Sizi Arayalım

Çarpık Bacak Ameliyatı

Çarpık Bacak Ameliyatı, alt bacak kısmında başımıza gelen bir sorunun düzeltilmesi amacı ile yapılan bir ameliyattır. Peki çarpık bacak ne demek? Çarpık bacak, alt bacakların diz kapağından sonra O ya da X şeklinde devam etmesiyle ortaya çıkan bir kemik problemidir. Günümüzde çok fazla kişi bu problem ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu problem kişilerde özgüven eksikliğine yol açmaktadır. Sosyal hayatı oldukça yakından ilgilendiren bu sorun, kişilerin bacakları açıkta bırakacak kıyafetler giyememesine sebep olduğunu görmekteyiz. Fakat endişe etmenize gerek yok. Günümüz gelişmiş tıp teknolojisi ile çarpık bacak problemi çözülebiliyor ve sütun gibi bacaklara kavuşabiliyorsunuz. O zaman gelin birlikte çarpık bacak ile ilgili sebepleri beraber daha yakından inceleyelim.

Çarpık Bacak Tedavisi

Estetik, orantılı bacaklar dış güzelliğin en önemli unsurları arasında yer alıyor. Estetik kliniklerinde bacaklardaki kemik eğriliğinden doğan ya da bacaklardaki yağ dağılımından kaynaklı estetik sorunlarına cihantimur yağ transferi tekniğini kullanarak çözüm buluyoruz. Bu teknik ile bacaklardaki eğriliği yapan kemiğe dokunulmadan sadece hastanın bacağına yağ transferi yapıp, mevcut eğriliği kamufle ederek, bacaklara olması gereken şekli vermeyi sağlıyor.

Çekilen yağ hava ile temas etmediğinden canlılığını korumaya devam eder. Bacak eğriliğini gidermek için yapılan bu yağ transferi hastaya ömür boyu güzel, formunda ve simetrik bacaklara kavuşma imkânı sağlar. Yine aynı teknikle hastanın üst ya da alt bacaklarında orantısız yağ birikimi sorunlarını da çözebilir.

Çarpık Bacak Estetiği

Çarpık bacaklar çeşitli tedavi yöntemleri ile estetik bir görünüme kavuşturulmaktadır. Bu yöntemler;

  • Yağ Enjeksiyonu
  • Silikon Yerleştirilmesi
  • Dolgu Enfeksiyonu

Yağ enjeksiyonu ile çarpık bacak estetiği hastanın kendi vücudundan alınan yağların işlemden geçirilerek bacaklardaki hacim eksikliği olan, orantısız görünüme sebep olan bölgelere enjekte edilmesidir. Bu şekilde bacaklarda hacim, orantı, düzgün ve doğru bacak şekli elde edilir. Zayıf ve estetik olmayan görüntü yok edilmiş olur.

Silikon yerleştirilmesi ile bacak estetiği, silikonlar göğüs estetiğinde kullanılan silikonlar ile aynı içeriğe sahiptir. Fakat şekil olarak bacak şekline uygun olarak tasarlanmıştır. Bu şekiller kendi içinde ayrılmaktadır.

  • Yassı ve düz silikonlar
  • Anatomik silikonlar

Yassı ve düz silikonlar daha çok kadın hastalar için tercih edilen daha düz ve kadınsı bacaklar elde eden silikonlardır. Bu silikonların boyu ve genişliği farklıdır. Böylece her problem için doğal sonuçlar elde edilebilir.

Anatomik silikonlar ise daha çok erkek hastalar için tercih edilen ve kaslı bir görünüm elde edilen silikonlardır. Anatomik silikonlar birçok erkek tarafından tercih edilmesinin asıl amacı bacak estetiği problemi yaşanmamasına rağmen, spor yapmış gibi kaslı ve kalın bacaklar elde etmek için tercih edilmektedir.

Dolgu enjeksiyonu ile bacak estetiği cilt dokuları gibi bacaklara da dolgu yapılarak büyük olmayan bacak estetiği bozuklukları tedavi edilebilir. Dolgu ile çözümlenen bacaklardaki görüntü bozuklukları kalıcı çözümler sağlamaz. Her dolgu maddesinin belli bir süre zarfında kalıcılık süresi vardır.

Hangi yöntem ile tedavi olunacaksa bu doktorunuz tarafından önerilir. Çünkü problem derecesi her hastada farklılık gösterir. Birçok hastada ise kombine tedaviler uygulanır. Yani silikonla birlikte yağ ve dolgu enjeksiyonu bir arada yapılabilir.

Parantez Bacak Ameliyatı

Öncelikle parantez bacak iki bacak topuklardan itibaren yan yana bitiştirildiğinde bacaklarda bozuk, çarpık, aralıklı bir görüntü oluşmasıdır. İki bacak arasında orantısızlık, düz ve kıvrımlı bir görüntünün olmaması çarpık bacaktır. Çarpık bacak dediğimiz görüntünün oluşmasına da bacaklardaki kemik eğriliği ya da bacaklardaki yağ dağılımının dengesiz olması sebep olur. Maalesef egzersiz yağ dağılımı ya da kemik eğriliği üzerinde etkili olamayacağı için çarpık bacağın egzersizle düzelmesi mümkün değildir. Bu sebeple 3 tedavi yöntemlerinden birine ya da birkaçına başvurmak gerekir.

X Bacak Tedavisi

X bacak ya da tıbbi terimiyle bilateral genu deformitesi, kişi ayakta dururken ve dizleri tam öne bakarken birbirine değdirildiğinde bacaklarda iç bükey bir şekil bozukluğu ile ayakların arasında normalden çok daha fazla bir mesafenin ortaya çıkması durumudur.

Çarpık bacak tedavi yöntemlerinde protez uygulamaları, yağ enjeksiyonu uygulamaları ya da dolgu uygulamalarından biri ya da birkaçı seçilerek yapılır. Ama kesin şu işlem yapılacak diyemeyiz. Bu konuda tedavi olacağımız doktor buna karar vermelidir. Erkeklerde bacak operasyonları genelde estetik üzerine olduğu için genelde dolgu uygulamalarını seçme imkanları oluyor.

Parantez Bacak Tedavisi

Parantez bacak bir çarpık bacak sorununun içerisine girdiği için 3 tedavi yöntemlerinden yani protez uygulamaları, yağ enjeksiyon uygulamaları ya da dolgu uygulamaları işlemlerinden birine veya birkaçına başvurulur. Olmak istediğiniz tedaviyi maalesef ki sizler seçemezsiniz. Doktorunuz sorunu belirler ve buna göre bir tedavi planı oluşturur. Bu üç yöntemden gerekli olan işlemleri yapar ve hayalinizdeki kusursuz sütun gibi bacaklara kavuşmanızı sağlar. 

Parantez Bacak Nasıl Düzelir?

Çarpık bacak tedavi yöntemleri protez uygulamaları, yağ enfeksiyonu uygulamaları ya da dolgu uygulamaları ile yapılmaktadır. Protez uygulamaları kalıcı işlemlerdir. Yağ enjeksiyonları işlemden geçirilen yağın bazen kök hücre ile zenginleştirilerek boş alanlara uygulanmasıdır. Dolgu uygulamaları ise hazır dolgu paketlerinin boşluk olan alanlara uygulanmasıdır.

Gelen hastaların kafasında şöyle bir cümle oluyor, en iyi tedavi yöntemi hangisi ise onu yaptırmalıyım. Böyle bir şey mümkün değil çünkü çarpık bacak tedavisi her tedavinin kendine has yan etkileri ve diğerine nazaran üstünlükleri vardır.

Dolgu uygulamaları tedaviler arasında en hızlısıdır. Fakat yan etki olarak yüksek orandaki enfeksiyon ihtimali tedaviyi bir kez daha gözden geçirmeye sebep olur. Protez uygulamaları kalıcı bir yöntem olarak tarif edilirken aynı zamanda genel anestezi ile yapılan ve iyileşme süreci olan bir ameliyat yöntemidir.

Yağ enfeksiyonu bu uygulamalar arasında hem pratik ve hızlı hem de iyileşme süresi oldukça hızlı olan bir uygulama yöntemidir. Ancak şunu bilmeliyiz ki yağ enfeksiyonunun bir kısmı zaman içerisinde erime gösterebileceği için doktor tarafından birden fazla seans görülmelidir.

Parantez Bacak Neden Olur?

İnsan vücudu bildiğiniz üzere anatomik olarak yağ ve kas dokusundan meydana gelir. Yağ dağılımının dengeli olmaması, yapısal kemik bozuklukları, hareket sorunları, çocukken devamlı yanlış/ ters hareketler yapılması gibi çeşitli durumlar bireylerde çarpık bacak sorununa neden olmaktadır.

Çarpık bacak neden olur, çarpık bacak sorunu doğumdan sonra anne karnı pozisyonu sebebiyle ve çoğunlukla D vitamini eksikliği ile ortaya çıkmaktadır. Bunların yanı sıra genetik faktörler de yer almaktadır. Ailesinde bu hastalığa sahip olan kişilerin olması genetik yatkınlık gösterebilmektedir. Bacak eğriliklerinin düzeltilmesi bir hayli zordur çünkü bacak eğrilikleri kemik yapısındaki bozukluklardan kaynaklanır ve bu bozukluklar genetik yapı ya da D vitamini eksikliği gibi sebeplere bağlı gelişebilir.

Çarpık bacağın O ve X bacak olmak üzere iki çeşidi vardır. O bacak parantez bacak veya genu varum olarak bilinir. X bacak ise genu valgum olarak isimlendirilir. Topuklar birleştirildiğinde bacaklar arasındaki boşluk parantez şeklinde oluyorsa O tipi, bacaklar dışarı doğru eğriliyorsa X tipi çarpık bacak demektir. Her iki tipte de ileri seviyede tetkik ve grafilerle kemik yapısı daha net görüntülenebilir.

İlgili İçerikler
Ameliyatsız Burun Estetiği Kalıcı mıdır?
Ameliyatsız Burun Estetiği Kalıcı mıdır?

Ameliyatsız cerrahi olmayan rinoplasti, yani burun dolgusu, güç geçtikçe...

Estetik Doktorunuza Sormanız Gereken Sorular
Estetik Doktorunuza Sormanız Gereken Sorular

Estetik Doktorunuza Sormanız Gereken Sorular operasyon öncesi...

Ameliyatsız Meme Büyütme
Ameliyatsız Meme Büyütme

Dolgun ve dik göğüslere sahip olmak hemen her kadının hayalidir. Estetik açıdan çok küçük göğüslere...

Saç Ekimi Tedavisinde FUE Yönteminin Avantajları
Saç Ekimi Tedavisinde FUE Yönteminin Avantajları

Saç dökülmesinin en büyük nedenlerinden biri genetik yatkınlıktır...

Son Düzenleme : 21.10.2023