Operasyon Nasıl Gerçekleştirilir?
Saç ekimi öncesinde gerçekleştirilmesi gereken tüm unsurlar tamamlandıktan sonra hasta operasyona hazırlanır. İlk olarak hastaya lokal anestezi uygulanır. Kafa bölgesinde herhangi bir acı hissedilmemesi amacıyla bölge uyuşturulur. Saçın alınacağı bölgedeki saç kökleri gevşetilir. Gevşetilmenin ardından saç kökleri toplanılır. Köklerin alındığı bölge bandaj ile kapatılır. Ekimin gerçekleştirileceği, daha önceden belirlenen bölgeye alınmış olan saç kökleri ekilir. Saç köklerinin ekilmesi için öncelikle özel bir cihazla kanallar açılır. Kökler belirlenen şekilde ekildikten sonra operasyon tamamlanır ve hasta taburcu edilir. Ekimin gerçekleştirildiği bölgede yaraların oluşması olasıdır. Bu durumda kişiler endişelenmemelidirler. Bu yaralar yaklaşık bir ay geçmekte olup herhangi bir iz kalmasına neden olmamaktadır.
Saç Ekim Teknikleri
Saç ekimi talep eden kişiler ilk olarak uzman tarafından muayene edilmelidirler. Muayenenin ardından kişiye en uygun teknik belirlenmektedir. Saç ekimi teknikleri başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Klasik FUE Tekniği: En sık kullanılan teknik olan Klasik FUE Tekniğinde saçlı olan bölgeden saç kökleri alınır ve öncesinde belirlenen bölgeye ekilir. İşlem sonucunda herhangi bir iz kalmamaktadır.
- Gold FUE Tekniği: Saç köklerinin alınmakta olduğu bölgenin tıraşlanması veya bölgedeki saçların kısaltılması gerekmemektedir. Herhangi bir ağrı veya sızıya neden olmaması sebebiyle Gold FUE Tekniği oldukça sık bir şekilde tercih edilmektedir.
- MP FUE Tekniği: Bu teknik ile saçların daha dolgun bir görünüme ulaştırılması hedeflenmektedir. Teknik, birkaç yıl boyunca etkili olacak doğal sonuçlar sunması ile bilinmektedir. Kalıcı sonuç isteyen kişilerin diğer yöntemleri tercih etmeleri tavsiye edilmektedir.
- Mikro FUE Tekniği: Oldukça gelişmiş bir teknik olan Mikro FUE Tekniğinde ilk olarak ön saç çizgisi çizilmektedir. Sonrasında saçın alınacağı bölge çizilir. Saç kökleri gerekli bölgeden alınarak belirlenen bölgeye ekilir. Teknik, herhangi bir kanamaya yol açmamaktadır.
Operasyonun Riskleri Nelerdir?
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi saç ekiminde de birtakım riskler mevcuttur. Bu riskler oldukça nadir bir şekilde görülmektedir. Ameliyat öncesinde hasta, uzman tarafından risklere dair bilgilendirilecektir. Saç ekiminin riskleri arasında bölgenin enfeksiyon kapması ve bölgede iz kalması gibi durumlar yer alabilmektedir. Operasyonun ardından anestezinin etkisinin geçmesiyle görülecek ağrılar, ağrı kesici ile giderilecek derecede hafif bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Morarma, şişme ve baş bölgesinde rahatsızlık ise nadiren görülüp kendiliğinden geçmektedir. Saç ekiminin gerçekleştiği bölgede hissizliğin yaşanması ise olasıdır. Bu hissizlik kısa sürede geçeceği için kişilerin endişelenmelerine gerek olmamaktadır. Kişilerin beklemedikleri sonuçları almaları da operasyonun riskleri arasında yer almaktadır. Fakat kişiler beklentilerini belirttikleri takdirde ve işlem alanında uzman bir kişi tarafından gerçekleştirildiği takdirde bu durum neredeyse hiç yaşanmamaktadır.

Operasyon Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Saç ekimi öncesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar başlıca şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Sigara ve alkol kullanımı operasyondan en az bir hafta önce bırakılmalıdır.
- Kan sulandırma işlevi olan ilaçlar ameliyattan önce kesinlikle alınmamalıdır.
- Ameliyatın gerçekleştiği gün ve bir gün öncesinde kafein tüketilmemelidir.
- Ameliyatın gerçekleştiği gün saça jöle, krem veya losyon sürülmemelidir.
- Herhangi bir sağlık sorunu olan kişiler doktorlarına bildirmelidirler.
- Saçın mutlaka yıkanmış, temiz olması gerekmektedir.
- Ameliyat öncesinde kişilerin tok olmaları gerekmektedir. Fakat yine de gereğinden fazla yiyecek tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.
- Kişiler düzenli olarak kullandıkları ilaçlar mevcut ise mutlaka doktora bildirmelidirler. Bu ilaçların doktora bildirmeksizin kullanılması ameliyat esnasında problemlerin yaşanmasına yol açabilmektedir.
Operasyon Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Saçı ilk yıkama uzman tarafından gerçekleştirilmektedir. Saçı kurutma esnasında saç kurutma makinesi tercih edilmemelidir.
- İlk yıkamanın ardından her gün günde bir kez yıkama gerçekleştirilebilmektedir. Saç derisinde kabuklanmanın önlenmesi açısından günde iki kez saç yıkanabilmektedir.
- Doktor tarafından verilmekte olan losyon ve kremler gerekli şekilde kullanılmalıdır.
- Saç yıkama işleminde kişiler tırnak kullanmamalı ve saç derisinin hassas olduğunu unutmamalıdırlar.
- Kabuklanmanın iki haftadan uzun süre devam etmesi durumunda kişiler mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.
- Saçlar ameliyattan üç hafta sonra dökülmeye başlayacaktır. Bu olması gereken bir durumdur, kişilerin endişelenmemeleri gerekmektedir.
- İlk bir ay kişiler deniz ve havuza girmemelidirler.
- Operasyonun ardından özellikle ilk bir hafta bölgenin hassas olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle kişiler baş bölgesini gelebilecek darbe ve travmalara karşı korumalıdırlar.
- Operasyonun ardından ilk gün uzman tarafından pansuman işlemi gerçekleştirilmektedir. Aynı gün içerisinde bandaj çıkarılacaktır.
- Operasyondan sonra özellikle ilk bir hafta kişi kesinlikle jöle veya saç kremi kullanmamalıdır.
- Saç derisi kaşınmamalıdır.
- İlk beş gün boyunca kişilerin antibiyotik kullanmaları gerekebilmektedir.
- Kişiler dışarı çıkarken kafa derisini sıkmayacak şekilde şapka takmaya özen göstermelidirler.