Sizi Arayalım

Meme Ameliyatı Sonrası Hızlı İyileşmek için Neler Yapılmalı?

Uygulanan meme ameliyatı sonrasında daha kısa sürede ve iyi bir sonuç ile iyileşebilmek için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Gerek meme büyütme gerekse de meme küçültme ameliyatı sonrasındaki iyileşme süreci oldukça önemlidir. İyileşme sürecinde dikkat etmeniz gerekenleri sizler için sıraladık:

Ameliyat Modundan Çıkın

Geçirmiş olduğunuz meme ameliyatı sonrasında sürekli hastane modunda kalmanız iyileşme sürecinizi de geciktirebilir. Bunun için doktorunuzun da kontrolü ile günlük yaşantınıza en kısa süre içerisinde dönmeye çalışmalısınız. Tabi ki günlük rutininize dönerken kendi sağlığınızı da riske atmamalı ve uymanız gereken kuralları aksatmamalısınız. Meme ameliyatları sonrasında kısa sürede toparlanmak ve hareket etmek kan dolaşımınızı da artıracağı için iyileşme hızınız da bununla orantılı olarak artacaktır. Sadece bölgede meydana gelebilecek travmaların önüne geçmek için dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

Meme Bölgesine Buz Kompresi Yapın

Soğuk kompres ameliyat sonrasındaki bölgede meydana gelebilecek şişkinlik ve ödemin geçmesi için en etkili olan yöntemlerden biridir. Ödem genel olarak vücudumuzun bir savunma mekanizmasıdır. Bunun için de hemen her meme ameliyatı sonrasında kişilerde iyileşme evresi içerisinde ödem meydana gelebilir. Şişkinlik bazen ağrıyı da beraberinde getirebilir. Ancak meme ameliyatı sonrasında meydana gelecek olan ödem ve şişkinlik kalıcı değildir. Ortalama olarak 3 veya 4 gün içerisinde ödem kendiliğinden iyileşecektir. Bu süreçte düzenli olarak ile göğüs bölgenize buz uygulaması yapmanız süreci hızlandırabilir.

Meme Ameliyatından Sonra Sporcu Sutyeni Kullanın

Meme ameliyatları sonrasında göğüslerin hareket etmesinin ve sallanmasının önüne geçmek için sporcu sutyeni kullanabilirsiniz. Yaklaşık olarak 1 ay boyunca sporcu sutyeni kullanmanız meme ameliyatı sonrası hızlı iyileşmek için en etkili yöntemlerden biridir. Ayrıca sporcu sutyenleri çok konforlu bir kullanım sunduğu için de ameliyat bölgesine de kesinlikle zarar vermeyecektir.

Göğüslerinizin Bakımını İhmal Etmeyin

Ameliyatlı olan bölge dışındaki yerlere ameliyattan bir hafta sonra yumuşak hareketler ile masaj yapabilirsiniz. Ayrıca dokuların daha hızlı iyileşmesi için göğüslerinizi uygun kremler ile nemlendirmeniz de iyileşmenizi hızlandıracaktır. Banyo yaparken kesinlikle ameliyattan sonra ve iyileşme süreci içerisinde sıcak su kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Sıcak su sadece yaraların iyileşmesini geciktirmekle kalmaz aynı zamanda ödem oluşmasını da hızlandıracaktır.

Sadece Doktorunuzun Tavsiyelerini Dinleyin

Sizinle birlikte benzer tarzda bir meme ameliyatı olan kişilerin tavsiyeleri sizin için uygun olmayabilir. Bunun için sadece doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket etmeye odaklanmalısınız. Küçük veya büyük bir ameliyat olsa bile meme ameliyatı sonrasında ister istemez ödem ve ağrı sorunu yaşayabilirsiniz. Ayrıca ameliyat sonrasında enfeksiyon riskine karşı antibiyotik kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak tüm bu sürecin sadece doktorunuzun kontrolü altında gerçekleşmesi gerekir.

Vücudunuzu Dinlendirin

Meme ameliyatı sonrasında özellikle ağır eşyaları kaldırmamaya dikkat etmelisiniz. Farkında olmadan yara olan bölgenin gerilmesine veya genişlemesine sebep olabilirsiniz. Meme ameliyatı sonrasında ortalama olarak 3 veya 4 ay kadar göğüs bölgenizi zorlayıcı hareketlerden kaçınmalısınız. Vücudunuzu olabildiğince dinlendirmeniz ancak günlük işlerinizi de kendinizi yormadan yapmanız iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

Meme Ameliyatı Sonrası Spora Ara Verin

Eğer düzenli olarak spor yapıyor veya solaryum ve saunaya gidiyorsanız meme ameliyatı sonrasında bunlara biraz ara vermeniz faydalı olacaktır. Özellikle spor yaparken kol ağırlıklı çalışıyor iseniz meme bölgesinde zorlamaya neden olabilirsiniz. Meme ameliyatı sonrasındaki ilk 1 ay iyileşme ve toparlanma için oldukça önemlidir. Meme küçültme ameliyatlarında diğer ameliyatlara oranla kesik işlemi biraz daha geniş olabileceği için yaranın büyüklüğü de daha fazla olabilir.

Zorlama yapıldığı zaman ameliyat izlerinin daha da genişlemesine neden olabilirsiniz. Ameliyat sonrasındaki ilk bir ay içerisinde ağrı spor yapmaktan kaçının. Sadece yürüyüş veya hafif egzersiz yapmanız kan dolaşımınızın hızlanması açısından yararlı olacaktır. Meme ameliyatı sonrasında sauna veya solaryum gibi ortamlar da aşırı ısıya maruz kalmanıza neden olacağı için dokulardaki ödemin artmasını sağlar. Ameliyattan sonraki 2 ay içerisinde sauna ve solaryumdan uzak durmanız tavsiye edilir.

Bandajları Doktor Kontrolünde Çıkartın

Meme ameliyatı sonrasında sadece yara olan bölgede değil memenin kalan kısımlarında da bandaj kullanabilmektedir. Bu bandajların geniş bir alanda kullanılmasının nedeni ise yara olan bölgenin enfeksiyon kapmaması içindir. Ancak uzun süre bandaj ile kapalı kalan alan iyileşme hızınızı geriletebilir. Ameliyat sonrasında doktorunuz size ilk bandajın çıkartılması gerektiği süreyi söyleyecektir. Yine de iyileşme hızınız değişeceği için ameliyat olan bölge dışında kalan yerlerdeki bandajları da doktorunuzun kontrolünde çıkartmanız yararlı olacaktır.

Hissettiğiniz Ağrıya Göre Kendinizi Yönlendirin

Kendinize meme ameliyatı sonrasında çok dikkat ediyor olsanız bile bazı hareketleri yaparken arı hissedebilirsiniz. Özellikle günlük olarak yaptığınız banyo sırasında veya kıyafetlerinizi değiştirdiğiniz sırada hafif şiddetli de olsa ağrı yaşayabilirsiniz. Buna göre kesinlikle bu hareketleri yapmaya devam etmemeli ve bölgeyi zorlamamalısınız. Yaranın genişlememesi için meme ameliyatı sonrası 3 veya 4 ay kadar göğüs bölgenizi kesinlikle zorlayacak hareketler yapmamalısınız.

İlgili İçerikler
Jawline Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Jawline Dolgusu Nasıl Uygulanır?

Çene hattının daha belirgin ve daha keskin hale getirilmesini sağlayan jawline dolgusu çene hattındaki...

Meme Büyütme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Meme Büyütme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Meme büyütme operasyonu, meme dokusunun veya göğüs kaslarının altına...

Genital Estetik Hakkında Merak Ettikleriniz
Genital Estetik Hakkında Merak Ettikleriniz

Günümüzde kozmetik cerrahi alanındaki en motive edici işlemlerden biri genital estetiktir. Hamilelik, doğu...

Annelik Estetiğinde Yaş Faktörü
Annelik Estetiğinde Yaş Faktörü

Annelik estetiği, hamilelik sonrasında annenin vücudunda oluşan fiziksel değişiklikleri iyileştirmek...

Son Düzenleme : 21.10.2023