Kimler Operasyon İçin Uygundur?
Burun yapısına dair şikâyeti olan kişilere burun estetiği uygulanmaktadır. Bu şikayetler, doğuştan sahip olunmakla birlikte bazı durumlarda sonradan darbe ve travmalar sonucunda da görülebilmektedir. Estetik açıdan burun görünümünden memnun olmayan kişilere burun estetiği başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Operasyonun başarılı sonuçlar doğurması için ilk olarak kişi beklentilerini doktor ile paylaşmalıdır. Doktor tarafından ise ameliyatın sonucuna dair kişi bilgilendirilmelidir. Böylelikle beklenmeyen ve memnun etmeyen sonuçlar elde edilmeyecektir.

Operasyonun Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi burun estetiğinde de kanama ve enfeksiyon kapma riskleri mevcuttur. Bu riskler oldukça nadir bir şekilde görülmektedir. Burun estetiğinde karşılaşılan riskler arasında travma ve darbeye bağlı olarak görülen şekil bozuklukları da yer almaktadır. Bu durum ameliyattan ziyade ameliyat sonrası süreçte görülmektedir. Ameliyatın ardından kişilerin burun ve çevresini darbelere karşı ciddi bir şekilde koruması gerekmektedir. Aksi takdirde burun yapısında şekil bozukluğu ortaya çıkabilmektedir. Bu durum meydana geldiği takdirde kişi mutlaka vakit kaybetmeden doktoruna başvurmalıdır. Doktor tarafından gerekli müdahale yapılacaktır.
Burun şeklinin istenildiği gibi olmaması durumu da riskler arasında yer almaktadır. Bu durumun önlenmesi için ameliyat öncesinde hastaların doktor ile görüşüp beklentilerini açıkça belirtmeleri gerekmektedir. İstenilmeyen sonuçlar elde edildiği takdirde revizyon burun estetiği olarak bilinen ikinci ameliyat uygulanabilmektedir. Düzeltme amacıyla uygulanan bu ameliyata, gerçekleştirilen ilk ameliyattan en az 18 ay sonra başvurulması gerekmektedir. Bunun sebebi oluşabilecek ödemlerin tam anlamıyla ortadan kalktıktan sonra burnun net halinin görülebilecek olmasıdır.
Operasyon Sonrası
Ameliyattan sonra nadiren his kaybının da görülebildiği bilinmektedir. İnce sinir liflerinin kesilmesi sebebiyle görülen bu durum kalıcı etkiye sahip değildir. Kalıcı uyuşukluk durumu ise neredeyse hiç görülmemektedir.
Deri veya doku kaybı ise burundaki bölgelerin geç veya normal olmayan şekilde iyileşmesi sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bu durum görüldüğü takdirde kişi ameliyatı gerçekleştiren doktoruna danışmalıdır. Doktor tarafından düzenli olarak pansuman uygulaması gerçekleştirilmelidir. Bazı durumlarda düzeltme operasyonu yapılması gerekebilmektedir.
Ameliyatın risklerinin gelişen teknolojinin sağlık sektöründeki etkisiyle çok nadir bir şekilde ortaya çıkabildiği bilinmektedir. Fakat yine de kişilerin önlem almaları, ameliyatın gerçekleşeceği sağlık kuruluşunu araştırmaları gerekmektedir. Ameliyatın alanında uzman doktor tarafından gerçekleştirilmesi yukarıda yer alan risklerin ortaya çıkma ihtimalini düşürecektir. Tüm bunlarla birlikte ameliyatın steril koşullar sunan, tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda gerçekleştirilmesi de oldukça önemli bir faktördür.

Burun Estetiği Teknikleri
En uygun burun estetiği tekniği hastanın burun yapısı ve beklentileri dikkate alınarak belirlenir. Burun estetiği açık ve kapalı olmak üzere iki teknik ile gerçekleştirilebilmektedir. Açık burun estetiği tekniğinde tıbbi literatürde kolumella olarak geçmekte olan burun deliklerinin birleştiği noktadaki deri kesilir. Kesilen bölgeden burun üst derisi yukarı doğru olacak şekilde açılır. Açık burun estetiği tekniği ile burnun tüm dokularının net bir şekilde görülmesi ve böylelikle kıkırdak, kemik ve yumuşak dokuda gerekli düzenlemelerin başarılı bir şekilde yapılması sağlanır. Kapalı burun estetiği tekniğinde ise kolumella bölgesi kesilmez. Burun deliklerinden birinin içinden dokulara ulaşılır. Kapalı burun estetiği tekniği de başarılı sonuçlar sunmaktadır. Fakat dokuların doğrudan görülmesini sağlamaması, yöntemin dezavantajları arasında yer almaktadır.
Günümüzde ameliyat tekniklerinde oldukça fazla iyileşmeler yapılmıştır. Örneğin tampon kullanımı artık neredeyse hiç görülmemektedir. Kişilerin gerek olmadan acı hissetmelerine neden olan tampon yerine nefes almaya engel olmayan silikon kullanılmaktadır. Kullanılan silikon ameliyattan bir hafta sonra başarılı bir şekilde çıkarılmaktadır. Ameliyat esnasında kullanılan ilaçlar ile kanama önlenebildiği için tampon kullanımına ihtiyaç olmamaktadır.
Operasyon Nasıl Gerçekleştirilir?
Hem lokal hem de genel anestezi altında gerçekleştirilebilen bu ameliyatta sıklıkla genel anestezi yöntemi tercih edilmektedir. Hastanın durumuna göre ameliyat süresinde değişiklikler görülebilmektedir fakat ameliyat yaklaşık olarak iki saat sürmektedir. Burun estetiği kapalı ve açık olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Açık burun estetiği, dokuların doğrudan görülmesi ve net bir şekilde müdahale edilebilmesi açısından başarılı sonuçlar sunmaktadır. Fakat bu yöntemin avantajlarının yanı sıra dezavantajı da bulunmaktadır. Burun deliklerinin altında hafif derecede iz kalabilmektedir. Ameliyatın nasıl gerçekleştirileceği durumu tamamen hastanın burnuna dair şikayetlerine bağlıdır.
Operasyon Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken unsurlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Kişi, burun ve çevresini daima hijyenik tutmalıdır.
- Ameliyat sonrasında silikon tamponu gerekli şekilde temizlenerek açık tutulmalıdır.
- Kişi, burun ve çevresini dışarıdan gelebilecek darbe ve travmalara karşı korumalıdır.
- Buz uygulaması morluk ve şişliklerin etkisinin kısa sürede azalmasını sağlayacaktır.
- Ameliyatın ardından ilk bir ay kişilerin vücut teması gerektiren spor ve aktivitelerden kaçınması gerekmektedir.
- Burunda kanamaya yol açabilecek tüm aktivitelerden uzak durulmalıdır.
- İkinci haftadan itibaren burun ile temas edilmeyecek şekilde egzersiz yapılabilmektedir.
- Yürüyüş yapmak için ameliyatın ardından iki gün geçmesi yeterlidir.
- Kişi, ilk hafta kesinlikle ağırlık kaldırmamalıdır.
- Kişilerin altı ay boyunca mümkünse gözlük kullanmamaları gerekmektedir.
- Gözlük kullanmak zorunda olan kişilerin hafif gözlük tercih etmeleri gerekmektedir.
- İlk ay sauna, hamam, solaryum, güneş banyosundan uzak durmak gerekmektedir. Tüm bunlarla birlikte buhar banyosu, deniz ve havuza gitmek de kaçınılması gereken aktiviteler arasında yer almaktadır.
- Atel çıkarıldıktan sonra kişilerin duş almalarında herhangi bir sakınca olmayacaktır.
- Kişilerin ameliyatın ardından ilk bir hafta atel ve silikon tampon kullanmaları gerekmektedir. Bu esnada kişiler doktorun vereceği tavsiyeleri takip etmelidirler.
- Hastanın hangi aralıklarla kontrole geleceği doktor tarafından belirtilecektir. Bu kontroller kesinlikle ihmal edilmemelidir.