Sizi Arayalım

Koltuk Altı Kararmasına Kesin Çözüm

Estetik olarak hoş olmayan ve rahatsızlık veren bir görüntü oluşturan koltuk altı kararması genellikle göz ardı edilen bir cilt problemidir. Cilt renginde meydana gelen bu değişiklik genellikle fiziksel problemlere işaret etmez. Ancak dermatolojik veya hormonal sorunlar nedeniyle de ortaya çıkabilir. Özellikle yaz aylarında çok daha ciddi bir probleme dönüşen bu durum bireylerin yaşam kalitesinin düşmesine ya da öz güven kaybı yaşamasına neden olabilir.

Koltuk altı kararması yanlış tıraş yöntemlerinden sürtünmeye, terlemeden deodorant kullanımına kadar pek çok farklı faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumun erken dönemde tespit edilmesi, alınan önlemlerle birlikte önlenmesine yardımcı olur. İleri düzeyde koltuk altı kararması bulunuyorsa dermatolojik olarak uygulanan koltuk altı beyazlatma tedavilerinden faydalanılabilir. Peki, koltuk altı kararması neden olur ve koltuk altı kararması nasıl beyazlatılır?

Koltuk Altı Kararması Neden Olur?

“Koltuk altı kararması neden olur?” sorusuna verilebilecek pek çok yanıt bulunur. Koltuk altı kararması sebebi çoğunlukla melanin adı verilen pigmentin ciltte birikmesidir. Ayrıca sık yapılan epilasyon işlemleri, tıraş bıçağı kullanımı, kimyasal içerikli deodorantların kullanımı, hormonal dengesizlikler, vitamin eksikliği, genetik yatkınlık gibi durumlarda koltuk altı kararması yaratabilecek yaygın nedenler arasındadır. Koltuk altı kararmasının diğer nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Polikistik Over Sendromu

PCOS olarak da bilinen polikistik over sendromu, tiroid hastalıkları, gebelik gibi durumlar vücuttaki hormon salınımını etkiler. Bu da cilt pigmentasyonunu artırarak koltuk altında kararmaya neden olabilir.

Sürtünme ve Dar Kıyafetler

Koltuk altının düzenli olarak sürtünmeye maruz kalması ya da dar kıyafetler kullanılması cilt bariyerinde hasara neden olur. Cilt onarıcı ürünler kullanarak tahrişin önlenmesi cilt rengindeki kararmayı önleyebilir.

Genetik Yatkınlık

Ailede bulunan pigment bozukluklarının aktarılması koltuk altı kararması yaratabilir. Özellikle genetik olarak yatkın bireylerde koltuk altı kararması erken yaşlarda başlayabilir.

Aşırı Kilo (Obezite)

Vücut ağırlığının artması, aşırı kilo ya da obezite gibi durumlar insülin metabolizmasının etkileyerek melanin üretiminin artmasına neden olabilir. Bu da özellikle sürtünmeye açık bölgelerde koltuk altı kararması yaratabilir.

Tip 2 Diyabet

Tip 2 diyabet ya da insülin direnci gibi hastalıklarda kan şekeri seviyesinin kontrolsüz şekilde yükselmesi ciltte renk değişikliklerine yol açabilir. Metabolik sorunlar nedeniyle ortaya çıkan bu belirti diyabet hastalarında sık karşılaşılan bir durumdur.

Hormonal Dengesizlikler

Hormonların dengesiz çalışması vücuttaki sistemleri etkileyebilir. Özellikle insülin hormonunda düzensizlikler meydana gelebilir. Bu da cilt tonunda koyulaşma yaratır.

İlaç Kullanımı

Bazı ilaçlar yan etkilere sahiptir. Örneğin doğum kontrol hapları, kortizon içerikli steroid ilaçlar, niasin içeren takviyeler veya büyüme hormonu içeren ilaçlar koltuk altı kararması yaratabilir.

“Koltuk altı kararması neden olur?” sorusuna cevap vermek, sorunun kaynağında yatan nedenleri ortadan kaldırmak açısından önemlidir. Eğer sorun tespit edilirse kararmanın önüne geçilebilir. Fakat ileri düzey kararmalarda koltuk altı beyazlatma tedavisi önerilir.

Koltuk Altı Beyazlatma Nedir?

Çeşitli dış etkenler ya da hormonal değişiklikler koltuk altındaki cilt tonunun koyulaşmasına neden olur. Bu durumun üstesinden gelmek için uygulanan koltuk altı beyazlatma işlemi bölgedeki cilt tonunu açar, daha estetik bir görünüm oluşmasını sağlar. Farklı nedenlerle  koltuk altı kararması sorunu lazer tedavisi sayesinde gözle görülür şekilde hafifletilir. Ayrıca lazer cihazları ile melazma tedavisi de yapılabilir.

Lazerle koltuk altı beyazlatmada cilt altında bulunan ve melanin olarak adlandırılan koyu pigmentler hedef alınır. Lazer ışınları melanin yoğunlukları parçalanır ve bu sayede koltuk altınızın daha beyaz görünmesi sağlanır. Ancak elde edilen sonuçlar cilt yapısına ve bireylerin yaşam tarzına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Lazerle koltuk altı beyazlatma yaptıranlar uygulamanın kalıcı olduğu yönünde görüş bildirmiştir.

Koltuk altı beyazlatma sonrasında ortaya çıkan yan etkiler genellikle kısa sürelidir. Hafif kızarıklık, şişlik ya da karıncalanma gibi yan etkiler kısa süre içinde kendiliğinden geçer. Burada kritik noktalarda biri, kol altı beyazlatma işleminin alanında uzman bir dermatolog tarafından gerçekleştirilmesidir. Deneyimsiz doktorlar tarafından gerçekleştirilen yanlış uygulamalar ortaya istemediğiniz sonuçlar çıkmasına neden olabilir.

Koltuk Altı Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Koltuk altı beyazlatma uygulamasının standart prosedürleri bulunur. Uygulama sırasında şu işlem adımları takip edilir:

  • Uygulamadan önce bölge nazik şekilde temizlenir. İşlem sırasında gözlerin lazer ışınlarından korunması için özel gözlükler takılır.
  • Lazer cihazı, ciltteki melanin yoğunluklarını hedef alarak pigmentleri parçalar.
  • Seanslar yaklaşık olarak 15 ila 30 dakika arasında sürer. Seans sayısı ise cilt tipine ve kararma seviyesine bağlı olarak değişir. Koltuk altı beyazlatma uygulaması genellikle 3-6 seans olarak planlanır.
  • İşlem sonrası ısınma, kızarıklık ya da hassasiyet gibi sorunlar normal karşılanır. Uygulama sonrasında ciltte tahriş oluşturabilecek uygulamalardan kaçınmak, güneşe çıkılması gereken durumlarda koruyucu ürünler kullanmak, nemlendirici ürünlerle cildi desteklemek önerilir.

Koltuk altı beyazlatma işleminin ilk sonuçları birkaç hafta içinde görünür olmaya başlar. Cilt tonunun açılması ve daha belirgin sonuçların ortaya çıkması ise 1-1,5 ay içinde olur. İşlem sırasında hastalar küçük bir batma veya ısınma hissedebilir. Ancak belirgin bir acı yoktur. Alanın genişliğine ve kullanılan lazer cihazının türüne göre uygulama süresinde değişiklik olabilir.

Koltuk Altı Beyazlatma Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Koltuk altı beyazlatma işleminin sonrasında cilt hassaslaşabilir. Bu nedenle birkaç gün boyunca aşırı sıcak su teması olmamalıdır. Ayrıca keselenmekten ve parfümlü ürünler kullanmaktan uzak durulmalıdır. Uygulama bölgesinin nemli tutulması iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olabilir. Güneşe doğrudan maruz kalmak koltuk altı bölgesinde yeniden koyulaşma oluşma riski getirir. Bu nedenle bölgenin mümkün olduğunca kapalı tutulması veya güneş koruyucu ürünler kullanılması gerekir. İşlemin kalıcılığını artırmak için hekiminizin önerdiği bakım ürünlerini düzenli olarak kullanmanız önemlidir.

“Koltuk altı kararması için ne yapmalı?” sorusunun cevabı kadar “Koltuk altı kararması nasıl önlenir?” sorusunun cevabı da önemlidir. Gelin, koltuk altı kararması nasıl geçer ve koltuk altı kararmasına sebep olan sorunlar nasıl ortadan kaldırılır bunlara bakalım.

Koltuk Altı Kararması Nasıl Önlenir?

Koltuk altı kararması pek çok faktöre bağlı olarak meydana gelir ve bu faktörlerden her birinin çözümü farklı olabilir. Bu nedenle ilk olarak altta yatan nedenin tespit edilmesi ve önlemlerin de bu nedeni ortadan kaldırmaya yönelik olarak alınması gerekir. Örneğin sorun fazla kilolara bağlıysa beslenme uzmanları eşliğinde dengeli bir diyet programı oluşturmak bu sorunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Hamilelik ya da emzirme gibi hormonal değişimlerin yaşandığı dönemlerin sonunda cilt tonu kendiliğinden açılır. Ancak bu sorunun devam etmesi durumunda koltuk altı kararması tedavisi uygulanabilir. Hamilelikte koltuk altı kararması tedavisi önerilmez. Bu nedenle koltuk altı beyazlatma için hamileliğin sona ermesi beklenmelidir.

Aşırı terleme ya da kimyasal içerikli kozmetik ürünlerinin kullanımı da koltuk altı kararmasının yaygın nedenleri arasındadır. Bu nedenle aşırı terlemeden kaçınmak veya kimyasal ürün kullanımını azaltmak sorunun aşılmasına yardımcı olabilir. Alüminyum ya da paraben gibi bileşenler içeren ürünler yerine doğal, bitkisel ya da cilt dostu ürünler kullanmak koltuk altı kararması sorununu önleyebilir. Ayrıca doğal içerikli ürünler cilt bariyerine zarar vermez.

Koltuk altı kararması sorununu önlemek için tıraş olmak yerine ağda veya lazer epilasyon tercih edebilirsiniz. Pamuklu giysiler giymek, kimyasal peeling, mikrodermabrazyon gibi yöntemler de koltuk altı kararması sorununu önlemenize yardımcı olabilir. “Koltuk altı kararması nasıl geçer?” sorusuna cevap olabilecek doğal yöntemlerden bahsetmek de mümkündür.

Koltuk Altı Kararması Doğal Yöntemlerle Tedavi Edilir Mi?

Koltuk altı beyazlatma evde tedavi edilebilecek sorunlar arasında gösterilmez. Ancak bazı doğal yöntemleri uzun süre uygulamak cilt tonunun açılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu yöntemleri uygulamaya başlamadan önce doktor onayı almanız gerekir. Eğer hızlı çözüm arıyorsanız koltuk altı beyazlatma tedavisine başvurmak çok daha iyi bir fikirdir. Yine de çok ciddi olmayan bir koltuk altı kararması sorunu yaşıyorsanız aşağıdaki doğal yöntemler cilt tonunu açmak için faydalı olabilir:

Limon ve Karbonat

Asidik bir yapısı bulunan limon cildi doğal yollarla aydınlatır. Limon ile karbonatı karıştırmak ölü deri arındırmaya yardımcı olabilir. 1 yemek kaşığı karbonat ile aynı ölçüde limonu karıştırdıktan sonra dairesel hareketlerle koltuk altına sürebilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi cildin pH dengesini korurken pirinç unu ise cildinizi ölü deriden doğal olarak arındırır. Bu da cildin tazelenmesine, aydınlanmasına yardımcı olur. 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile 1 yemek kaşığı pirinç ununu karıştırarak koltuk altınıza sürebilirsiniz.

Yoğurt ve Zerdeçal

Yoğurt cildi nemlendirip beslerken zerdeçal ise antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığını iyileştirir. Bu iki doğal bileşeni karıştırmak, kararan bölgelerde cilt tonunu açabilir. 2 yemek kaşığı yoğurt ile 1 çay kaşığı zerdeçalı birleştirerek bölgeye sürebilirsiniz.

Patates Suyu

“Koltuk altı kararması nasıl geçer evde üstesinden gelinebilir mi?” diye merak ediyorsanız çözüm çok da uzağınızda olmayabilir. Patatesin içinde bulunan doğal enzimler cildi tahriş etmeden aydınlatır. Kimyasal içermeyen bu yöntem hassas ciltler için uygundur. 1 adet patatesi rendeledikten sonra suyunu sıkarak bölgeye uygulayabilirsiniz.

Aloe Vera

Cildi sakinleştirme özelliği bulunan aloe vera ton farklılıklarını gidermeye de yardımcı olur. Saf aloe vera jelini koltuk altı bölgesine ince bir tabaka şeklinde sürebilir ve 20 dakika sonra ılık su ile temizleyebilirsiniz. Ayrıca isterseniz aloe vera jelini bölgeye sürerek bekleyin, isterseniz bölgeye jelle masaj yapın, aynı etkiyi görmeniz mümkündür.

Şunu tekrar etmekte fayda var. Bu yöntemler her ne kadar doğal olsa da doktor önerisi olmadan kullanılması önerilmez. Ayrıca sonuçlar hızlı alınmaz. Bu nedenle koltuk altı kararması yaşadığınız durumlarda koltuk altı beyazlatma tedavisi en iyi yöntemdir. En hızlı koltuk altı beyazlatma yöntemi ise lazer tedavisi olarak gösterilir.

Koltuk Altı Beyazlatma Fiyatları

Lazerle koltuk altı beyazlatma fiyatları ve prosedürler, “Koltuk altı kararması nasıl tedavi edilir?” diye merak edenlerin en çok merak ettiği sorular arasındadır. Lazerle yapılan bu beyazlatma işleminde fiyatlar uygulama bölgesinden kararmanın seviyesine, kişilerin cilt yapısından seans sayısına kadar uzanan bir dizi faktöre bağlıdır. Ayrıca koltuk altı beyazlatma yöntemi de fiyatlar konusunda belirleyicidir. Bu nedenle net fiyat bilgi vermesi vermek mümkün değildir. Doktor tarafından yapılan kapsamlı muayene sonrasında hem koltuk altı beyazlatma yöntemleri hem fiyat bilgisi netleştirilebilir.

Alanında uzman ve deneyimli hekimlerden olan Yücel Sarıaltın, güvenli ve steril bir klinik ortamında, alanında uzman hekimlerle birlikte çalışır. Siz de koltuk altı kararması sorunundan kurtulmak, “Koltuk altı kararması nasıl geçer?” sorusuna net cevap almak ve koltuk altı beyazlatma işleminin detaylarını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili İçerikler
Gamze Estetiği ile Daha Sıcak Gülümsemeler
Gamze Estetiği ile Daha Sıcak Gülümsemeler

Gamzeli güzel diye bir gerçek olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir insanın...

Gıdı Aldırma Ameliyatı
Gıdı Aldırma Ameliyatı

Gıdı Aldırma ameliyatı, boğaz ve çene arasındaki tabakanın...

Ameliyatsız Jinekomasti Geçer mi? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ameliyatsız Jinekomasti Geçer mi? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Erkeklerde görülen ve meme büyüme sorunu olarak tanımlanan Jinekomasti...

BBL (Brazilian Butt Lift) Sonrası Nasıl Oturabilirim?
BBL (Brazilian Butt Lift) Sonrası Nasıl Oturabilirim?

Brazilian Butt Lift (BBL), hastalara kendi vücutlarından liposuction yöntemi ile...

Son Düzenleme : 10.06.2025