Ameliyat Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Ameliyat öncesinde sigara kullanan kişilerin en az iki hafta öncesinden sigara kullanımını bırakmış olmaları gerekmektedir. Sigara tüm operasyonlarda olduğu gibi kol germe operasyonunda da yaraların geç iyileşmesine yol açabilmektedir. Ameliyat öncesinde kanamaya yol açabilme ihtimali olan ilaçların kesinlikle alınmaması gerekmektedir. Aspirin ve anti-inflamatuar ilaçların ameliyat öncesi alınması kanamaya yol açacaktır. Ameliyat öncesinde kişilerin varsa kullandıkları ilaçları ve geçirdikleri operasyonları mutlaka doktorlarına bildirmeleri gerekmektedir.
Ameliyat Nasıl gerçekleştirilir?
Hastanın durumuna uygun olarak lokal veya genel anestezi altında gerçekleştirilen bu ameliyat, oldukça başarılı sonuçlar sunmaktadır. Oldukça kısa sürede gerçekleşen ameliyat süresi, 2 saatin üzerinde olmamaktadır. Yaklaşık bir buçuk veya iki saat süren ameliyatta kullanılacak teknik muayene esnasında belirlenir. Sarkmanın durumuna ve hastanın beklentilerine uygun tekniğin belirlenmesinin ardından görünürde iz kalmayacak şekilde operasyon gerçekleştirilir. Sıklıkla koltuk altından dirseğe kadar olan bölgeye uygulanan kesi ile operasyon başlar. Derinin toparlanmasının ardından dikiş işlemi ile operasyon tamamlanır. Lokal anestezi altında operasyonun gerçekleştirildiği kişiler aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilirler. Genel anestezi altında operasyonun geçirildiği kişiler ise ameliyattan bir gün sonra taburcu edilirler. Taburcu edildikten sonra kişiler evlerinde istirahat etmelidirler. Operasyonun ardından ilk günler elastik bandaj kullanılması gerekir. Operasyonda kendiliğinden eriyen ipler ile dikiş gerçekleştirildiği için kişilerin dikiş aldırmalarına gerek olmamaktadır.
Ameliyat Riskleri Nelerdir?
Kol germe ameliyatının riskleri diğer tüm cerrahi operasyon riskleri ile aynı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Bu riskler arasında kanama ve enfeksiyon kapma yer almaktadır. Ameliyatın hijyenik koşullar sunan bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmesi ile bu riskler oldukça nadir bir şekilde görülmektedir. Ameliyat sırasında uygulanan kesi izleri kolun arkasında yer aldığı için kolaylıkla görülmemektedir. Fakat bazı kişilerde bu izin daha belirgin olabileceği durumu da ameliyatın riskleri arasında yer almaktadır. Ameliyatın ardından ilk bir ay kol hareketlerini kısıtlamak, izin genişlememesi açısından oldukça önemlidir. Ameliyattan sonra genellikle kişilerde herhangi bir ağrı görülmemektedir. Görüldüğü takdirde ise bu ağrılar hafif şiddetli olmaktadır. Bu ağrılar genellikle ağrı kesici ile giderilebilmektedir fakat kişilerin herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Kol Germe Ameliyatı Teknikleri
Kol germe ameliyatı tekniği, hastanın durumu dikkate alınarak uzman doktor tarafından belirlenir. Cilt fazlalığının görülmediği hastalarda yalnızca liposuction uygulamasına başvurulabilmektedir. Üst kolda yağ fazlalığı olan kişilere liposuction başarılı sonuçlar sunabilmektedir. Yağ birikmesi olan bölgelerden yağ alınarak koldaki bollaşma giderilebilmektedir. Deride gevşekliğin mevcut olduğu hastalarda ise sarkmış derinin alınması gerekmektedir. Genellikle kol altından başlatılan ve dirseğe kadar uzanan bölgede gerçekleştirilen kesi aracılığıyla deri alınır. Kesinin uzanacağı bölge, sarkmanın durumuna göre belirlenir. Kesinin ardından dikiş işlemi ile operasyon tamamlanır.
Bazı durumlarda kol germe ameliyatı farklı operasyonlarla bir arada gerçekleştirilebilmektedir. Hastanın talebi olduğu takdirde doktor tarafından uygunluğu tespit edildikten sonra meme sarkması durumu kol germe ameliyatı ile birlikte gerçekleştirilebilmektedir. Kişilerin aşırı derecede kilo vermelerinin ardından vücudun çoğu bölgesinde sarkmanın görülmesi olasıdır.
Ameliyat Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kişilerin operasyondan iki gün sonra duş almalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Özellikle ilk hafta kolların kalp seviyesinden yukarıda olacak şekilde tutulmasına dikkat edilmelidir. Operasyondan bir ay sonra kişilerin spor ve egzersiz yapmaları mümkündür. Fakat yine de kişiler kol bölgesini zorlayacak hareketler yapmamaya dikkat etmelidirler. Fiziksel güç gerektiren aktivitelerde bulunmak için operasyondan en az bir buçuk ayın geçmesi gerekmektedir. Kişi, operasyonun ardından kısa bir süre sonra gündelik yaşantısına dönebilir. Fakat tıpkı spor ve egzersizlerde olduğu gibi gündelik yaşantıda da kişi fiziksel güç gerektiren ve kol bölgesini zorlayan aktivitelerden kaçınmalıdır. Ameliyat sonrasında bölgenin enfeksiyon kapmaması sebebiyle hijyenik tutulması gerektiği unutulmamalıdır.
Kişi, kol bölgesini olası darbe ve travmalara karşı korumalıdır. Herhangi bir beklenilmeyen durum meydana geldiği takdirde kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Ameliyatın ardından kol bölgesinde şişlik ve morluklar görülebilmektedir. Bu şişlik ve morluklar herhangi bir ek tedavi yöntemine başvurulmadan kendiliğinden geçecektir. Bu nedenle kişilerin endişelenmemeleri gerekmektedir. Bununla birlikte bölgede uyuşukluk hissinin de görülebilmesi olasıdır. Bu his kalıcı olmamakla birlikte yaklaşık iki hafta içerisinde geçmektedir. Kişilerin şişlik, morluk ve uyuşukluk hissi sebebiyle herhangi bir ilaç veya krem kullanması, operasyona başvurması gerekmemektedir. Operasyonun ardından dikkat edilmesi gereken unsurlar hakkında kişiler ameliyatı gerçekleştirilen doktor tarafından ayrıntılı olarak bilgilendirilecektir. Kişilerin bu uyarıları takip etmesi iyileşme sürecinin kısa sürmesi ve sorunsuz bir şekilde tamamlanması açısından oldukça önemlidir.