilir. Ancak, cerrahiden sonra hemen egzersiz yapmaya başlamak uygun olmayabilir. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda, egzersiz planınızı belirleyebilirsiniz.

Bariatrik cerrahi sonrası beslenme, uzun vadeli başarı için çok önemlidir. Bu nedenle, diyet planınızı dikkatli bir şekilde takip ederek ve doktorunuzun önerilerini uygulayarak sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeniz gerekmektedir. Bariatrik cerrahide beslenme sürecinde beslenme alışkanlıkları tamamen değişerek kişinin tüm hayatı boyunca devam eder. 

Bariatrik Cerrahide Beslenme Sürecindeki Aşamalar

Bariatrik cerrahide beslenme aşamaları, hastaya uygulanan cerrahi yönteme ya da hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre farklılıklar gösterse de genel olarak dört bölümden oluşur. 

Berrak Sıvı Gıda Aşaması

Bariatrik cerrahide beslenme sürecinin ilk aşaması olan berrak sıvı aşaması, ameliyattan sonraki ilk birkaç günü kapsar. Ameliyat sonrası sindirimi kolaylaştırmak, bağırsak hareketlerini başlatmak için bu aşama gereklidir. Bariatrik cerrahide beslenme sürecinin bu ilk aşamasında sadece su, çok açık çay, sulandırılmış organik meyve suları( doktor önerisiyle), şeker ilavesiz ve tanesiz komposto tüketilebilir. Bu aşama hastanede kalınan sürede birkaç gün boyunca uygulanan bir diyet olup 15 dakikada bir 3 yemek kaşığı şeklinde sık sık ama az bir beslenme sürecini kapsar. 

Sıvı Gıda Aşaması

Bariatrik cerrahide beslenme sürecinin ikinci aşaması sıvı diyet aşamasıdır. Hastanın durumuna bağlı olarak ameliyat sonrası birkaç haftalık süreçte uygulanır. Sıvı diyet aşamasında sıvı gıdalar aracılığıyla daha çok lif alımı hedeflenir. Bu aşamada, yüksek proteinli sıvılar, çorbalar, smoothieler ve meyve suları gibi düşük kalorili sıvı gıdalar tüketilir. Ayrıca, sıvıları yavaş yavaş tüketmek önemlidir, doktorun önerdiği miktarda sıvı tüketilmelidir. Beslenme süreci 2-2,5 saatlik aralıklarla olmalıdır. Her öğün 1 su bardağı sıvıya göre alınmalıdır. 

Yumuşak Gıda Aşaması

Bariatrik cerrahide beslenme sürecinin üçüncü aşamasıdır. Bu aşamada, püre kıvamındaki gıdalar, çorba, yoğurt, yumuşak peynir, yumuşak sebzeler ve yumuşak meyveler gibi yiyecekler tüketilebilir. Bu aşamada yavaş yemek ve iyice çiğnemek önemlidir.

Normal Gıda Aşaması

Yumuşak yiyecekler aşamasından sonra, normal yiyecekler yemeye başlayabilirsiniz. Ancak, bu aşamada da yemek porsiyonları küçük tutmak ve yavaş yemek önemlidir. Ayrıca, yüksek proteinli, kompleks karbonhidratlı gıdalar, sebzeler gibi sağlıklı gıdalar tüketmeniz önerilir.

Bu aşamaların süresi, cerrahinin tipine ve hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre değişebilir. Beslenme planınızı belirlerken, diyetisyeniniz veya doktorunuz size rehberlik edecektir. Ayrıca, bariatrik cerrahi sonrası beslenme planınızı takip etmek, doktorunuzun önerilerine uymak, kilo kaybı ve sağlığınız için önemlidir.

Son Düzenleme : 18.05.2024