Sizi Arayalım

Onkolojide Beslenme

İçindekiler

Hangi kanser türü olduğuna bakılmaksızın onkoloji hastalıklarında beslenme tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır. Bu süreçte beslenme programını kulaktan dolma bilgilerle değil, doktorların ya da diyetisyenlerin tavsiyeleri ile oluşturmak gerekir. Ayrıca doğru bir beslenme programı ile kemoterapinin yaratmış olduğu olumsuz etkilerden kurtulmak da mümkün hale gelir.

Hastanelerde ya da kliniklerde, onkoloji hastalıklarında beslenme alışkanlıklarının belirlenebilmesi için hastanın anamnezlerinin alınması gerekir. Bu süreçte hem tedavi edici ve yatıştırıcı hem de bağışıklık sistemini güçlendirici bir tedavi programı belirlenir. Yalnızca hastanın kendisine değil, hastanın yakınlarına da onkoloji hastalıklarında beslenme konusunda eğitimler verilir. Peki kanser tedavisi sırasında ve onkoloji hastalıklarında beslenme nasıl olmalıdır?

Onkoloji Hastalıklarında Beslenme Alışkanlıklarının Etkisi

Kemoterapi ya da radyoterapi ile kanser tedavisinde ortaya bazı beslenme problemleri çıkabilir. Söz konusu problemler kanser türünden bağımsız olarak gelişir. Bu sorunların üstesinden gelebilmek için de onkoloji hastalıklarında beslenme programlarına uyulması büyük önem taşır. Tüm onkolojileri hastalıklarında beslenme ile ilgili en sık yaşanan problem iştahın kesilmesidir. Ayrıca kilo alımı olabileceği gibi kilo kaybı da gelişebilir.

Kanser tedavisi sürecinde onkoloji hastalıklarında beslenme ile ilgili sık karşılaşılan diğer problemler ise şu şekildedir: Ağız içerisinde ya da boğazda ağrı, ağız içinde yara oluşumu, koku ya da tatlara karşı duyarlılık, ishal, kabızlık, mide bulantısı, kusma, alerjen besinlere karşı duyarlı hale gelme, sıvı dengesinin bozulması, kan bulgularında değişiklikler meydana gelmesi.

Tüm bu sorunların yaşanmaması adına onkoloji hastalıklarında beslenme programlarına riayet edilmesi, doktor tavsiyelerinin dışına çıkılmaması gerekir. Siz de onkoloji hastalıklarında beslenme ilkeleri ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Onkoloji Hastalıklarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kanser tedavisi sırasında onkoloji hastalıklarında beslenme sorunlarının bertaraf edilebilmesi adına tüketilmesi gereken besinlerin yanı sıra uyulması gereken bazı kurallar da bulunur. Örneğin onkoloji hastalıklarında beslenme programları ile ideal vücut ağırlığının korunması gerekir. Ek olarak yağ ve şeker tüketiminin azaltılması, sucuk, salam ya da sosis gibi işlenmiş etlerden, sakatat türü besinlerden uzak durulması son derece önemlidir.

Tüm bunlara ek olarak onkoloji hastalıklarında beslenme programlarına kızarmış ürünlerin dahil edilmemesi önemlidir. Pişirme yöntemi olarak buğulama, haşlama ya da fırınlama gibi yöntemler tercih edilmelidir. Hastaların aşırı tuz tüketiminden kaçınması, besinleri doğru şekilde saklaması, onkoloji hastalıklarında beslenme programlarının önemli kurallarıdır.

Onkoloji Hastalıklarında Beslenme Önerileri

Onkoloji hastalıklarında beslenme yanlış olduğunda, mevcut problemlerin büyümesi muhtemeldir. Tedavinin ağız içindeki yaralar ya da benzeri yan etkilerinden korunmak ancak doğru bir beslenme programı ile mümkündür. Nitekim hastaların beslenme alışkanlıkları şu şekilde olmalıdır:

  • Yeterli protein alımına özen gösterin. İhtiyacınız olan proteini kuru baklagillerden, kırmızı et, peynir ve yumurtadan alabilirsiniz.
  • Yağ ve karbonhidrat alımını kısıtlamayın. Yağ ve karbonhidrat alımını durdurmak kilo kaybı yaratabilir. Bu da onkoloji hastalıklarında beslenme sırasında istenmeyen, sağlıksız bir durumdur. Eğer ekmek tüketmek istemiyorsanız kabuklu kuruyemişler ya da makarna, patates ve tahıllı yiyecekler tüketebilirsiniz.
  • Yeteri kadar su tüketin. Kanser tedavisi ishal ya da cilt kuruluğu gibi sorunlar nedeniyle zarar görmemek, yorgun düşmemek ya da cilt sağlığınızı korumak için günde en az 2.5 litre su tüketebilirsiniz.
  • Vitamin ve mineral alımını önemseyin. İhtiyacınız olan vitamin ve minerallerin alınması bağışıklık sistemimizin güçlenmesine de yardımcı olur. Vitamin ve mineral almak için sebze ya da meyveler tüketmeyi tercih edin. Günlük olarak 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketebilirsiniz.

Tüm onkoloji hastalarında beslenme bu kurallar ışığında gerçekleşmelidir. Olası sorunlar hakkında doktorlar bilgilendirilmeli, gerekli görülen durumlarda onkoloji hastalıklarında beslenme programları kişiye özel olarak değiştirilmelidir.

Onkoloji Hastalıklarında Beslenme Sorunları Nasıl Çözülür?

Tüm onkoloji hastalıklarında beslenme programlarına dikkat etmek, mevcut sorunların çözülmesi konusunda yapılabilecek en doğru hamledir. Bu süreçte oluşabilecek sorunları onkoloji hastalıklarında beslenme programları şu şekilde çözer:

  • Kanser nedeniyle oluşan korku ya da depresyon hali hastaların iştahtan kesilmesine neden olabilir. Böyle durumlarda hastalar acıkmamış olsa bile besin alımını kolaylaştırmak için azar azar fakat sık sık yemeyi tercih edebilir.
  • Ağız ya da boğaz ağrısı gibi sorunlarda onkoloji hastalıklarında beslenme planı daha çok olgun ve taze meyveler, pişmiş yumurta, sebze püresi, ezme çorbalar, yoğurt gibi gıdalardan oluşmalıdır. Sert gıdalardan mümkün olduğunda uzak durmak gerekir. Ayrıca yemeklerden önce ve sonra ağız bakımını düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz.
  • Tat ya da koku değişikliği gibi durumlarda güzel kokan ve göz hoş görünen yiyecekleri tüketmek yardımcı olurken fesleğen, nane ya da biberiye gibi hoş ve keskin kokusu olan aromalı baharatlar kullanabilirsiniz.
  • Mide bulantısı ya da kusma gibi durumlarda yağlı ve kızarmış besinlerden uzak durmalı, derisiz haşlanmış tavuk, kuru meyve gibi yiyecekler tüketmeli, yemeklerinizi yavaş yavaş yemeli, yedikten sonra yatmamalısınız. Eğer kusma nöbetleriniz bulunuyorsa, bu nöbetler bitmeden herhangi bir şey yememeniz önerilir.
  • Eğer ishal gibi bir sorununuz varsa az yağlı ve az şekerli gıdalara yönelmeniz gerekir. Ek olarak et suyu, şeftali, muz, pişmiş patates ya da haşlanmış patates gibi yüksek potasyum değerine sahip yiyecekler tüketebilirsiniz.

Eğer onkoloji hastalıklarında beslenme sırasında tüm bu kurallara uyarsanız, yaşanabilecek muhtemel sorunları da minimize etmiş olursunuz. Yine de onkoloji hastalıklarında beslenme sırasında her türlü sorunu anlık olarak doktorunuzla paylaşmanız gerekir.

Onkoloji Hastalıklarında Beslenme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kanser tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar ağız tadı ve koku duyusunu değiştirebileceği için onkoloji hastalıklarında beslenme programı önemsenir. Ayrıca onkoloji hastalıklarında beslenme programının yanı sıra beslenme şekli de son derece önemlidir. Örneğin çok ve sık yemek yerine azar azar ve sık sık yemek yenmesi önerilir. Ayrıca yemek öncesi ve sonrasında gerçekleştireceğiniz fiziksel aktivitenizi de doktorunuz ile planlamanız gerekir.

Tüm bunlara ek olarak onkoloji hastalıklarında beslenme programı ve beslenme şekli ile ilgili olarak bilmeniz gerekenler şunlardır:

  • Mide bulantısı ya da kusma gibi şikayetleriniz olduğunda zencefil tüketmeyi deneyebilirsiniz,
  • Eğer ağız kuruluğunuz varsa bol su tüketmeniz gerekir; ağız kuruluğunu yenmek için sakız çiğnemeyi de deneyebilirsiniz,
  • Arkadaş tavsiyesi ya da eş dost önerisi gibi kulaktan dolma bilgiler ile besin tüketmeyin, ilaç kullanmayın,
  • Sarımsak, soya, keten tohumu, sarı kantaron otu ve greyfurt gibi sebze, bitki ya da meyveler kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarla olumsuz olarak etkileşebilir; bu yüzden onkoloji hastalıklarında beslenme programlarına dahil edilmemeli ya da doktor tavsiyesi ile dahil edilmelidir,
  • Öğünlerinizin içeriklerini mutlaka doktorunuz ya da diyetisyeniniz belirlemelidir.

Tedavi sırasında onkolojide beslenme planları hastaya özel olarak yapılır. Kişilerin kendi tercihlerine göre ya da kulaktan dolma bilgiler ile yaptıkları beslenme programları genellikle olumsuz sonuçlar doğurur. Böyle bir durumda tedavinin etkilerinin azalması bile mümkündür. Eğer siz de onkoloji hastalıklarında beslenme programları ile ilgili bilgili almak, tükettiğiniz besinlerin hastalığınıza olan etkilerini öğrenmek ve beslenme programı oluşturmak adına bir randevu almak isterseniz, hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Son Düzenleme : 18.10.2023