Erkekte Meme Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?
Jinekomasti başta hormon seviyelerinde meydana gelen değişimlerden kaynaklanmakla birlikte birçok nedenden ötürü meydana gelebilmektedir. Jinekomasti, hayatın bazı dönemlerinde çok daha yaygın bir şekilde görülebilmektedir. Özellikle ergenlik dönemindeki erkeklerde jinekomastinin sık bir şekilde görüldüğü bilinmektedir. Ergenlik döneminde hormon seviyeleri değişebilmektedir ve bu durum jinekomastiye neden olabilir. Bazı durumlarda hormon seviyeleri azaldıkça jinekomastinin kendiliğinden ortadan kalktığı ve herhangi bir tedavinin gerekmediğini görebilmek de mümkündür.
Rahatsızlığın Belirtileri Nelerdir?
Birçok erkekte jinekomasti belirtileri görülmemektedir. Bazı erkeklerde meme ucunun kaşınması ve koltuk altı bölgesinde şişlik görülmesi gibi durumlar meydana gelebilir. Bazılarında ise büyümekte olan bölge el ile hissedilebilecek boyuta ulaşabilmektedir. Jinekomasti genellikle herhangi bir ağrıya veya şişkinliğe sebep olmaz. Memede önemli bir ağrı hissedildiği takdirde, bir uzman doktor tarafından kişinin muayene edilmesi gerekebilmektedir.
Jinekomastinin en belirgin belirtisi bir erkeğin meme bölgesinde büyümelerin meydana gelmesidir. Erkek zamanla meme ucunun arkasında belirgin bir şişlik ve meme ucunu çevreleyen pembe bir alan fark edebilmektedir. Meme dokusu bazı kişilerde düzgün bir kütle veya yumru olarak hissedilebilir.
Meme bölgesindeki diğer topaklanma veya şişlik nedenleri arasında enfeksiyon, apse oluşumu ve meme kanseri yer alır. Bunların ikisi de genellikle sadece bir tarafta meydana gelir ve sıklıkla onlarla ilişkili başka değişiklikler de görülür (şiddetli ağrı veya ciltte meydana gelen değişiklikler). İlişkili olan diğer değişiklikler başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Tek taraflı şişme
- Göğüs dokusunda ayrı bölgelerde bulunan sert şişlikler
- Meme ucunda meydana gelen kanlı akıntı
- Kollar veya testisler gibi başka yerlerde meydana gelen kitleler
- Ateş veya genel olarak rahatsızlık hissine sebebiyet veren belirtiler
Rahatsızlığa Neden Olan İlaçlar
Yan etki olarak jinekomastiye neden olabilecek birkaç ilaç vardır. Bu yan etkilere sahip ilaçlardan bazıları aşağıdaki listede yer almaktadır:
- Simetidin gibi mide ülserleri tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Digoksin dahil olmak üzere bazı kalp ilaçları
- Bazı antidepresanlar
- Diazepam dâhil olmak üzere anksiyete tedavileri için kullanılan ilaçlar
- Hormon tedavisinde kullanılan steroidler
- HIV – HAART ilaçları
- Kanser tedavisinde kullanılan bazı kemoterapi ilaçları
Reçeteli bir ilaç jinekomastiye yol açıyor ise, tedavi bırakılmadan önce mutlaka doktorla konuşulmalıdır. Birçok durumda jinekomastiye neden olmadan durumu tedavi etmek için başka bir ilaç kullanılması gerekecektir. Reçeteli ilaçlarının alımını doktor tavsiyesi olmadan bırakmak tehlikeli olabilir ve tavsiye edilmez.
Jinekomastiye neden olabilecek diğer ilaçlar ve maddeler;
- Aşırı alkol
- Esrar
- Anabolik steroidler
- Metadon
- Eroin
- Amfetamin
Vücut geliştirme amacıyla kullanılan anabolik steroidler de jinekomastinin yaygın görülen sebepleri arasında yer almaktadırlar. Bu steroidler vücudun doğal hormon üretimine müdahale etmektedirler ve östrojen seviyelerinde artışa neden olmaktadırlar. Bu nedenle jinekomastinin görüldüğü kişilerde steroid alımı bırakılmış olsa bile meme büyümesi durumu devam edebilir. Bu durumda başka tedavi yöntemlerine başvurmak gerekebilir
Rahatsızlık Nasıl Tedavi Edilir?
Jinekomasti tedavisi öncesinde öncelikle bu duruma neden olan faktörler belirlenir. Sonrasında cerrah tarafından kişiye en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Operasyon açısından dikkate alınan unsurlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Hastanın genel sağlık durumu
- Jinekomastinin hangi aşamada olduğu
- Hastanın yaşı
- Hastanın beklentileri
Gerekli tetkikler gerçekleştirildikten sonra jinekomasti operasyonunun gerçekleştirilmesi mümkündür. Özellikle ergenlik döneminden sonra jinekomasti probleminin görüldüğü kişilerde durumun kendiliğinden geçmesi veya ilaç tedavisiyle ortadan kaldırılması neredeyse imkansızdır. Bu durumlarda cerrahi müdahaleye başvurulur. Cerrahi müdahale ile hızlı, etkili ve kalıcı sonuç elde edilir. Bu cerrahi müdahale aynı zamanda meme başı ve çevresinde meydana gelen çöküklerin de ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
Rahatsızlığın Diğer Nedenleri Şunlardır:
- Bazı ilaçların kullanımı
- Keyif verici madde alımı
- Vücut geliştirme amaçlı kullanılan steroidler
- Bazı gıdaların yüksek alımı (nadir görülür)
- Karaciğer veya böbrek hastalıklarına sahip olmak
- Genetik nedenler
- Hormon salgılayan tümörler
Jinekomasti meydana geldiği takdirde kişi, bu nedenlerden herhangi birine sahip olup olmadığını düşünmelidir. Memede büyümenin meydana gelmesinin ardından kişi, endişe verici bir şey olmadığından emin olmak için bir doktora danışmalıdır.
Jinekomasti Kimlerde Görülür?
Meme büyümesi, özellikele aşırı kilolu veya obez olan erkeklerde daha yaygın bir şekilde görülür. Bunun iki nedeni vardır: Birincisi, vücudun diğer bölgelerinde olduğu gibi, göğüs duvarında da yağ birikebilir. İkincisi, yağlı doku vücudu östrojen üretmeye teşvik eder. Östrojendeki hafif artış ise erkeğin göğüs dokusuna büyüme için bir sinyal gönderilmesi açısından yeterli olabilir.