Sizi Arayalım

Etnik Rinoplasti Kimler için Uygundur?

Pek çok güzellik standardının Avrupalı kadınlara hitap ettiğine inanılmaktadır. Estetik cerrahisinde de yıllar boyunca burun estetikleri, Kafkas kadınlarının burun yapısı temel alınarak, operasyon yapılmıştır. Kafkas bireyler için uygulanan geleneksel rinoplastide genellikle burun küçültme, kemik ve kıkırdak alınması yaygın olarak yapılmaktadır. Fakat etnik rinoplasti; farklı etnik gruplara dahil hatta aynı etnik grupta farklı yüz anatomisine sahip bireylerin burun görünümlerini değiştirmek için uygulanan estetik burun cerrahisidir.

Hastaların burun anatomisinin farklı olabileceği gibi deri kalınlığı ve toparlanma hızı, burun kıkırdağı şekli ve burun deliklerinin formu da farklılıklar gösterecektir. Etnik rinoplasti; düzleşmiş burnu, burun deliklerini ya da farklı estetik kusurları düzeltmek için yapılan burun büyütme ve kıkırdak ekleme gibi unsurları da içeren bir yöntemdir. Etnik rinoplasti genellikle; Latin Amerika, Uzak Doğu ya da Afrika kökenli hastalar için uygulanmaktadır.

Etnik burun estetiğinde, her hastanın yüz anatomisine ve etnik yapısına uygun olarak yeni bir burun şekli tasarlanmaktadır. Farklı etnik yapıların burun yapıları farklı olacağı gibi cilt tipleri de farklıdır ve iyileşme, yara izinin kaybolması gibi süreçlerde de farklılıklar söz konusu olacaktır.

Etnik burun ameliyatlarında amaç kişinin etnik özelliklerini değiştirmeye çalışmadan, doğallığını koruyarak burnun yüzün geri kalanıyla uyum içinde görünmesini saplayıp, burun görünümünde iyileşme sağlanmasıdır. Hastanın burun şekli düzeltilirken etnik özellikleri ve yüz uyumu da korunmaktadır.

Etnik rinoplastide; genellikle burun köprüsü büyütülürken, burun tabanı da daraltılmaktadır. Burun köprüsü büyütülürken hastanın kendi burun ya da kulak kıkırdağından yararlanılır fakat kendi kıkırdağı yetersiz kalırsa implant da kullanılabilir. Tabanı daraltılan burnun, delikleri de yeniden şekillendirilerek daraltılacaktır.

Bu tip burun ameliyatlarında hastaların gerçekçi beklentiler içinde olması ve estetik operasyon sonucu hakkında doğru bilgi alması önemlidir. Etnik rinoplasti gereken bir hastanın yüz tipi ile uyumlu, doğal görünen, bireysel güzelliğini vurgulayan bir burun tasarlanması gerekmektedir. Burun ve dolayısıyla yüz yapısında aşırı değişiklikler hoş görünmeyeceği gibi kişinin sağlığını da kısıtlayarak deformasyonlara yol açacaktır. Etnik özelliklere duyarlı olarak korunması ve değiştirmeye çalışılmaması daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Örneğin Afro- Amerikan kökenli bir hastanın Avrupa yüz yapısına uygun bir burun formunu ısrarla istemesi durumunda, bu burnun yapılmaması gerektiği ve yakışmayacağı açıkça ifade edilerek, gerçekçi beklentiler içinde olması önerilmelidir. Hastanın ameliyattan önce hayal kırıklığına uğraması, rinoplasti ile burun yapısını deforme ederek, taviz vermekten daha sağlıklı olacaktır.

Etnik farklılıklar sadece cilt renginde değil, yüz anatomisi ve burun yapılarında da farklılıklara neden olmaktadır. Farklı etnik kökendeki insanların yüzlerinde estetik oranlar ve uyum da farklı olacaktır. Rinoplastide, nihai hedef yüz tipine en uygun burun formunun yakalanmasıdır.

Aynı etnik gruptan fakat farklı yüz anatomisine sahip olan her kişiye de aynı burun ameliyatının tasarlanması hata olacaktır. Pek çok kişi farklı yüz özelliklerine sahiptir ve burun yüzün diğer unsurları ile uyum içinde olmalıdır. Farklı etnik gruplar arasında yapılan evlilikler de kişilere karma bir yüz yapısı kazandıracaktır. Bu nedenle kişinin yüz yapısı ve yüz oranlarına uygun burun formu hastaya daha çok yakışacaktır.

İdeal rinoplasti başarısına ulaşabilmek için estetik cerrahınıza kültürel kökenleriniz ve güzellik standartlarınız hakkında bilgi vermeli ve bu konu hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunmalısınız. Cerrahınız sizin hakkınızda doğru bilgilendirildikçe operasyona daha donanımlı hazırlanacaktır. Etnik rinoplasti daha fazla dikkat ve mesleki donanım gerektiren bir cerrahi operasyon tekniğidir. Hastanın kişisel yüz ve burun oranları detaylarına dikkat edilerek, kültürel kimliğini yitirmeden daha estetik bir burun oluşturmak mümkün olacaktır.

İlgili İçerikler
Kepçe Kulak Ameliyatı Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?
Kepçe Kulak Ameliyatı Kaç Yaşından İtibaren Yapılabilir?

Kepçe kulak ameliyatı; çocuklarda başa, 40 dereceden fazla açı...

Saç Grefti Nedir? Saç Ekiminde Kaç Greft Ekim Yapılmalıdır?
Saç Grefti Nedir? Saç Ekiminde Kaç Greft Ekim Yapılmalıdır?

Saç Grefti Nedir? Saç Ekiminde Kaç Greft Ekim Yapılmalıdır? gibi...

Meme Başı Çöküklüğü Nedir? Kimlerde Görülür?
Meme Başı Çöküklüğü Nedir? Kimlerde Görülür?

Meme ucunun dışarıya doğru çıkmak yerine içeriye ters olarak girmesine...

Genital Estetik Hakkında Merak Ettikleriniz
Genital Estetik Hakkında Merak Ettikleriniz

Günümüzde kozmetik cerrahi alanındaki en motive edici işlemlerden biri genital estetiktir. Hamilelik, doğu...

Son Düzenleme : 21.10.2023