Sizi Arayalım

Sağlıklı Beslenme

İçindekiler

Sağlıklı Beslenme Nedir?

Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlıklı, dengeli bir şekilde vücuda almaya dayalı beslenme şeklidir. Sağlıklı beslenme vücut fonksiyonlarının düzenli şekilde işlemesi için gereklidir. Sağlıklı beslenme süreci anne karnından itibaren doğal yollarla başlayıp ölüme kadar devam eden, kişinin bulunduğu tüm yaş gruplarında olması gereken beslenme şeklidir. Bu beslenme şekli, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller, proteinler, karbonhidratlar ve yağları almanızı sağlar. Sağlıklı beslenme, kronik hastalıkların önlenmesinde, vücut fonksiyonlarının korunmasında, enerjinin düzenlenmesinde, genel sağlık durumunun iyileştirilmesinde önemli rol oynar. 

Sağlıklı beslenme sürecinde tam tahıllar, sebze ve meyveler, yağsız protein kaynakları, sağlıklı sağlar, süt ve süt ürünleri, yeterli miktarda su gibi besin kaynaklarını doğru oranda tüketmek oldukça önemlidir. İşlenmiş, paketli gıdalar, fast food gibi yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Sağlıklı yaşam ve beslenme planı kişinin ihtiyaçlarına uygun olmalı, düzenli egzersiz ile desteklenmelidir. 

Ne Dediler?
testimonial icon
m.....
04/04/2022

Arkadaşım tavsiyesi ile muayene için gitmiştim. Fakat gitmişken hekimin güven vermesinden dolayı botox işlemi de uygulandı. Gerek Yucel Bey, gerekse ordaki tüm çalışanlar oldukça ilgili ve alakalılar. Klinik olarak hijyene önem veriliyor. Uygulamayı yapıp sizi unutmuyorlar, düzenli takibinizi yapıyor, kontrolde gerekirse bir onceki kadar botox uyguluyorlar :) umuyorum ameliyatimda da ayni ozveriyi gosterirler. Sevgiler.

Devamını Oku
testimonial icon
Nouf Ali
10/01/2020

Sadece rinoplasti ameliyatı için doktor yücel'e teşekkür etmek istiyorum, sonuçlar için iyi ve mutluydu ve son sonuçları bekliyordum.

testimonial icon
eren taylan
19/12/2019

Obezite ameliyatı sonrası kardeşimin karın germe ameliyatını yaptı. Çok memnun kaldık gerçekten iyi ve ilgili bir doktor, kesinlikle tavsiye ediyorum.

testimonial icon
Sinem Harmanci
02/01/2023

1 ay öncesi lipo bbl ameliyati oldum dr yücel sarialtin bey bu ameliyati gercekleştirdi, cok menmünum ilk günden bu yana harika gelişimler var vücudumda, cok korkmuştum ameliyatdan fakat okadar profesiyonel bir ameliyat oldu ki hic agrim, acim yoktu cok cabuk iğleştim herkezede tavsiye ediyorum. Cok güzel ilgilendiler benimle, danişman tubanur demirli hanim'a teşekür ediyorum benimle güzel ilgilendiği icin, cok bilgi paylaşti benim korkularimi yenmeme yardimci oldu, ve sürekli iletişim halindeydi benimle hala'da iletişimdeyiz cok teşekürler dr yücel sarialtin ekibine ♥️

Devamını Oku
testimonial icon
MrMreToO Nassar
15/12/2021

Klinik beni çok sıcak karşıladı ve doktor tüm tıbbi konulara aşinaydı. Basınç hastası olduğumdan ve ameliyat sonucunda yüksek tansiyondan korktuğum için olabilir ama doktor beni rahatlattı ve aslında ameliyat sırasında, hatta ameliyattan sonra bile basınç yükselmedi. Klinik içinde doktorla birlikte çalışan ekip mükemmel bir ekip, cömert bir göğüsleri var ve her zaman gülümsüyorlar.Dr. Dr. Lee'nin yaptığı ameliyatlar başarılı geçti ve şu an kendime çok güveniyorum çünkü doktordan istediğim her şeyin gerçekleştiğini hissediyorum. Kuveyt'ten geldim, özellikle doktora ve sonuçlar gerçekten harikaydı ve Dr.Yugal'a ve tüm klinikte çalışan ekibe çok minnettarım.Bana ve Dr. Yugal harika bir doktor olmadan önce, sadece kliniğe değil, bir aile üyesi olarak her referansla ilgilendiği için... Ekip Sadece tıbbi konularla değil, konaklama ve ulaşım dahil tüm detaylarla ilgileniyor.

Devamını Oku
testimonial icon
Yüksel C
03/01/2023

Yücel Bey, mükemmel bir doktor olduğu kadar mükemmel bir insan. 2017'den itibaren hastası olarak, kendisinin tüm uygulamalarından çok memnun kaldım. Daha genç ve daha mutlu hissetmemi sağladı. Çok iyi bir plastik cerrahtan ötesi, çok iyi bir heykeltraş olarak şekil veriyor yüzünüze.

Devamını Oku

Sağlıklı Beslenme Nasıl Olur?

Vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini dengeli ve yeterli miktarda almasını hedefleyen sağlıklı beslenme yöntemiyle pek çok sağlık sorunun önüne geçmek mümkündür. Peki sağlıklı beslenme nasıl olur? Sağlıklı beslenme sürecini nasıl yönetebiliriz? Sağlıklı beslenmek ile ilgili şu ipuçlarını beslenme düzeninizi oluştururken uygulayabilirsiniz:

  • Dengeli Beslenme: Sağlıklı beslenme sürecinin en önemli adımı dengeli beslenmedir. Sağlıklı bir beslenme planı, her besin grubundan yeterli miktarlarda besin almanızı içerir. Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitamin ve mineralleri içeren tüm besin gruplarının vücudun ihtiyacı dahilinde tüketilmesi gerekir. Dengeli beslenme planında vücudun ihtiyacı olan bütün besinleri alarak sağlıklı vücut ağırlığının korunması sağlanır. 
  • Yeterli Miktarda Beslenme: Sağlıklı ve dengeli beslenme planı, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri yeterli miktarda almayı gerektirir. Yediğiniz yiyeceklerin miktarını kontrol etmek, ölçülü olmak, aşırı yemek tüketiminden kaçınmak önemlidir. Besinlerin gereğinden fazla tüketilmesi aşırı kilo alımına veya bazı sağlık problemlerine neden olabilir. 
  • Çeşitli Besinler Tüketmek: Sağlıklı beslenme planında besin tüketimi çeşitlendirilmeli, tekdüze beslenmekten kaçınılmalıdır. Her öğünde farklı besin öğeleri içeren gıdalar tüketin. Karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineralleri içeren sebzeler, meyveler, tam tahıllar; et, tavuk, balık, kuru baklagiller gibi protein kaynakları farklı öğünlerde bir arada kullanılarak tüketilebilir. 
  • Taze Yiyecekler Yemek: Taze yiyecekler, sağlıklı bir beslenme planının önemli bir parçasıdır. Taze meyve, sebze, tam tahıllar, yağsız proteinlerin tüketilmesi, sağlıklı vücut ağırlığının korunmasına, kalp hastalığına, damar hastalıklarına diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklara önlem alınmasında yardımcı olur. 
  • İşlenmiş ve Paketli Ürünlerden Kaçınmak: Paketli gıdalar, fast food ya da işlenmiş ürünler sağlıklı beslenme programı içerisinde olmaması gereken ürünlerdir. Bu yiyecekler genellikle yüksek kalorili, yüksek yağlı, yüksek şekerli olduğundan, sağlıklı bir vücut ağırlığının korunmasını zorlaştırır; kalp hastalığı, diyabet veya diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Trans yağlar ve doymuş yağlar gibi sağlıksız yağlar yerine, sağlıklı yağ kaynakları olan zeytinyağı, avokado, fındık, tohumlar gibi seçenekler tercih edilmelidir.
  • Düzenli Aralıklarla Yemek Yemek: Yeme düzeninizi 3 ana öğün artı 2 ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Sabah, öğle, akşam öğünlerini düzenli olarak yemek öğün atlamamak önemlidir. Ayrıca, düzenli aralıklarla sağlıklı atıştırmalıklar tüketebilirsiniz.
  • Bol Su İçmek: Her vücudun kendi ölçüleri oranında suya ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı göz ardı etmek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Düzenli su içmek hem sindirimi kolaylaştırarak kilonuzu dengede tutar hem de cilt güzelliğine katkıda bulunur. 
  • Besin Takviyeleri Almak: Bazı durumlarda vitamin ve mineral takviyelerini beslenme programına dahil etmek gerekebilir. Bu sayede vücutta eksik olan vitamin ve mineraller tamamlanabilir. Ancak bu takviyeleri doktor bilgisi dahilinde almak önemlidir. Aksi halde istenmeyen durumlar yaşanabilir. 
  • Düzenli Egzersiz Yapmak: Sağlıklı beslenme önerileri yanında her zaman düzenli egzersiz de tavsiye edilir. Düzenli egzersiz sağlıklı bir yaşam ve ideal kilolarını korumak isteyenler için olmazsa olmaz unsurdur. Ayrıca düzenli egzersiz fiziksel sağlığın yanında ruhsal sağlığı da etkileyerek daha mutlu, enerjik, daha az stresli olmanızı sağlar. 

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak uzun bir süreçtir, kişinin tüm hayatı boyunca devam eder. 

Sağlıklı Beslenmede Besin Grupları

Sağlıklı beslenme planında alınması gereken besinler kendi içlerinde gruplandırılırlar. Besin gruplarından her biri, sağlıklı bir diyetin temel parçasıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak için birbirleriyle uyumlu şekilde tüketilmelidir. Ayrıca, tüm besin gruplarının dengeli şekilde tüketilmesi önemlidir. Her birinden yeterli miktarda almak için sağlıklı bir diyet planı oluşturmak önemlidir. Ana besin gruplarını şu şekilde ifade etmek mümkündür:

Proteinler

Kas, kemik, doku oluşumu ve onarımı için gereklidirler. Et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünlerinde bulunan, yani hayvansal kaynaklı proteinler insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerirler. Fasulye, nohut, mercimek gibi ürünleri içerisinde bulunduran baklagiller ise bitkisel kaynaklı proteinlerdir. Farklı farklı amino asitleri içerisinde bulunduran baklagiller bir arada tüketildiğinde tam bir protein kaynağı haline gelir.  

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudun enerji kaynağıdır. Hızlı ve yavaş emilen iki türde karbonhidrat vardır. Tam tahıllar yavaş emilen karbonhidratlara örnektir, uzun süreli enerji verirler. Bu sebeple beslenme planlarında mutlaka olması gerekir. Sebze, meyvelerde bulunan karbonhidratlar ise hızlı emilenlere örnektirler, yine beslenme listelerinde mutlaka yer almalılardır. 

Yağlar

Yağlar, vücut için gerekli olan bazı vitaminlerin emilimine yardımcı olan bir diğer enerji kaynağıdır. Doymuş yağlar, doymamış yağlar, trans yağlar gibi gruplara ayrılır. Tereyağı, margarin, krema, mayonez gibi besinler doymuş ve trans yağlara örnektir. Zeytin, fındık, badem, avokado, ceviz, yer fıstığı, susam yağı gibi bitkisel yağlar da tekli doymamış yağ grubuna örnek verilebilir. Ayrıca çoklu doymamış yağ grubuna da Omega 3 ve Omega 6 yağları örnektir. 

Sebzeler ve Meyveler

Vücut için gerekli vitamin, mineral, lif kaynağı sebze ve meyvelerdir. Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, domates, patlıcan, biber, brokoli, lahana ve daha birçok sebze sağlıklı beslenme programı içerisinde olmazsa olmazdır. Yine elma, muz, portakal, çilek, üzüm, kavun, karpuz gibi birçok meyve türü içerdiği vitamin ve mineraller açısından sağlıklı beslenme programına eklenmelidir. 

Süt ve Süt Ürünleri

Hayvansal protein kaynağı da olan süt ve süt ürünleri kemik ve diş sağlığı için gerekli olan kalsiyum ve mineralleri içermesi bakımından sağlıklı beslenme planında mutlaka olmalıdır. 

Vitaminler ve Mineraller

Vücut bütünlüğü, kemik sağlığı, hücre fonksiyonları, kan sağlığı, bağışıklık sistemi, sinir sistemi fonksiyonlarının düzgün çalışabilmesi için vücudun bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Sağlıklı beslenme doğal kaynaklardan yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını içerir. En yaygın vitaminler A, B, C, D, E ve K vitaminleridir. En yaygın mineraller ise kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, sodyum, çinkodur. Tüm bu vitaminleri sağlıklı besin gruplarında bulmak mümkündür.

Ayrıca tüm bu besin gruplarının dışında şekerlerden de bahsetmek gerekirse; rafine şekerden üretilen yiyecek, içecekler yüksek kalori bulundurması sebebiyle sağlıklı beslenme düzenini riske atan gruptan besinlerdir. Bunun yerine meyvelerde doğal olarak bulunan şekerden gerekli şeker ihtiyacını karşılamak mümkündür. 

Sağlıklı Beslenme Programı

Sağlıklı beslenme listesi ya da sağlıklı beslenme programı oluşturmak için öncelikle kişinin yaşı, fiziki özellikleri, sağlık durumu gibi donelerine sahip olmak gerekir. Kiloya göre ya da yaşa göre sağlıklı beslenme listesi hazırlanabilir. Aynı zamanda bu listelerin yanında sağlık durumu da eklenmelidir. Daha doğru yöntem veya teşhis için uzman desteği almak gerekir. Yine de sağlıklı beslenme programı oluşturmak için şu önerileri uygulayabilirsiniz:

  • Hedeflerinizi belirleyin. Sağlıklı beslenme programının amacı nedir? Kilo vermek mi istiyorsunuz, daha fazla enerjiye ihtiyacınız var mı, belirli bir sağlık sorununu yönetmek mi istiyorsunuz? Hedeflerinizi belirlemek, size uygun beslenme planı oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu temel besinleri anlamak önemlidir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineraller gibi besinler, sağlıklı bir vücut için gereklidir. Bu besinleri hangi gıdalardan alabileceğinizi belirleyerek, sağlıklı bir beslenme programı oluşturabilirsiniz.
  • Sağlıklı beslenme tabağı oluşturun. Sağlıklı beslenme programında tüm besinler birbiriyle uyum içerisinde olmalıdır. Protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, bol sebze ve meyve ya da süt ürünlerinde denge sağlayacak tercihleri bir araya getirin. Rafine edilmiş şeker, tuz ve işlenmiş gıdaları mümkün olduğunca azaltın.
  • Porsiyon kontrolü sağlıklı bir beslenme programında önemlidir. Her öğünde uygun porsiyon miktarını tüketmek, fazla kalori alımını önleyerek sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak için yardımcı olur.
  • Sağlıklı beslenme programında önceden planlama önemlidir. Sağlıklı beslenme kuralları çerçevesinde hazırlamış olduğunuz plana bağlı kalarak öğünlerinizi hazırlayın. Mümkünse yiyeceklerinizi evde hazırlayın ve dışarıda yemek yemeden önce menüyü inceleyin. Sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın ve yanınızda taşıyın.
  • Vücudun suya ihtiyacı vardır ve sağlıklı bir beslenme programı için yeterli miktarda su içmek önemlidir. Günlük su ihtiyacınızı belirleyin ve gün boyunca yeterli miktarda su tüketmeye özen gösterin.
  • Yiyeceklerinizi yavaş yemek, doyma hissini artırır ve fazla yemek yeme ihtiyacını azaltır. Ayrıca yavaş yemek, yiyeceklerin sindirilmesine yardımcı olur ve sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Sağlıklı beslenme programınızı keyif alarak yapmaya özen gösterin. Besinleri lezzetli yemekler haline getirin, yeni tarifler deneyin ve yemeğinizi keyifle yiyin. Böylece sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirerek daha uzun süre uygulayabilirsiniz.

Son olarak unutmamak gerekir ki her vücudun ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle ihtiyaçlar doğrultusunda diyetisyenle iletişime geçerek sizin için en doğru beslenme programını hazırlayabilirsiniz. Ayrıca sağlıklı beslenmeye geçiş sürecinde 1 aylık sağlıklı beslenme programı oluşturarak kademeli bir şekilde sağlıklı beslenme programını hayatınıza sokabilirsiniz. 

Son Düzenleme : 15.04.2023