Sizi Arayalım

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Güneş ışığına maruz kalma, yaşlılık, hormonal değişiklikler, ilaç kullanımı ve daha pek çok faktör cilt lekeleri oluşmasına neden olur. Kahverengi, kırmızı ya da mor renkte olabilen bu cilt lekeleri, cilt dokusunda eşit olmayan bir görünüm yaratır. Bu da estetik olarak hoş olmayan bir durumdur. Günümüzde kullanılan teknolojik olanaklar cilt lekeleri için kesin çözüm olmakta, daha ciddi lekeler ise hafifletilebilmektedir. Bugüne dek cilt lekelerinden kurtulanların yorumları kişilerin kendisine olan saygısının ve güveninin arttığı, yaşanan sosyal sorunların ise büyük ölçüde ortadan kalktığı yönündedir. Peki cilt lekeleri neden olur ve tedavi sürecine dair hastaların bilmesi gerekenler nelerdir?

Cilt Lekeleri Neden Olur?

Pigmentasyon bozukluğu olarak da bilinen cilt lekeleri pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Özellikle melanin pigmentinin belirli bölgelerde normalden daha fazla üretilmesi ya da cilt hücrelerine eşit şekilde dağıtılmaması durumunda cilt lekeleri ortaya çıkabilir. Altta yatan nedenin bulunması, tedavi seçeneklerinin belirlenmesi açısından önemlidir. Ciltte koyu lekeler ya da ciltte beyaz lekeler neden olur merak edenler için yaygın nedenler şunlardır:

  • Güneş ışığına uzun süre maruz kalmak zararlı UV ışınları nedeniyle melanin üretimini tetiklediğinden güneş lekelerine neden olabilir.
  • İnsanların yaşı ilerledikçe melanin üreten hücreler çok daha aktif şekilde çalışmaya başlar. Bu da koyu renkteki cilt lekelerinin oluşması için zemin hazırlar.
  • Cilt lekeleri gebelik, menopoz ya da farklı nedenlere bağlı gelişen hormonal değişikliklerden oluşabilir. Özellikle hamilelikte cilt lekeleri ortaya çıkması normal karşılanır.
  • Akne ya da sivilceler cilt üzerinde iltihaplanmaya neden olur, bu da cilt lekelerinin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.
  • Antidepresanlar, bazı antibiyotikler, özellikle de doğum kontrol hapları yan etki olarak cilt lekelerinin oluşmasına neden olabilir.
  • Genetik yatkınlığı olan kişilerde herhangi bir nedene bağlı olmaksızın cilt lekeleri görülebilir.
  • Yanık, kesik ya da yaralanma gibi durumlar cilt lekeleri oluşturabilir.

Peki cilt lekeleri hangi vitamin eksikliğinden olur? Bu konuda genellikle C ve E vitaminleri öne çıkıyor olsa da bu konuda net bir şey söylemek mümkün değildir. Bu yüzden öncelikle kapsamlı muayene gerçekleştirilmesi gerekir. İnsanlarda ciltte beyaz lekeler ya da ciltte kırmızı lekeler genellikle yukarıdaki nedenlere bağlı olarak oluşur ve cilt lekelerinin nedenine bağlı olarak tedavi süreci planlanır.

Cilt Lekesi Türleri

Cilt lekeleri doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Cilt lekeleri nasıl geçer bilebilmek için öncelikle altta yatan nedenlerin bilinmesi gerekir. Nitekim cilt lekeleri arasında sık karşılaşılan türler şunlardır:

  • Ergenlik, makyaj, terleme, stres ya da hormonal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan akne sebepli cilt lekeleri,
  • Güneş ışınları, gebelik, kozmetik ürünler ya da doğum kontrol haplarına bağlı olarak gelişen, siyah ve kahverengi cilt lekeleri olarak kendisini gösteren melazma,
  • Melanosit hücrelerinin yeteri kadar üretilmemesi ya da üretilen hücrelerin ölmesi ile ortaya çıkan vitiligo,
  • Güneşten korunma olmadığı zamanlarda ortaya çıkan güneş lekeleri,
  • Sık karşılaşılan cilt lekeleri olan ve melanosit hücrelerinin belirli bölgelerde yoğunlaşmasına bağlı olarak ortaya çıkan çiller,
  • Doğum lekeleri,
  • Egzama, gül hastalığı ya da sedef gibi hastalıklarda cilt lekeleri oluşumuna neden olan deri döküntüleri,
  • Cilt kanseri.

Tüm bu cilt lekeleri doğru ve sabırlı şekilde uygulanan tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilir. Öncelikle lekeler nasıl oluştu araştırılır, ardından cilt lekelerine ne iyi gelir karar verilerek hastalar tedavi sürecine hazır hale getirilir.

Cilt Lekelerinden Korunmanın Yolları

Günümüz teknolojileri sayesinde cilt lekelerini hızlı ve etkili bir şekilde ortadan kaldırmak mümkündür. Fakat alacağınız bazı önlemler ile cilt lekelerinin oluşmasını da engelleyebilirsiniz. Gelecekte cilt lekeleri ile karşılaşmamak için şu önlemleri alabilirsiniz:

  • Güneşin tepede olduğu vakitlerde dışarı çıkmanız gerekiyorsa güneş kremi kullanın, güneş ışınlarına maruz kalmamak için gölgede kalın, şapka ya da güneş gözlüğü kullanın.
  • Cildin kuru olması leke oluşumuna neden olacağından su bazlı nemlendiriciler ile cildinizi nemlendirin. Bol su tüketin.
  • Antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan bir beslenme alışkanlığı edinin.
  • Sigara tüketimini azaltın, mümkünse bırakın.
  • Stresli bir yaşamdan uzaklaşın. Gerekli durumlarda nefes egzersizleri, meditasyon ya da yogaya başvurun.
  • Cilt bakımınızı düzenli olarak yaptırın.

Eğer bu önlemleri alırsanız cilt lekeleri oluşumunu önleyerek cilt lekelerine çözüm üretmek zorunda kalmazsınız. Fakat bazen ne yaparsanız yapın, cilt lekeleri yine de kendisini gösterir. Böyle durumlarda “ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer?” ya da “ciltteki sivilce lekeleri nasıl geçer?” gibi sorulara cevap almak için uzmanlara danışmanız gerekir. Peki ciltteki lekelere ne iyi gelir ve doğal yöntemler işe yarar mı?

Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir?

Cilt lekelerinin meydana geldiği durumlarda alanında uzman hekimler tarafından medikal tedavilerin uygulanması gerekir. Fakat bazı doğal yöntemlerin uzun vadede cilt lekeleri üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu da bilinmektedir. Elbette her insanın cilt tipi ve meydana gelen cilt lekesi türleri farklı olduğundan, bu yöntemlerin uzman tavsiyesi olmaksızın kullanılması önerilmez. Nitekim cilt lekelerine iyi gelen yağlar ve uygulanabilecek doğal yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • C vitamini bakımından zengin olması nedeniyle melanin üretiminin desteklenmesine katkı sağlayan limon suyu,
  • Laktik asit içeriği ile cilt üzerindeki ölü hücreleri temizleyen ve gözeneklerin açılmasına yardımcı olan yoğurt,
  • Antioksidan özelliği ile öne çıkan, doğal bir nemlendirici olan bal,
  • C vitamini ve su bakımından zengin olan yapısıyla ciltteki iltihapların azaltılmasına yardımcı olan salatalık,
  • İltihapların ya da kızarıklıkların giderilmesinde etkili bir bitki olan aloe vera ya da aloe vera içerikli ürünler.

Yukarıda da ifade edildiği gibi bu yöntemler zaman zaman işe yarayabiliyor olsa da cilt lekelerine kesin çözüm değildir. Ayrıca piyasada satılan cilt lekeleri için serum ya da benzeri ürünler doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Nitekim uygulanacak olan tedavi yöntemine lekelerin oluşumuna bağlı olarak karar vermek gerekir. Peki cilt lekeleri nasıl geçer ve en etkili medikal tedavi yöntemleri nelerdir?

Cilt Lekeleri Çözümleri

Cilt lekeleri farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar ve lekelerin tonu, derinliği, kişinin cilt yapısı gibi faktörlere bakılarak tedavi yöntemine karar verilir. Lazer tedavisi ve kimyasal peeling cilt lekeleri tedavisinde en sık kullanılan, en etkili olan yöntemlerdir. Gerekli durumlarda IPL, dermabrazyon ya da dermaroller gibi yöntemlere de başvurulabilir. En sık kullanılan yöntemler olan lazer tedavisinin, kimyasal peeling işleminin ve IPL yönteminin detayları ise şu şekildedir:

Lazerle Cilt Lekeleri Tedavisi

Lazer tedavisi mor, kırmızı ya da kahverengi lekelere müdahale konusunda son derece etkilidir. Q Switch ya da fraksiyonel lazer kullanılarak gerçekleştirilen tedavide cilt lekeleri yüksek yoğunluklu lazer ışınları ile ortadan kaldırılır, cilt tonunun eşitlenmesi sağlanır. Lazer ışınları uygulama sırasında cildi tahriş etmeden bölgedeki melanin pigmentinin parçalanmasını, yok edilmesini sağlar. Lazer tedavisi farklı türden cilt lekeleri için etkilidir.

Lazerle cilt lekeleri tedavisi cilt lekelerinin ortadan kaldırılmasını sağlar fakat çok daha derin ve problemli cilt lekeleri de estetik şekilde hafifletilebilir. Kısa sürede tamamlanan, hızlı bir işlem olması sebebiyle tercih sebebidir. Hastalar uygulama sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez, cilt lekeleri tedavisinde hasta konforu yüksek olan bir işlemdir. Herhangi bir yan etkisi bulunmaz, son derece güvenilirdir.

İşlem sonrası oluşan hafif kızarıklık ya da şişlik soğuk kompres ile ya da bazen kendiliğinden, kısa süre içerisinde geçer. Ciltte kabuklanma nadir olmakla birlikte derin uygulamalarda görülebilir. Morarma ya da enfeksiyon riski son derece düşüktür. Hamile ya da emziren kadınlar, kah pıhtılaşma bozukluğu yaşayan hastalar, aktif cilt enfeksiyonu bulunan kişiler, güneş yanığı sorunu olan insanlar için lazer tedavisi önerilmez.

Kimyasal Peeling İle Cilt Lekeleri Tedavisi

Kimyasal peeling ile cilt lekeleri tedavisi kullanılan popüler, basit ve etkili bir yöntemdir. Kimyasal peeling ile cilt lekelerinden tamamen kurtulmak ya da cilt tonu farklılıklarını büyük ölçüde hafifletmek mümkündür. Kimyasal peeling işleminde cilde kimyasal bir solüsyon sürülür. Ardından cilt üzerindeki tabaka kontrollü şekilde soyularak, bu katmanın altındaki yeni cilt tabakasının ortaya çıkarılması sağlanır. Ciltteki kahverengi lekeler de dahil olmak üzere, özellikle çok derin olmayan cilt lekelerinde etkili bir yöntemdir. Cilt lekesinin türüne ve derinliğine göre yüzeysel, orta şiddete ya da derin bir kimyasal peeling işlemi yapılabilir.

Kimyasal peeling cilt lekelerini büyük ölçüde hafifletir ya da yok eder. Kısa süre içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Cilt tonunun ve dokusunun eşitlenmesini sağlarken gözeneklerin sıkılaşmasına da yardımcı olur. Uygulama sonrasında ciltte kızarıklık, soyulma ya da hassasiyet yaşanması normal karşılanır fakat enfeksiyon nadir gelişen bir komplikasyondur. Hamile ya da emziren kadınlar, cilt enfeksiyonu ya da güneş yanığı olan kişiler, cilt hastalıklarından muzdarip olanlar için kimyasal peeling uygun değildir.

IPL ile Cilt Lekeleri Tedavisi

Yoğun ışık tedavisi olarak da bilinen IPL cilt lekeleri için etkili bir yöntemdir. Geniş spektrumlu ışık darbeleri kullanılarak gerçekleştirilen bu cilt lekeleri tedavisi melanin pigmentlerini parçalarken cildi tahriş etmez. Ağrısız, etkili, kısa sürede tamamlanan, güvenli bir işlemdir. Kızarıklık ve kabuklanma sık görülen yan etkiler iken morarma ve enfeksiyon son derece nadirdir.

Lazer tedavisi, IPL ya da kimyasal peeling cilt lekeleri için en etkili 3 yöntem olmakla birlikte, hangi yöntemin uygulanacağına doktor tarafından yapılacak kapsamlı muayene ile karar verilmelidir. Yüzeysel cilt lekelerine genellikle kimyasal peeling ile müdahale edilirken, daha derin ya da daha yoğun cilt lekeleri ise IPL ya da lazer tedavisi ile ortadan kaldırılır. Eğer siz de steril bir klinik ortamında cilt lekeleri ve benzeri sorunlardan kurtulmak, kendinizi deneyimli ve alanında uzman hekimlere teslim etmek isterseniz, randevu oluşturmak için hemen şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlgili İçerikler
Karın Germe (Tummy Tuck) Estetiği Nedir ve Kimler İçin Uygundur?
Karın Germe (Tummy Tuck) Estetiği Nedir ve Kimler İçin Uygundur?

Karın germe estetiği (tummy tuck), diyet ve egzersizlere rağmen inatçı yağ dokuları...

Koronavirüse Karşı Alabileceğimiz Kişisel Önlemler Nelerdir?
Koronavirüse Karşı Alabileceğimiz Kişisel Önlemler Nelerdir?

Artık küresel bir salgın halini alın koronavirüs hastalığı, ilk olarak Aralık 2019’da ortaya çıkmıştır.

Ameliyatsız Burun Estetiği Kalıcı mıdır?
Ameliyatsız Burun Estetiği Kalıcı mıdır?

Ameliyatsız cerrahi olmayan rinoplasti, yani burun dolgusu, güç geçtikçe...

Kimler Saç Ekimi Yaptırmamalıdır?
Kimler Saç Ekimi Yaptırmamalıdır?

Saç ekimi uygulamaları sadece ülkemizde değil dünya genelinde en çok tercih...

Son Düzenleme : 19.04.2024