Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlıklı, dengeli bir şekilde vücuda almaya dayalı beslenme şeklidir. Sağlıklı beslenme vücut fonksiyonlarının düzenli şekilde işlemesi için gereklidir. Sağlıklı beslenme süreci anne karnından itibaren doğal yollarla başlayıp ölüme kadar devam eden, kişinin bulunduğu tüm yaş gruplarında olması gereken beslenme şeklidir. Bu beslenme şekli, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller, proteinler, karbonhidratlar ve yağları almanızı sağlar. Sağlıklı beslenme, kronik hastalıkların önlenmesinde, vücut fonksiyonlarının korunmasında, enerjinin düzenlenmesinde, genel sağlık durumunun iyileştirilmesinde önemli rol oynar.
Sağlıklı beslenme sürecinde tam tahıllar, sebze ve meyveler, yağsız protein kaynakları, sağlıklı sağlar, süt ve süt ürünleri, yeterli miktarda su gibi besin kaynaklarını doğru oranda tüketmek oldukça önemlidir. İşlenmiş, paketli gıdalar, fast food gibi yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sağlıklı yaşam ve beslenme planı kişinin ihtiyaçlarına uygun olmalı, düzenli egzersiz ile desteklenmelidir. Sağlıklı beslenme sürecinde bir diyetisyenden destek almak istediğinizde size özel bir beslenme planı düzenlenir. Bu nedenle her hasta için farklı fiyatlar söz konusu olabilir.
Merhabalar 18 Kasım'da Dr. YÜCEL SARIALTIN bana büyütme ile burun estetiği ve mastopeksi yaptı.Memnunum.Doktor çok profesyonel ve çalışma arkadaşları gibi.Hepinize çok teşekkür ederim, sonuçlarımdan memnunum.
Devamını OkuDoktor Yücel ile ameliyatımı yapmak için Birmingham'a (İngiltere) geldim. Çok büyük bir ameliyattı (karın germe, çene ile tüm vücut liposu, implantlı meme dikleştirme) Ayrıca tüm ekibe teşekkür edecek sözüm yok. Döndüğüm için çok mutluyum, göğsüm harika ve ayrıca her şey yolunda! Teşekkürler ve teşekkürler!
Devamını OkuEli çok hafif ve işini çok iyi bilen bir hoca. Kendisi gibi güler yüzlü bir ekiple beraber çalışıyor. Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında sürekli benimle iletişim halindeydi. Çok memnun kaldım.
Merhaba , Yücel Bey kesinlikle tavsiye edeceğim bir Doktor , önce naifligi sonra başarısı ile memnun kalacağınız , eli hafif ve hızlı olması , yapılan işlem takibi ile taktirinizi kazanacaktır. Güler yüzlü personeli , başarılı ekibi ile gönül rahatlığıyla tedaviniz için seçeceğiniz bir adres
Devamını OkuMerhaba:) İki tane oğlum var, onlara hamileliklerimden sonra insülin direnci ile birlikte bir kilo alma serüvenim başladı. Meme operasyonuna ve karın operasyonuna ihtiyacım oldu. Bir arkadaşımın da tavsiyesi ile sevgili Yücel Hoca ile tanıştım. Sürecimi ve sonucunu sizinle paylaşıyorum.
Devamını OkuGülümseyerek yazdığım yorumumda yanağımda oluşan çukurumu doktorum Yücel Sarıaltın’a borçluyum. İlk başta iletişime geçtiğim doktor yardımcısı Tubanur Demirli motive ve ikna etti beni, iyi ki sebebim olmuş. Üniversite yıllarımda böyle bir uygulamadan haberim olsaydı, yanağıma boşuna kurşun kalem koyup arkadaşlarıma benim gamzem var demez, anında bu uygulamayı yaptırırdım. En güzeli; ömür boyu benimle kalacaksın. Gülmesem bile sempatik duruyorum. Ayrıca, yuvarlak yüzümü ince gösterip, hoş ince bir hava kattı. Klinik çok hijyenik ve çalışanlar çok anaç ve her konuda tedbirli disiplinli kişiler. Kliniğe gidip, benim öncesi ve sonrası halimi görmenizi çok isterim.
Devamını OkuVücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini dengeli ve yeterli miktarda almasını hedefleyen sağlıklı beslenme yöntemiyle pek çok sağlık sorunun önüne geçmek mümkündür. Peki sağlıklı beslenme nasıl olur? Sağlıklı beslenme sürecini nasıl yönetebiliriz? Sağlıklı beslenmek ile ilgili şu ipuçlarını beslenme düzeninizi oluştururken uygulayabilirsiniz:
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak uzun bir süreçtir, kişinin tüm hayatı boyunca devam eder.
Sağlıklı beslenme planında alınması gereken besinler kendi içlerinde gruplandırılırlar. Besin gruplarından her biri, sağlıklı bir diyetin temel parçasıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak için birbirleriyle uyumlu şekilde tüketilmelidir. Ayrıca, tüm besin gruplarının dengeli şekilde tüketilmesi önemlidir. Her birinden yeterli miktarda almak için sağlıklı bir diyet planı oluşturmak önemlidir. Ana besin gruplarını şu şekilde ifade etmek mümkündür:
Kas, kemik, doku oluşumu ve onarımı için gereklidirler. Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünlerinde bulunan, yani hayvansal kaynaklı proteinler insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerirler. Fasulye, nohut, mercimek gibi ürünleri içerisinde bulunduran baklagiller ise bitkisel kaynaklı proteinlerdir. Farklı farklı amino asitleri içerisinde bulunduran baklagiller bir arada tüketildiğinde tam bir protein kaynağı haline gelir.
Karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır. Hızlı ve yavaş emilen iki türde karbonhidrat vardır. Tam tahıllar yavaş emilen karbonhidratlara örnektir, uzun süreli enerji verirler. Bu sebeple beslenme planlarında mutlaka olması gerekir. Sebze, meyvelerde bulunan karbonhidratlar ise hızlı emilenlere örnektirler, yine beslenme listelerinde mutlaka yer almalılardır.
Yağlar, vücut için gerekli olan bazı vitaminlerin emilimine yardımcı olan bir diğer enerji kaynağıdır. Doymuş yağlar, doymamış yağlar, trans yağlar gibi gruplara ayrılır. Tereyağı, margarin, krema, mayonez gibi besinler doymuş ve trans yağlara örnektir. Zeytin, fındık, badem, avokado, ceviz, yer fıstığı, susam yağı gibi bitkisel yağlar da tekli doymamış yağ grubuna örnek verilebilir. Ayrıca çoklu doymamış yağ grubuna da Omega 3 ve Omega 6 yağları örnektir.
Vücut için gerekli vitamin, mineral, lif kaynağı sebze ve meyvelerdir. Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, domates, patlıcan, biber, brokoli, lahana ve daha birçok sebze sağlıklı beslenme programı içerisinde olmazsa olmazdır. Yine elma, muz, portakal, çilek, üzüm, kavun, karpuz gibi birçok meyve türü içerdiği vitamin ve mineraller açısından sağlıklı beslenme programına eklenmelidir.
Hayvansal protein kaynağı da olan süt ve süt ürünleri kemik ve diş sağlığı için gerekli olan kalsiyum ve mineralleri içermesi bakımından sağlıklı beslenme planında mutlaka olmalıdır.
Vücut bütünlüğü, kemik sağlığı, hücre fonksiyonları, kan sağlığı, bağışıklık sistemi, sinir sistemi fonksiyonlarının düzgün çalışabilmesi için vücudun bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Sağlıklı beslenme doğal kaynaklardan yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını içerir. En yaygın vitaminler A, B, C, D, E ve K vitaminleridir. En yaygın mineraller ise kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum, çinkodur. Tüm bu vitaminleri sağlıklı besin gruplarında bulmak mümkündür.
Ayrıca tüm bu besin gruplarının dışında şekerlerden de bahsetmek gerekirse; rafine şekerden üretilen yiyecek, içecekler yüksek kalori bulundurması sebebiyle sağlıklı beslenme düzenini riske atan gruptan besinlerdir. Bunun yerine meyvelerde doğal olarak bulunan şekerden gerekli şeker ihtiyacını karşılamak mümkündür.
Sağlıklı beslenme listesi ya da sağlıklı beslenme programı oluşturmak için öncelikle kişinin yaşı, fiziki özellikleri, sağlık durumu gibi donelerine sahip olmak gerekir. Kiloya göre ya da yaşa göre sağlıklı beslenme listesi hazırlanabilir. Aynı zamanda bu listelerin yanında sağlık durumu da eklenmelidir. Daha doğru yöntem veya teşhis için uzman desteği almak gerekir. Yine de sağlıklı beslenme programı oluşturmak için şu önerileri uygulayabilirsiniz:
Son olarak unutmamak gerekir ki her vücudun ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle ihtiyaçlar doğrultusunda diyetisyenle iletişime geçerek sizin için en doğru beslenme programını hazırlayabilirsiniz. Ayrıca sağlıklı beslenmeye geçiş sürecinde 1 aylık sağlıklı beslenme programı oluşturarak kademeli bir şekilde sağlıklı beslenme programını hayatınıza sokabilirsiniz.