Sizi Arayalım

Klinik İşlemlerine Özel Beslenme

İçindekiler

Klinik İşlemlerine Özel Beslenme Nedir?

Klinik işlemlerine özel beslenme, bir kişinin belirli bir klinik işlem veya hastalık nedeniyle ihtiyaç duyduğu özel beslenme düzenidir. Bu tür beslenme düzenleri, kişinin vücudunun işleme veya iyileşme sürecine yardımcı olmak ve olası komplikasyonları önlemek amacıyla hazırlanır. 

Ameliyat öncesi ya da sonrası dönemde kişiye yüksek proteinli ve düşük yağlı beslenme önerilebilir. Vücudunun ameliyat sonrası iyileşme sürecinde daha fazla protein ve az yağ ihtiyacı olduğu için bu tarz bir beslenme planı gereklidir. Benzer şekilde, bir kişinin kemoterapi veya radyasyon tedavisi alması durumunda, mide bulantısı ve kusma gibi yan etkileri önlemek için düşük yağlı, hafif ve kolay sindirilebilen gıdalar önerilebilir. Diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, sindirim sistemi hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan kişilerin klinik işlemlerine özel beslenme planı geliştirilmelidir. Bu nedenle, bu tür beslenme düzenlerinin hazırlanması ve uygulanması için bir beslenme uzmanı veya diyetisyen ile çalışmak önemlidir.

Klinik İşlemler Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Klinik işlemler öncesi beslenme, hastanın işlemi sırasında veya sonrasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için çok önemlidir. Ayrıca hastayı klinik işleme hazırlar. İşlem öncesi dönemde yapılacak doğru beslenme planı, hastanın sağlığına katkıda bulunabilir. 

İşlem öncesi beslenme planı, kişinin yaşına, sağlık durumuna, boyuna, kilosuna, cinsiyetine bağlı olarak belirlenmelidir. Genel olarak cerrahi işlemler öncesinde 6-8 saat boyunca vücuda herhangi bir besin almamak gerekir. Bu sayede mide boşaltma işlemi tamamlanmış olur. 

Klinik işlem öncesi son 24 saatte ise ağır yağlı yiyeceklerden, baharatlı yiyeceklerden, gazlı yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir. Bunun yerine beyaz et, yoğurt, sebze gibi hafif, sindirimi kolay, protein ve lif bakımdan zengin gıdalar tercih edilebilir. Yine bu süreçte vücudun susuz kalmaması için sıvı alımına özen gösterilmelidir. Doktorun önereceği şekilde su, meyve suyu, bitki çayı, çorba, sıvı jöle gibi sıvı gıdalar tüketebilirsiniz. 

İşlem öncesi yemeklerde protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağları içeren besinler tercih edilmelidir. Örneğin, tavuk, balık, kırmızı et, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, süt ve süt ürünleri gibi besinler tüketilebilir. İşlem öncesi beslenmenin amacı, işlem sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak ve komplikasyonları önlemektir. Bu nedenle, işlem öncesi yemeklerin hafif ve sindirimi kolay olması önerilir. Bu nedenle lifli besinleri tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda vardır. 

Bazı işlemler öncesinde doktorunuz size beslenme konusunda talimatlar verebilir, yeme-içme yasağı getirebilir. Bu nedenle doktorun sizin için belirlediği talimatlara uymak önemlidir. 

Ne Dediler?
testimonial icon
ys...d
18/02/2022

Yücel Bey'e ikinci kez dudak dolgumu yaptırdım. Yine her zaman olduğu gibi çok memnun kaldım. Dolgum çok doğal duruyor ve asla bıyık bölgeme taşmadı. Türkiye'nin en iyi doktorlarından olduğuna eminim. Kendisini ailecek çok seviyoruz. Hem yaptığı işlemler çok başarılı, hem de çok samimi ve güler yüzlü biri. Yaptıracağınız herhangi bir işlemden memnun kalmama şansınız yok. Hiç düşünmeden Yücel Bey'i tercih edebilirsiniz.

Devamını Oku
testimonial icon
DORUKHAN OZCAN
13/01/2022

Yucel Bey’in sac ekim oncesi tasarimi, klikten Yagmur Hanim’in operasyon oncesi ve sonrasi inanilmaz ilgisi ve ekimi yapan ekibin isindeki titizligi ve ustaligi ..

testimonial icon
hakan
20/01/2022

2 ay önce eşim gögüs buyutme ve diklestirme ameliyati oldu mukemmel geçti ameliyat surecimiz ve cok memnun kaldik.dr.yucel bey ve ekibine özellikle buse hanima cok cok tesekkur ederiz iyiki sizlerle tanismisiz.ilgi alaka süper herkeze tavsiye ediyoruz

Devamını Oku
testimonial icon
Arzu Colak
14/01/2022

20 Mart 2021'de en sevdiğim doktorum Dr. Yücel Sarıaltın faaliyet göstermektedir. Çok yakışıklı çok profesyonel. Hastanede kalış çok iyiydi herkese teşekkürler 1 hafta sonra uçakla Almanya'ya geri döndüm. Asistan Yağmur ile her hafta iletişim halindeyim. Sitede ve sonrasında şimdi bile benimle çok ilgileniyorlar. Bana daha iyi bir şey olamaz. Çok mutluyum ve bir sonraki ameliyat için oraya tekrar uçardım. En iyi doktor en iyi ekip Görüşmek üzere

Devamını Oku
testimonial icon
Hd***
05/08/2019

Merhaba :) Ben Hedil Ürdün'den geliyorum. Daha önce 4 kez burun estetiği ameliyatı oldum ve hepsi de başarısız geçti. 5. ameliyatımı Op. Dr. Yücel Sarıaltın'a oldum ve ameliyatımın sonucu harika. Burun ile dudak arasında bir mesafe vardı o kısaldı. Bu kadar küçük bir iz kalacağını düşünmemiştim.

Devamını Oku
testimonial icon
önder toksoy
03/01/2023

Bir arkadaşımın tavsiyesiyle gittiğim,lovest klinik'te lokal anestezi ile göz kapağı operasyonu geçirdim.ilkönce danışmanım Tubanur hanım'a şahsıma gösterdiği ameliyat öncesi , sonrası yakınlığa ve ailemden biri görmemi sağladığı için özellikle teşekkür ederim. tabi ki Doktorum Yücel bey ,için ayrı bir parantez açmam gerekir.hastasına karşı güleryüzlü ve samimi açıklamalarıyla tedirgin olmanızı engelliyor,gereksiz gördüğü durumları ikna ederek yapmak istemiyor,bu da hastada güven duyulmasını sağlıyor.Lokal anestezi olduğum için,heyecan duyduğum,operasyon çok rahat ve kısa sürede muhabbet ederek geçti.bu sırada ve sonrasın da kesinlikle acı duymadım,sadece morluklar olabiliyor.bunun için başta yücel bey olmak üzere lovest ailesine teşekkür ederim.çok memnun kaldım,kesinlikle tavsiye ederim

Devamını Oku

Klinik İşlemler Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Klinik işlemler sonrası beslenme, yapılacak olan klinik işlemin türüne bağlı olarak değişebileceği gibi hastanın yaşı, sağlık durumu, boyu, kilosu ve cinsiyeti gibi faktörlerden de etkilenir. Genel olarak klinik işlemler sonrası beslenmede şunlara dikkat edilebilir:

  • Birçok klinik işlem sonrasında, vücut sıvı kaybettiği için bol miktarda sıvı alımı gereklidir. Buna bağlı olarak su, bitki çayı, şekersiz meyve suları ve sulu gıdalar tüketebilirsiniz.
  • Protein vücut dokularının iyileştirilmesi için önemlidir. Klinik işlemler sonrası et, balık, tavuk, süt, yoğurt, baklagiller gibi protein kaynakları tüketerek vücut dokularının onarımına destek olabilir, iyileşme sürecini kısaltabilirsiniz. 
  • İşlem sonrası dönemde, vücudunuzun sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için vitamin ve mineral alımına da özellikle dikkat etmelisiniz. Özellikle taze sebze, meyve ve tam tahıllardan C vitamini, E vitamini, çinko, demir, magnezyum gibi vitamin ve mineralleri alabilirsiniz.
  • Bazı işlemler sonrasında, mide ve bağırsaklar hassas hale gelebilir. Bu nedenle, işlem sonrası dönemde yumuşak, kolay sindirilebilir gıdalar tüketmek daha uygun olacaktır. Bu gıdalar arasında pirinç, çorba, haşlanmış sebzeler, yoğurt ve püreler sayılabilir.
  • İşlem sonrası dönemde baharatlı, yağlı, şekerli gıdalardan özellikle uzak durulması gerekir. Hangi gıdaların işlem sonrası tüketilmemesi gerektiğine dair bilgileri doktorunuza danışabilirsiniz. 

Estetik İşlemler Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Meme estetiği, karın germe, Brezilya poposu, kol germe gibi pek çok estetik işlem öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken beslenme kuralları vardır. Estetik işlem yapılan bölgenin iyileşme sürecini hızlandırmak, ödem oluşumunu azaltmak, enfeksiyon riskini önlemek ve en iyi sonucu elde etmek için doğru beslenmeye dikkat edilmelidir. Estetik işlem sonrası özellikle ilk günlerde bol sıvı tüketimine önem verilmelidir. Doktorun önerileri dahilinde su, süt, meyve suyu, bitki çayı gibi sıvı gıdalar tüketilebilir. Bu süreçte alkollü, gazlı ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. 

Estetik işlem yaptırdıktan sonrası beslenme sürecinde et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, baklagiller gibi protein kaynaklı besinlerin tüketilmesi gerekir. Proteinler dokuların yenilenmesinde ve çabuk iyileşmesinde etkin rol oynarlar. Ayrıca meyve,sebze ve tahıllı besinler tüketilerek vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmalıdır. İşlem sonrası dönemde sodyum alımı azaltılmalıdır. Sodyum ödem oluşumuna neden olabilir, bu nedenle işlem sonrası dönemde tuzlu yiyeceklerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir.

Beslenme konusunda her ne kadar kişinin bünyesine bağlı olarak faktörler değişse de bazı klinik estetik uygulamalar için farklı beslenme programları önerilebilir. Bu durumda işlemi yapan hekimden bilgi almak ya da beslenme uzmanı ile sağlıklı beslenme programı oluşturmak en doğru olanıdır. 

Saç Ekimi Sonrası Beslenme Süreci

Saç ekimi sonrası beslenme saç derisinin daha çabuk iyileşmesi için önemlidir. Saç derisinin onarımı ve yaraların iyileşmesi sürecini daha sağlıklı atlatmak için beslenmenin de sağlıklı olması gerekir. Saç ekimi sonrası ilk 48 saatte tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden sakınmak gerekir. Bu yiyecekler bölgede şişliğe neden olabilir. Bunun yerine bol su tüketerek ödemi engelleyebilir, iyileşme sürecini kısaltabilirsiniz. Saç ekimi sonrası birkaç gün boyunca kırmızı et ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Protein ihtiyacını karşılamak için ızgara tavuk veya hindi tüketebilirsiniz. Protein içeren gıdalar saç derisinin hızlı iyileşmesi konusunda fayda sağlar. 

Saç sağlığı için önemli vitamin ve mineraller arasında A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, B vitamini, çinko, demir ve magnezyum yer alır. Saç ekimi işleminden sonra sağlıklı yağ içeren balıklar, ıspanak, badem, yumurta gibi besinler tüketebilirsiniz. Ayrıca bu süreçte en önemli konulardan bir tanesi alkol, sigara ve kafein tüketiminin sınırlandırılması mümkünse bırakılmasıdır. Çünkü iyileşme sürecinde zararlı maddelerin kullanımı, süreci uzatabilir. 

Yüz Estetiği Sonrası Beslenme Süreci

Yüz germe, göz kapağı estetiği, alın germe, boyun germe, burun estetiği, gamze estetiği gibi yüz bölgesinde yapılan estetik uygulamalar sonrasında dikkate alınması gereken bazı beslenme kuralları vardır: 

  • Ameliyat sonrası iltihaplanmayı azaltmak için, zencefil, sarımsak, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, yağlı balıklar gibi anti-inflamatuar özellikleri olan besinleri tüketebilirsiniz.
  • Yüze yapılan estetik uygulamalar sonrasında bol su tüketmek iyileşmeyi hızlandırmak ve cilt sağlığını korumak açısından oldukça önemlidir. 
  • Sağlıklı beslenme programının olmazsa olmazlarından olan protein kaynakları, vitamin ve mineralleri beslenme programına eklemek iyileşme sürecini hızlandırır. 
  • Lifli gıdalar tüketmek ameliyat sonrası sindirim sistemini zorlayabileceği için sınırlı derecede tüketmekte fayda vardır. 
  • Yüz estetiği sonrası tuzlu ve baharatlı yiyecekler şişlik ve ödem gibi sorunlara yol açabileceği için tüketilmesi önerilmez. 
  • Alkol, sigara gibi zararlı maddeler iyileşme sürecini geciktireceği ve kanamalara neden olabileceği için yine bu süreçte bu maddelerin kullanılması bırakılmalıdır.

Yüze yapılan estetik ameliyatlar sonrası uzman doktorun önerileri doğrultusunda beslenmek önemlidir. 

Cilt Gençleştirme Uygulamaları Sonrası Beslenme Süreci

Örümcek ağı uygulaması, emsculpt uygulaması, yüz-boyun mezoterapisi, burun, dudak, yüz dolgusu gibi cilt gençleştirme uygulamaları sonrasında cildi daha sağlıklı hale getirmek için uygulanması gereken bazı beslenme kuralları vardır. Bunları şu şekilde detaylandırmak gerekirse:

  • Antioksidan zengini besinler tüketmek. Antioksidanlar cildi serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve cildin daha genç görünmesini sağlar. Özellikle çilek, böğürtlen, yaban mersini gibi zengin antioksidan içeren meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, fındık gibi besinler tüketmek önemlidir. 
  • Cildin gençleşmesini ve iyileşmesini sağlayan bir diğer besin grubu proteinlerdir. Bu nedenle estetik uygulamalar sonrasında et, balık, tavuk, yumurta gibi protein kaynaklarını tüketmek gerekir. 
  • Somon, sardalya, ton balığı, keten tohumu, ceviz gibi Omega-3 kaynakları tüketmeye özen gösterin. Bu sağlıklı yağlar içeren besinler cildi nemli tutar ve iltihaplanmayı engeller. 
  • Şekerli ve işlenmiş yiyecekler cildinizi zararlı etkilerine maruz bırakır ve yaşlanmayı hızlandırır. Bunun yerine, tam tahıllar, taze meyve ve sebzeler gibi sağlıklı yiyecekler tüketmeye özen gösterin.
  • C vitamini kolajen üretimini artırır ve cildinizin daha sağlıklı görünmesini sağlar. Portakal, mandalina, greyfurt, yeşil biber, brokoli gibi C vitamini açısından zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.
  • Cildin nemli ve sağlıklı kalması için bol su içmek son derece önemlidir. Estetik uygulamalar sonrası ve hayatın tüm döneminde yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmelidir. 

Liposuction Sonrası Beslenme Süreci

Liposuction, bir kişinin vücudundan fazla yağları çıkarmak için yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu işlemden sonra, doğru beslenme, iyileşme sürecine yardımcı olabilir ve sonuçları optimize edebilir. İşlem sonrası dönemde, genellikle doktorunuzun size belirttiği özel diyet yönergelerini takip etmeniz önerilir. Bu yönergeler, genellikle yeterli miktarda protein, sağlıklı yağlar ve karbonhidratlar içeren dengeli bir diyeti içerecektir. Ayrıca yeterli miktarda su içmek de önemlidir, çünkü vücudunuzun iyileşme sürecinde sıvı ihtiyacı artabilir.

Liposuction uygulaması sonrası vücuda yağ alımı konusu oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Az yağlı yiyeceklerin tüketilmesi ve sağlıklı yağların kullanımı önemli ve gereklidir. Ayrıca tuz ve baharat kullanımından kaçınılmalıdır. Yine alkol, sigara kullanımı bırakılmalıdır. 

İyileşme sürecinde, vücudunuzun protein ihtiyacı artar, bu nedenle et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi protein açısından zengin yiyecekler tüketmeniz önerilir. Ayrıca, meyve, sebze, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve fındık gibi besinler de iyileşme sürecine katkıda bulunabilir.

Tüm bu süreç boyunca doktor tavsiyeleri doğrultusunda beslenmek oldukça önemlidir. Varsa doktorun belirttiği beslenme diyeti uygulanmalı ya da diyetisyenden konuyla ilgili olarak destek alınmalıdır. 

Son Düzenleme : 15.04.2023