Sizi Arayalım

Kimler Saç Ekimi Yaptırmamalıdır?

Saç ekimi uygulamaları sadece ülkemizde değil dünya genelinde en çok tercih edilen uygulamalar içerisinde yer almaktadır. Estetik ameliyatlar sınıfı içerisinde değerlendirilen saç ekimi uygulamaları herkes için uygun olmayabilir. Hem erkeklerin hem de kadınların yaptırabildiği saç ekimi işlemleri genellikle saç dökülmesi sorunu yaşayan kişiler tarafından yaptırılmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte oldukça doğal sonuçların elde edildiğini de söyleyebiliriz. Ancak saç ekimi için pek çok farklı teknik bulunmaktadır. Her teknik herkes için uygun olmadığı gibi bazı kişilerin saç ekimi yaptırması da tavsiye edilmemektedir. Saç ekimi yaptırmayı düşünüyorsanız ve kimler saç ekimi yaptırmamalıdır diye merak ediyorsanız doğru yerdesiniz.

Doğuştan Saçı Olmayanlar

Saç ekimi uygulamaları saçlı bölgeden alınan donörler ile gerçekleştirilmektedir. Kişinin kendi saç köklerinin alınması ile diğer saçsız bölgelere ekim işlemi yapılmaktadır. Ancak doğuştan saçı olmayan kişiler için bu uygulama gerçekleştirilmemektedir.

Bunun için doğuştan saçsız olan kişilerin saç ekimi uygulamaları için aday olmadığını söylemek mümkündür. Çünkü doğuştan saçı olmayan kişilerde saç ekim işlemi için kullanılacak olan kök hücreler de bulunmamaktadır. Ancak bu tür sorunu olan bireylerin protez saç gibi diğer yöntemler ile saçsızlık sorununu giderebilecekleri de bilinmektedir. Şakak ve tepe bölgesinde boşluk olan kişilere saç ekimi işlemi yapılabilmekledir. Ayrıca yanık gibi ciddi durumlardan kaynaklı olan kişilerdeki donör durumuna bağlı olarak da saç ekimi operasyonları gerçekleştirilmektedir.

18 Yaşın Altındakiler

Her estetik uygulamada olduğu gibi saç ekimi işleminde de belirli bir yaş aralığı önerilmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de saç dökülmesi sorununun belirli bir yaş aralığına kadar devam edebilme olasılığıdır. Minimum yaş aralığı saç ekimi uygulamaları için 24 yaş olarak belirlenmiştir. Pek çok doktor genellikle 24 yaşından önce saç ekimi yaptırılmasını tavsiye etmemektedir. Ancak ciddi derecede saç kaybı yaşayan ve 18 yaşının üzerinde olan kişiler için de saç ekimi uygulamalarının yapıldığı bilinmektedir.

Eğer 18 yaşın üzerinde iseniz ve saç ekimi yaptırmak için uygun olup olmadığınızı merak ediyorsanız mutlaka saç ekimi merkezi ve doktorunuz ile görüşmelisiniz. Genç yaştaki bireylerin saç kökleri ve saçlı derinin incelenmesi ve değerlendirilmesi durumunda saç ekimi için uygun olup olmadıkları karar verilmektedir. 18 yaşından büyük olan kişilerin genel sağlık durumları kontrol edilmeli ve mutlaka donör bölgesindeki yeterli saç miktarı kontrol edilmelidir. Greft sayısının da yeterli düzeyde olması saç ekim tekniklerinin başarılı bir şekilde uygulanması için yeterli olacaktır.

Ciddi Sağlık Komplikasyonları Olan Kişiler

Bazı sağlık sorunlarına sahip olan kişilere saç ekimi uygulamaları yapılmamaktadır. Özellikle kişinin karaciğer yetmezliği, böbrek ve diyabet gibi hastalıkları var ise doktorlar bu hastalar için saç ekimi uygulaması yapmamaktadırlar. Bunun nedeni ise hem saç ekimi sırasında hem de sonrasında kişinin daha ciddi ve büyük sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilme ihtimalidir. Saç ekimi işlemini yapacak olan doktorlar ciddi sağlık komplikasyonları olan kişiler için ameliyat öncesinde çeşitli testler ve muayeneler ile süreci kontrol etmektedir. Kalp ve şeker hastaları için saç ekimi operasyonu öncesinde doktorlar kan tahlilleri ile birlikte çeşitli tetkikler yapmaktadır. Ciddi sağlık sorunu olan kişilere kesinlikle saç uygulaması yapılmamaktadır.

Anesteziye Tepki Verenler

Saç ekimi uygulamaları için hangi teknik kullanılırsa kullanılsın genellikle lokal anestezi uygulanmaktadır. Bazı hastalar için farklı anestezi türleri de doktorlar tarafından tercih edilebilmektedir. Eğer kişinin anesteziye karşın tepki oluşturma durumu var ise o kişi için saç ekimi uygulaması yapılmamaktadır. Ciddi problemleri beraberinde getirecek olan bu durum için doktorunuzu kesinlikle bilgilendirmeniz gerekmektedir. Sadece anesteziye tepki veren kişiler için değil hiçbir şekilde anestezi almasına müsaade edilmeyen kişilere de saç ekimi işlemlerinin hiçbiri uygulanmamaktadır.

Kan Yoluyla Bulaşan Hastalığı Olan Kişiler 

Saç ekimi işlemleri için aday olamayan kişiler içerisinde kan yoluyla bulaşan hastalığı olan kişiler de yer almaktadır. HIV ve Hepatit C gibi hastalıklara sahip olan kişilere saç ekimi uygulamaları kesinlikle yapılmamaktadır. Ancak Hepatit B hastalığına sahip olan kişilerin doktorların gözetimi altında ve çeşitli tetkikler eşliğinde saç ekimi yaptırabildikleri bilinmektedir. Özellikle bu hastalık grubu içerisinde olan kişilere yapılacak olan saç ekimi uygulamasının steril ve özel olarak düzenlenmiş bir ortam olmasına dikkat edilmelidir. Bunların dışında kalan ve kan yolu ile bulaşan hastalıkları taşıyan kişilere saç ekimi uygulamalarının herhangi biri kesinlikle uygulanmamaktadır.

Hemofili Hastaları

Saç ekimi operasyonu öncesinde doktorunuzun yaptıracağı kan tahlilleri sonrasında hemofili rahatsızlığınızın olduğu tespit edilirse saç ekimi uygulaması yaptıramazsınız. Özellikle saç ekimi teknikleri öncesinde yapılan kan testlerinin en önemli nedenlerinden birisi de kanın ne kadar sürede pıhtılaşacağıdır. Bu durum kontrol edilerek operasyon sırasında ve sonrasında risk oluşturabilecek tüm etkenler de göz önünde bulundurulmaktadır. Kan pıhtılaşması ile ilgili sorun yaşayan kişiler için doktorların kontrolünde gerekli görülür ise kan pıhtılaşma ilaçları da bulundurulabilmektedir.

Saç ekimi ameliyatına uygun olup olmadığınızın belirlenme sürecinde kan pıhtılaşma testlerinin kesinlikle uzman doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Bu duruma ek olarak sedef hastalarının da saç ekimi uygulamalarını yaptıramayacağını söylemek isteriz. Liken planus ve buna benzer cilt hastalıklarına sahip olan kişiler için de yine saç ekimi operasyonları yapılmamaktadır.

Donör Bölgesinde Yeteri Kadar Saç Olmayan

Hemen her saç ekimi operasyonu öncesinde doktorlar saç analizi yapmaktadır. Donör bölge olarak bilenen bölgeden alınacak olan uygun saç kökleri ile saç olmayan bölgeye ekim işlemi gerçekleşmektedir. Bunun için donör bölgeden en kaliteli saç köklerinin alınması sağlanmaktadır. Ancak donör bölgesinde yeteri kadar saç olmayan kişilere saç ekimi operasyonu uygulanmamaktadır. Hem kaliteli hem de yeteri kadar saç olan kişilere uygulanan saç ekim teknikleri sonrasında daha başarılı ve doğal sonuçlar elde edilmektedir. Saç ekimi tekniklerinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için saçsız bölgenin donör bölge tarafından desteklenmesi gerekmektedir.

Kaliteli saç köklerinin alınması ve gerekli incelemenin yapılması için doktorların mutlaka analiz yapması şarttır. Eğer donör bölgedeki bulunan saç kökleri uygun kalitede veya yeteri kadar değil ise vücudun başka bölgelerinden de saç kökü elde edilerek destekleme sağlanabilmektedir.

Kelliği Kapatmaya Yetmeyecek Az Miktarda Saçı Olanlar

Seyrek saçlı kişiler ile kellik sorunu yaşayan kişiler farklıdır. Ayrıca her seyrek saçlı kişiler için de saç ekimi uygulaması gerçekleştirilmemektedir. Seyrek saçlı ve kelliği kapatmaya yetmeyecek az miktarda saçı olanlar için saç ekimi uygulamaları tavsiye edilmemektedir.

Saçın dökülme nedeni, doğuştan yaşanan kellik sorunu ve çok az donör bulunması durumunda saç ekimi tekniklerinden istenilen sonuçlar elde edilememektedir. Ancak bu hastalar için farklı alternatif yolları önerilerek saçsızlık sorunundan kurtulmaları sağlanabilmektedir. Özellikle seyrek saçlı kişiler için en çok tercih edilen alternatif tedavi yöntemi olarak mezoterapi tercih edilmektedir.

Saç ekimi yaptırmayı düşünüyor ve bunun için uygun olup olmadığınızı merak ediyor iseniz ücretsiz olarak sunmuş oluğumuz danışmanlık hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Bunun için sağlık danışmanımız ile görüşebilir ve saç ekimi teknikleri ve sizin uygunluğunuz yönündeki detaylı bilgilere erişebilirsiniz.

İlgili İçerikler
Saç Ekimi Tedavisinde FUE Yönteminin Avantajları
Saç Ekimi Tedavisinde FUE Yönteminin Avantajları

Saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri genetik yatkınlıktır...

Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar?
Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar?

“Kolajen nedir neye yarar?” sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilir...

Meme Ucu Ameliyatı Emzirmeyi Etkiler mi?
Meme Ucu Ameliyatı Emzirmeyi Etkiler mi?

Birçok kadın meme uçlarının şekli ve görünüşü konusunda estetik kaygılar...

Yanak Yağı Aldırma – Bişektomi
Yanak Yağı Aldırma – Bişektomi

Yanak yağı aldırma estetik alanında bişektomi olarak tanımlanır. Bu operasyondan sonra yanaklar...

Son Düzenleme : 21.10.2023