Sizi Arayalım

Diş Dolgusu

İçindekiler

Birçok kişi, ağız ve diş sağlığında problem yaşadığında diş dolgusu tedavisiyle karşılaşır. Çürük dişlerin tedavisi, için bu işlem sıkça uygulanır. Amaç, çürük diş temizlendikten sonra boşluk olan dişlerin doldurulmasıdır. Dolgu işlemi, diş estetiği açısından olumlu bir etki yaratır. Özellikle ön dişteki çürüklere uygulanan tedavi, daha güzel gülüş yaratır.

Diş dolgusu, çürük dişler gibi kırılan ve çatlayan dişler için de yapılır. Tam olarak maddi kayıp yaşanmasının önüne geçer. Bu dişlere diş dolgusunun yapılması, dişlerin eski fonksiyonlarının yerine getirilmesine olanak tanır. Bahsi geçen sebeplerden dolayı oluşan ağrıların da önüne geçer. Böylece ağız ve diş fonksiyonlarını daha rahat yerine getirebilirsiniz.

Ön dişlerde çürük, çatlak gibi sorunlar olduğunda ön diş dolgusu yapılabilir. Bu dolgu, genellikle estetik sebeplere bağlı olarak gerçekleştirilebilir. Çünkü güzel ön dişlere sahip olmak, iyi bir gülüş anlamına gelir. Sorun dolgu yapılarak çözüldüğünde daha estetik bir gülüş ortaya çıkar. Haliyle bu çok daha özgüvenli bir gülüşe sahip olacağınız anlamına gelir.

Ağız ve diş sağlığı için dolgu tedavisi yapılması gerektiğinde fiyatları merak etmeniz mümkündür. “Diş dolgusu fiyatları ne kadar?” sorusunu soruyorsanız, bunun kliniklere göre değişikliği gösterdiği görülür. Her diş hekimi, farklı fiyatlar ortaya koyar. Öncesinde muayene olduktan sonra diş dolgusunun fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Seans Sayısı :
1 Seans
Operasyon Süresi :
30 Dakika
Mevsim :
4 Mevsim
Hastanede Yatış :
Yok
Hassasiyet Süreci :
1-2 Saat
İşe Dönüş Süresi :
Hemen
Anestezi :
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı :
Kullanıma Bağlı

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Dişinde çürük, çatlak gibi sorun yaşayan birçok kişi, “Diş dolgusu nasıl yapılır?” sorusunu merak eder. Bu süreç ilk olarak dişinizde bir problem yaşadığınızda diş hekimine gitmenizle başlar. Dişteki probleme bağlı olarak diş dolgusu, hekiminiz tarafından size söylenir. Örneğin; dişiniz kırıldıysa kırık diş dolgusu yapılabilir. Daha sonrasında tedavi için gerekli olan işlemler yapılmaya başlar.

İlk olarak dolgu yapılacaksa, dişlerin genel durumuna bakılır. Dişlerin durumuna göre işlem öncesi, diş taşı temizleme yapılabilir. Böylece dişler artıklardan tamamen temizlenir. Acı ve ağrı hissetmemeniz için lokal anestezi ile müdahale edilecek diş uyuşturulur. Hangi dolgu çeşidi uygulanırsa uygulansın, bu sayede çok daha konforlu ve acısız bir şekilde işlem gerçekleşir.

Diş dolgusu yapılacak olan dişte çürük olması durumunda öncesinde kanal tedavisi uygulanabilir. Bu tedavi, çürüyen dişin kurtarılması için yapılır. İşlem sırasında pulpa alınır ve bir boşluk oluşur. Boşluğun doldurulması için diş dolgusu tedavisi gerçekleşir. Çürük olan bölgeden alınan boşluk seçilen malzemeye göre dolguyla doldurulur ve enfeksiyonun yayılmasının önüne geçilir.

Diş dolgusu sonrası son olarak sizden ağzınızı açıp kapatmanız istenir. Bu sayede sizi rahatsız edecek bir durumun olup olmadığı anlaşılır. Eğer ki bir çıkıntı ya da fazlalık varsa diş hekimi duruma müdahale eder. Fazla olan bölüme inceltme, kesme gibi işlemler yapar. Son aşamadan sonra sorunu olan diş eski görüntüsüne ve fonksiyonlarına kavuşur.

Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?

Diş dolgusu, diş doktorunun muayenesi sonrasında yapılacak işlemlerden biridir. Öncesinde hekim dişin durumuna göre dolgunun yapılıp yapılmayacağına karar verir. En fazla dişte bir çürük yaşandığı zaman diş dolgusu yapılır. Aynı zamanda çatlak ve kırık dişler için de dolgu işlemi uygulanır. Bu noktada önemli olan hastanın durumudur.

Diş dolgusu ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de “Hamileyken diş dolgusu yapılır mı?” sorusunun yanıtıdır. Gebelik sürecindeki kadınlar, birçok diş tedavisinde olduğu gibi diş dolgusu yaptırabilir. Ancak burada durumun acil olup olmadığı önemlidir. Eğer ki hastanın hemen dolgu yaptırmaması gerekiyorsa, işlem doğumdan sonraya ertelenir. Hamileyseniz, diş dolgusu yaptırmadan önce mutlaka diş hekiminize durumu bildirmelisiniz.

Bir diğer soru ise “Emziren anne diş dolgusu yaptırabilir mi?” sorusudur. Bunun için hangi tedavi yönteminin seçildiği önemlidir. Çünkü bazen diş dolgusu için kullanılan malzemeler, anne sütünü olumsuz etkiler. Aynı zamanda diş dolgusu tamamlandıktan sonra verilen ilaçlar anne sütüne karışır. Böylece bebek anne sütünden dolayı ilaçlardan etkilenir. İşlem öncesi emzirme durumu, diş hekimine söylenmelidir.

Diş hekiminiz diş dolgusu yapmadan önce genel durumunuzla alakalı bilgi alır. Bazı durumlarda diş dolgusu her hasta için uygun değildir. Yapılan muayene sonucu hekim, diş dolgusunun yapılıp yapılmayacağına karar verir. Size en uygun olan diş dolgusu çeşidini de söyler. Ayrıca işlem yapıldıktan sonra sizin için en uygun ilaçları verir.

Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

Dişin tedavisi için yapılacak olan diş dolgusu için birkaç çeşit vardır. Eskiden tedavi için uygulanan 1-2 yöntem bulunurdu. Ancak günümüzün ilerleyen teknolojisi diş tedavilerini de geliştirdi. Bu nedenle artık dolgu işlemi için daha fazla çeşit vardır. Genel olarak diş dolgusu çeşitleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Amalgam: Amalgam dolgular, gümüş dolgu olarak bilinir. Cıva, gümüş gibi farklı elementlerin karışımıyla elde edilen materyallerle yapılır. Basınç ve çiğnemeye dayanıklı olmasından dolayı özellikle arka dişlere uygulanır. Dişe gri, metalik bir görüntü verir.
  • Altın: Öncelikle altın dolgular, laboratuvar ortamında özel olarak üretilir. Diş etine karşı oldukça iyi tolerans gösterir. Kullanım süresi hastadan hastaya değişse de ortalama 20 yıldır. Günümüzde çok fazla tercih edilen bir çeşit değildir.
  • Kompozit: Diş rengiyle aynı olduğu için kompozit dolgular, doğal bir görüntü oluşturur. Estetik diş dolgusu için ön dişlerde sıklıkla tercih edilir. Çürük dişlerin yanı sıra kırık ve çatlak dişler için de uygulanır.
  • Porselen: Porselen dolgular, renginin değişmemesi, leke tutmamasından dolayı rağbet görür. Özellikle birden fazla işlemin yapılacağı dişler için idealdir. Dişinizin rengine ve ağız yapınıza uygun olarak laboratuvar ortamında malzeme üretilir.  

Diş hekiminize danıştığınız takdirde sizin için en uygun diş dolgu malzemesi ile işlem yapılır. Böylece en ideal yöntemle dişleriniz eskisi gibi daha sağlıklı hale gelir.

Diş Dolgusu Sonrası Ağrı Olur mu?

En çok merak edilen konulardan biri, diş dolgusu sonrası ağrı ile ilgilidir. Özellikle çürükten dolayı çok fazla ağrı yaşayan hastalar, bu konuyu merak eder. Dolgu işleminden sonra diş hafif bir şekilde ağrıyabilir. Ancak bu durumun çok büyük olmaması gerekir. Dolgu sonrası diş ağrısı dayanılmayacak düzeydeyse diş doktorunuza gitmelisiniz.

Diş dolgusu yapıldıktan sonra genel olarak ağrı, 1-2 gün sürer. İki günden sonra ağrının daha hafif olması beklenir. Fakat bu durumun daha fazla sürmesi durumunda vakit kaybetmeyin. Hemen diş hekiminize danışın. Ağrının fazla olması ve uzun sürmesi durumunda hekiminiz nedeni bularak gerekli tedaviyi gerçekleştirir.

Ağrının yanında diş dolgusu ardından herhangi bir acı olup olmadığı merak edilir. “Diş dolgusu acıtır mı?” sorusu için hafif bir hassasiyet yaşandığı cevabı verilir. Bu hassasiyet, özellikle yemek yerken ya da su içerken yaşanabilir. Tıpkı, yaşanan ağrı gibi diş hassasiyeti de olağan bir durumdur. Kısa bir süre içinde diş hassasiyeti de birkaç gün içinde geçer.

İşlemle ilgili önemli bir soru da “Dolgu yapılan diş neden ağrır?” olmaktadır. Bu işlem, dişin damar ve sinir ağının bulunduğu pulpa bölümünün yakınına yapılır. Dolgu esnasında mine tabakasının altındaki bölüm, parçalanabilir. Bu nedenlerden dolayı diş dolgusu tamamlandıktan sonra birkaç gün ağrı yaşanabilir. Diş onarılmaya başladıktan sonra ağrı zamanla hafifleyip tamamen ortadan kaybolacaktır.

Ne Dediler?
testimonial icon
ha...e
11/02/2022

Botox uygulaması İçin kliniğe başvurdum. Doktorum Yücel Bey Hijyen kuralları ağırlama karşılama yaptırdığım işlem için kliniği gönülden tavsiye ederim.

testimonial icon
colombe Willeijns
29/01/2022

İki ay önce karın germe ve bbl oldum. Sonuçlarımdan dolayı çok mutluyum. Teşekkürler doktor. hayatımı değiştiriyorsun

testimonial icon
Nouf Ali
10/01/2020

Sadece rinoplasti ameliyatı için doktor yücel'e teşekkür etmek istiyorum, sonuçlar için iyi ve mutluydu ve son sonuçları bekliyordum.

testimonial icon
hakan
20/01/2022

2 ay önce eşim gögüs buyutme ve diklestirme ameliyati oldu mukemmel geçti ameliyat surecimiz ve cok memnun kaldik.dr.yucel bey ve ekibine özellikle buse hanima cok cok tesekkur ederiz iyiki sizlerle tanismisiz.ilgi alaka süper herkeze tavsiye ediyoruz

Devamını Oku
testimonial icon
gü...l
26/06/2014

Bende çok memnunum arkadaş aracılığı ile geldim iyi ki de gelmişim çok güzel geçti ameliyatm çok memnunum Allah razı olsun yücel hocam iyi ki gelmişim başaRılarinizin devamını dilerim... Herşey için tsk'ler.. Ameliyat olmak isteyen arkadaşlar gözünüz kapalı gidebilirsiniz :-)

Devamını Oku
testimonial icon
lesly velasquez
02/08/2020

Doktor mükemmel bir profesyonel, çok iyi dikkat!, Mükemmel tedavi, klinikte mükemmel bakım! Tüm beklentilerimi aştı! Kişisel ve profesyonel düzeyde, ameliyatın sonuçları rakipsizdir! % 100 tavsiye ederim.

Devamını Oku

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her tedavide olduğu gibi diş dolgusu yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Böylece yaşanan ağrıyı, hassasiyeti daha rahat şekilde atlatabilirsiniz. Yine, dişin onarılması kısa bir zaman içerisinde gerçekleşir. Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Diş hekiminizin belirttiği süre geçmeden diş dolgusundan sonra yemek yememelisiniz. Hemen sonra yemek yemek, ağızda uyuşukluk geçmediği için zarar verebilir.
  • Uyuşukluğun geçip geçmediğini anlamak için dişler sıkılmamalı. Hala ağızda uyuşukluk varsa kuvvet anlaşılmayabilir. Bu durum, ağızda yaralanmaya neden olabilir. Anestezinin etkisi kontrol etmek için dokunmak daha doğrudur.
  • Diş dolgusu yapılmasının ardından kabuklu yiyecekler dişle kırılmamalı. Doğal dişlere bile yapılmaması gereken bu eylemler, dolguya zarar verir.
  • Ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir. Dişler, günde en az iki defa fırçalanmalı, diş ipiyle temizlenmelidir.
  • İşlem sonrası ağrı dinmezse doktorun verdiği ilacı kullanın. Eğer ki hala ağrı devam ederse, tekrar diş hekiminize giderek muayene olmalısınız.

Yukarıdakilere dikkat ettikten sonra alışma süreciniz kolaylaşır. Diş dolgusu yapıldıktan sonra tekrar diş hekiminize gidebilirsiniz. Böylece dişlerinizin sağlığıyla alakalı durumu takip etmeniz mümkündür. Diş bakımına özen göstermek, tekrar bir sorun yaşamanın önüne geçer. Bu nedenle 6 ayda bir mutlaka diş hekiminize başvurun. Belirli bir zaman geçtikten sonra diş dolgusu yenilenme işlemi yapılabilir.

İlgili İçerikler
Jawline Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Jawline Dolgusu Nasıl Uygulanır?

Çene hattının daha belirgin ve daha keskin hale getirilmesini sağlayan jawline dolgusu çene hattındaki...

Kimler Saç Ekimi Yaptırmamalıdır?
Kimler Saç Ekimi Yaptırmamalıdır?

Saç ekimi uygulamaları sadece ülkemizde değil dünya genelinde en çok tercih...

Ameliyatsız Meme Büyütme
Ameliyatsız Meme Büyütme

Dolgun ve dik göğüslere sahip olmak hemen her kadının hayalidir. Estetik açıdan çok küçük göğüslere...

Yüz ve Boyun Mezoterapisi Nedir?
Yüz ve Boyun Mezoterapisi Nedir?

Yaşlanma insan vücudundaki diğer organlarda olduğu gibi, ciltte de zamanla morfolojik...

Diş Dolgusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Dolgunun çeşidine bağlı olarak dayanıklılık süresi değişiklik gösterir. Örneğin amalgam dolgu, 15-20 yıl kadar dayanırken kompozit dolgu çeşidi, 7-10 yıl arası dayanıklıdır.

Dolgulu Diş Çürür mü?

Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde dolgulu dişin çürüme ihtimali vardır. Bu durumda, diş hekimi gerekli tedaviyi uygulayarak tekrar dolgu işlemi uygulamaktadır.

Dolgu İlk Gün Ağrır mı?

Dişe dolgu yapıldıktan sonra ilk birkaç gün ağrı yaşanması normaldir. Ancak bu durum geçicidir ve endişe edilmesine gerek yoktur.

Son Düzenleme : 15.04.2023